Documentaire ‘Wonen is bijzonder’

Gepubliceerd op 23 november 2021 door Het Wiel

In het Louis Hardloper Complex in Utrecht is aanstaande donderdag 25 november de première van de documentaire ‘Wonen is bijzonder’. De documentaire is bedoeld om de kennis en bewustwording rondom de woonwagencultuur te vergroten. Midden 2018 is het rijksbeleid voor woonwagenbewoning gewijzigd. Gemeenten mogen geen woonwagenstandplaatsen meer opheffen, maar moeten juist meer standplaatsen aanleggen als […] Lees verder »

Voorstelling ‘Zigeunerkind met traan’

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 door Het Wiel

Zigeunerkind met traan, door Giovanni Brand Datum: 7 en 8 oktober, Amsterdam* Voor deze tentoonstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig Zijn oma groeide op in de woonwagen en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagencentrum niet […] Lees verder »

Wegwijzer woonwagenbeleid wijst gemeenten de weg

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door Het Wiel

Hoe inventariseer je de behoefte aan woonwagenstandplaatsen? Hoe pak je uitbreiding van het aantal standplaatsen aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betrek je de mensen om wie het gaat bij de plannenmakerij? Op die en nog veel meer vragen geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleg in de Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. […] Lees verder »

Onderzoek BZK wijst uit: nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door Het Wiel

De afgelopen jaren zijn nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd. Ook hebben nog maar weinig gemeenten woonwagenbeleid vastgesteld. Dat is de weinig verrassende uitkomst van de Herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In een brief aan de Tweede Kamer laat demissionair minister Ollongren weten teleurgesteld te zijn over de uitkomsten. […] Lees verder »

Indrukwekkend document over Sinti en Roma Den Haag

Gepubliceerd op 27 januari 2021 door Het Wiel

Vandaag, op Holocaust Memorial Day, is een indrukwekkend boekwerkje gepresenteerd: “Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)”. Het is geschreven door cultureel antropoloog Peter Jorna in opdracht van het Haags Gemeentearchief, die daarmee een onmisbaar deel van de Haagse stadsgeschiedenis heeft vastgelegd. ‘Zigeuner’ razzia In het boek wordt de […] Lees verder »

WOONWAGENSTANDPLAATSEN: over nooit ingewilligde beloftes en gegoochel met cijfers

Gepubliceerd op 26 januari 2021 door Het Wiel

De gemeenten die al meer dan twintig jaar een tekort hebben aan woonwagenstandplaatsen, zijn daar vaak zelf niet van op de hoogte. Minder dan de helft van de gemeenten is zich daar wel van bewust, maar heeft dat tekort doorgaans niet aangevuld. Dat blijkt uit een rondgang die journalist Inge Oosterhoff voor onderzoeksprogramma Pointer heeft […] Lees verder »

Honderden extra standplaatsen nodig in Limburg

Gepubliceerd op 16 juli 2020 door Het Wiel

In de provincie Limburg zijn de komende tien jaar enkele honderden extra standplaatsen nodig. Dat blijkt uit het behoefte-onderzoek dat de provincie in samenwerking met de gemeenten heeft gehouden. Een goed initiatief dat wellicht opvolging verdient in ook andere provincies. Op 12 juli 2018 heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan alle gemeenten in Nederland […] Lees verder »

Rotterdam krijgt nieuwe woonwagenstandplaatsen

Gepubliceerd op 24 december 2019 door Het Wiel

Binnen vijf jaar moet Rotterdam een nieuwe woonwagenlocatie met maximaal twintig plaatsen krijgen. Mogelijk komt er later, binnen vijf en tien jaar, nog een tweede locatie bij, maar alleen als hier behoefte aan is. Daarnaast wordt onderzocht of ook het aantal standplaatsen op bestaande kampen kan worden uitgebreid. Dat staat in het nieuwe woonwagenbeleid van […] Lees verder »

Monument Levenslicht: een lichtgevende steen voor elk slachtoffer van de Holocaust

Gepubliceerd op 17 januari 2020 door Het Wiel

In Rotterdam is gisteravond het monument Levenslicht onthuld. Een kunstwerk van Daan Roosegaarde dat bestaat uit 104.000 stenen die in het donker oplichten, doven en weer oplichten. Alsof ze de ademhaling van een mens symboliseren. Om precies te zijn van 104.000 mensen. Het aantal Nederlandse slachtoffers van Joodse, Sinti en Roma komaf dat door de Nazi’s […] Lees verder »

VBWN presenteert uitgebreid advies voor woonwagenbeleid

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland (VBWN) heeft een maar liefst 102 pagina’s tellend advies geschreven. Het Advies Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid  is bedoeld om gemeenten en woningcorporaties – maar ook woonwagenbewoners – te helpen om woonwagenbeleid in de praktijk van de grond te krijgen. Het eerste exemplaar werd 26 november door VBWN-voorzitter Piet van Assendorp aangeboden […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016-2020 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.