Inhoud Wiel

nummer 2022-2

Het Wiel 2022-2

Eindelijk weer thuis in de woonwagen in Mill en Sint Hubert

Met de oplevering van vijf nieuwe woonwagens heeft de - op 1 januari dit jaar ontstane -gemeente Land van Cuijk op 18 maart een eerste stap gezet in het herstel van de huisvesting van woonwagenbewoners. De al jaren leegstaande vijf standplaatsen in Mill en Sint Hubert mogen weer worden bewoond. Daarmee telt het dorp als vanouds weer zes woonwagenstandplaatsen. 

 

Hoe gaat het nu met…Carel Peeters

Hij heeft een passie voor wiskunde, en door zijn succesvolle wetenschappelijke carrière kreeg Carel Peeters een ander leven dan hij zich als kind kon voorstellen. Het was voor hem geen weg die alleen maar gemakkelijk was, maar hij heeft een manier gevonden om twee werelden in zichzelf te verenigen. Carel Peeters is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.

 

Voor de Tweede keer vijf generaties

De geboorte van een vijfde generatie; het is en blijft een bijzondere gebeurtenis. Als binnen een familie voor de tweede keer een vijfde generatie wordt geboren, en het is wederom een meisje op rij, is misschien wel sprake van een unicum in Nederland. Alie, Lien, Alie en Lien mochten het meemaken, met de geboorte van de kleine Aline op 18 maart dit jaar.

 

Een wethouder vroeg: zijn jullie al op het gas aangesloten?

Sinds 2018 is ze politiek actief voor Gemeente Belang Kampen (GBK), en sinds de verkiezingen is ze ook gemeenteraadslid. De vorming van het college is nog niet rond in Kampen, maar Eline Schmidt-Blokzijl (40) hoopt straks op een wethouderspost. Dat zal niet voor woonwagenzaken worden. ‘Dat gaat een beetje een belangenconflict opleveren, hoe graag ik het ook zou willen.’

 

Het lot van de familie Petalo en andere families uit IJsselstein tijdens WO II

In Het Wiel is de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan de vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer in de serie ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Maar lang niet alle verhalen zijn al verteld. En gaandeweg duikt steeds weer nieuwe informatie op. Zo ook over het lot van de familie Petalo en andere families uit IJsselstein. De historische kring IJsselstein en cultureel antropoloog en onderzoeker Peter Jorna deden beiden nader onderzoek naar de gebeurtenissen in het dorp en beschreven hun bevindingen. Aan de vooravond van 4 en 5 mei het verhaal van de ‘zigeuners’ in IJsselstein. 

 

Sterra Kuijpers, Europees kampioen kickboksen

Reizigers en sport, het blijkt vaak een goede combinatie. Vooral in vechtsporten en voetbal zien we veel talent. In ‘Tonny zoekt Talent’ gaat Tonny Pruijmboom op zoek naar reizigers met een passie voor sport, van opkomend talent tot gevestigde naam. Van vechtsport tot darten en van voetbal tot wielrennen. Deel 2:  Sterra Kuijpers uit Cuijk, Europees kampioen kickboksen.

 

Herinnering in beeld

Een foto alleen kan veel zeggen, maar lang niet altijd alles. Een sip kijkend jongetje in armoedige omstandigheden op, zo wijst het uithangbord uit, ‘woonwagenkamp Dieren’. Moet je als kijker medelijden krijgen met dit jongetje? Echt niet, zegt Henky Donkervoort. ‘Ik heb er een hele mooie tijd gehad!’ 

 

En verder

  • Vrouwelijk ondernemerschap: Uitvaartbegeleiding Christina
  • Nieuws van de VSRWN: De verhoudingen op de woning- versus woonwagenmarkt
  • Hendrikje krijgt een nieuwe huurwoonwagen!
  • Opgemerkt: Podcast Domme vragen bestaan wel, over woonwagenbewoners
  • Nieuws Kort

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.