29 januari: Nationale Holocaust Herdenking Nederland

Gepubliceerd op 28 januari 2023 door redactie Het Wiel

Ter afsluiting van de activiteiten rond The Holocaust Memorial Day op 27 januari, vindt elk jaar op de laatste zondag van januari in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. De herdenking wordt dit jaar 29 januari gehouden bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in het Wertheimpark in Amsterdam.

Op 27 januari 1945, dit jaar 78 jaar geleden, werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz van de nazi’s bevrijd. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. 

Herdenking Nederland 2023

Voor het eerst sinds twee jaar kan er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking die wordt georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité. De herdenking start om 11.00 uur met de Stille tocht vanaf het stadhuis van Amsterdam naar het Wertheimpark, waar om 11.30 uur de herdenking begint bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’.
Sprekers zijn onder meer Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, burgemeester Halsema, overlevende van de Holocaust Joop van der Starre en zijn kleinzoon Boaz Blokhuis. Zigeunerorkest Brandt zorgt mede voor de muzikale omlijsting. 

Minister-president Rutte zal ook aanwezig zijn en samen met staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans leggen bij het Spiegelmonument.

Televisie-uitzending

De NOS wijdt zondag 29 januari twee uitzendingen aan de Nationale Holocaust Herdenking. Een rechtstreeks verslag van 11.05 – 12.30 uur op NPO 1 en een uitgebreide terugblik van 17.45 – 18.11 uur op NPO 2. 

In de uitzending onder meer  aandacht voor de route Tegen het vergeten die jongeren, aansluitend aan de herdenking, lopen naar het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. In een wandeling van een half uur vertellen de jongeren op muzikale wijze over de levens achter een paar namen. Waaronder dat van Sinti meisje Settela Steinbach, die bij het vertrek van de trein uit Westerbork naar Auschwitz met het hoofd tussen de wagondeuren naar buiten kijkt, ongewis van het vreselijke lot dat haar te wachten staat. 

Onderzoek naar slachtoffers

In beide uitzendingen verder aandacht voor een Joodse instelling voor geestelijke gezondheidszorg die 80 jaar geleden op last van de Duitse bezetter werd ontruimd. Meer dan 1300 patiënten en verzorgenden gingen per trein rechtstreeks naar Auschwitz, waar ze direct na aankomst werden vermoord. Het is de enige deportatie die uit Nederland vertrok waarvan geen transportlijst bestaat. Daarom wordt nog altijd onderzoek gedaan naar wie de slachtoffers precies waren.

Kijk hier de live-uitzending van de Holocaust herdenking terug.

Persoonlijke verhalen van Sinti en Roma

Naast Joden werden tijdens de Tweede Wereldoolog ook Sinti en Roma massaal vervolgd, opgepakt en naar de vernietigings- en concentratiekampen getransporteerd door de Duitsers, waar velen het leven lieten. De persoonlijke verhalen van een aantal van de vervolgde Sinti en Roma uit Nederland en hun nabestaanden zijn te lezen, horen en bekijken op westerborkportretten.nl.
In een special heeft de NOS de levensverhalen die schuilgaan achter twintig van de 102.000 namen op het Nationaal Holocaust Namenmonument  uitgelicht in tekst en beeld. Naast de levensverhalen van achttien Joodse slachtoffers is ook het lot van twee Sinti in beeld gebracht, dat van Johannes Weisz en Settela Steinbach.
Zie voor meer achtergrondinformatie en linken ook: Holocaust herdenkingsdag

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.