Minister Yesilgöz gaat protocol ondermijning aanpassen

Gepubliceerd op 25 juli 2022 door redactie Het Wiel

Bij de aanpak van criminaliteit en ondermijning zal de focus niet meer worden gelegd op personen die tot een bepaalde groep behoren. Dat is onjuist en leidt tot stigmatisering. Dat heeft minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geschreven naar aanleiding van het kenmerken van woonwagenbewoners als ‘signaal’ voor ondermijning.  De brief van […] Lees verder »

Een verstild verleden

Gepubliceerd op 16 mei 2022 door redactie Het Wiel

Serie filmportretten van overlevenden van de ‘zigeunerrazzia’ Voor Sinti en Roma in Nederland hebben deze dagen rond 16 mei een bijzondere emotionele lading. Vandaag precies 78 jaar geleden vond in 1944 de zogeheten zigeunerrazzia in Nederland plaats. In 21 steden en dorpen werden Sinti en Roma opgepakt en op de trein gezet naar Westerbork. Van […] Lees verder »

Holocaust Herdenkingsdag

Gepubliceerd op 27 januari 2022 door redactie Het Wiel

Vandaag is het Holocaust Memorial Day. Een dag waarop wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust en andere genocides worden herdacht.  In 2005 riepen de Verenigde Naties 27 januari uit tot Holocaust Memorial Day. Precies op die dag werd in 1945 kamp Auschwitz door de Russen bevrijd.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn alleen al in Auschwitz honderduizenden […] Lees verder »

Documentaire ‘Wonen is bijzonder’

Gepubliceerd op 23 november 2021 door redactie Het Wiel

Update 26 November In het Louis Hardloper Complex in Utrecht was donderdag 25 november de première van de documentaire ‘Wonen is bijzonder’. De documentaire is bedoeld om de kennis en bewustwording rondom de woonwagencultuur te vergroten. Midden 2018 is het rijksbeleid voor woonwagenbewoning gewijzigd. Gemeenten mogen geen woonwagenstandplaatsen meer opheffen, maar moeten juist meer standplaatsen […] Lees verder »

Voorstelling ‘Zigeunerkind met traan’

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 door redactie Het Wiel

Zigeunerkind met traan, door Giovanni Brand Datum: 7 en 8 oktober, Amsterdam* Voor deze tentoonstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig Zijn oma groeide op in de woonwagen en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagencentrum niet […] Lees verder »

Wegwijzer woonwagenbeleid wijst gemeenten de weg

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door redactie Het Wiel

Hoe inventariseer je de behoefte aan woonwagenstandplaatsen? Hoe pak je uitbreiding van het aantal standplaatsen aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betrek je de mensen om wie het gaat bij de plannenmakerij? Op die en nog veel meer vragen geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleg in de Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. […] Lees verder »

Onderzoek BZK wijst uit: nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door redactie Het Wiel

De afgelopen jaren zijn nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd. Ook hebben nog maar weinig gemeenten woonwagenbeleid vastgesteld. Dat is de weinig verrassende uitkomst van de Herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In een brief aan de Tweede Kamer laat demissionair minister Ollongren weten teleurgesteld te zijn over de uitkomsten. […] Lees verder »

Indrukwekkend document over Sinti en Roma Den Haag

Gepubliceerd op 27 januari 2021 door redactie Het Wiel

Vandaag, op Holocaust Memorial Day, is een indrukwekkend boekwerkje gepresenteerd: “Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)”. Het is geschreven door cultureel antropoloog Peter Jorna in opdracht van het Haags Gemeentearchief, die daarmee een onmisbaar deel van de Haagse stadsgeschiedenis heeft vastgelegd. ‘Zigeuner’ razzia In het boek wordt de […] Lees verder »

WOONWAGENSTANDPLAATSEN: over nooit ingewilligde beloftes en gegoochel met cijfers

Gepubliceerd op 26 januari 2021 door redactie Het Wiel

De gemeenten die al meer dan twintig jaar een tekort hebben aan woonwagenstandplaatsen, zijn daar vaak zelf niet van op de hoogte. Minder dan de helft van de gemeenten is zich daar wel van bewust, maar heeft dat tekort doorgaans niet aangevuld. Dat blijkt uit een rondgang die journalist Inge Oosterhoff voor onderzoeksprogramma Pointer heeft […] Lees verder »

Honderden extra standplaatsen nodig in Limburg

Gepubliceerd op 16 juli 2020 door redactie Het Wiel

In de provincie Limburg zijn de komende tien jaar enkele honderden extra standplaatsen nodig. Dat blijkt uit het behoefte-onderzoek dat de provincie in samenwerking met de gemeenten heeft gehouden. Een goed initiatief dat wellicht opvolging verdient in ook andere provincies. Op 12 juli 2018 heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan alle gemeenten in Nederland […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.