Het lot van Sinti en Roma in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op 27 januari 2024 door redactie Het Wiel

Vandaag is het de internationale Holocaust Herdenkingsdag (in het Engels international Holocaust Memorial Day). Een dag waarop wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust, maar ook van andere genocides, worden herdacht. In Europa werden bijna zes miljoen Joden en, nog altijd minder bekend, naar schatting tussen een half en een miljoen Roma en Sinti tijdens de […] Lees verder »

Samen op reis; Woonwagen Cultuurdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum

Gepubliceerd op 9 augustus 2023 door redactie Het Wiel

  Aanstaande vrijdag 11 augustus vindt op het Entreeplein van het Nederlands Openluchtmuseum de Woonwagen Cultuurdag 2023 plaats. Op deze gezellige middag en avond laat de reizigersgemeenschap ‘gewone burgerbezoekers’ kennismaken met de woonwagencultuur door middel van optredens, een Vooroordelen-tombola en diverse sprekers. Daarnaast zijn er twee woonwagens speciaal naar het Openluchtmuseum verplaatst die tijdens het […] Lees verder »

Oproep voor steun van woonwagenbewoners bij rechtszaak tegen gemeente Den Haag

Gepubliceerd op 31 mei 2023 door redactie Het Wiel

De Stichting Sinti, Roma en Reizigers in Den Haag is een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Den Haag. De stichting wil dat de rechter zich uitspreekt over het discriminerende beleid van de gemeente Den Haag tegenover woonwagenbewoners, en dat de gemeente haar beleid aanpast zodat woonwagenbewoners in Den Haag weer een reëel uitzicht hebben op […] Lees verder »

Het lot van woonwagenbewoners tijdens de Watersnoodramp

Gepubliceerd op 31 januari 2023 door redactie Het Wiel

Op 1 februari 1953, nu zeventig jaar geleden, voltrok zich een natuurramp in Nederland die aan meer dan 1800 mensen het leven kostte. De Watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook woonwagens door het kolkende zeewater opgeslokt, waaronder de woonwagens op een klein kampje aan de Dwarsweg in Middelharnis. Hoe is het de […] Lees verder »

29 januari: Nationale Holocaust Herdenking Nederland

Gepubliceerd op 28 januari 2023 door redactie Het Wiel

Ter afsluiting van de activiteiten rond The Holocaust Memorial Day op 27 januari, vindt elk jaar op de laatste zondag van januari in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. De herdenking wordt dit jaar 29 januari gehouden bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in het Wertheimpark in Amsterdam. Op 27 januari 1945, dit jaar 78 jaar […] Lees verder »

Minister Yesilgöz gaat protocol ondermijning aanpassen

Gepubliceerd op 25 juli 2022 door redactie Het Wiel

Bij de aanpak van criminaliteit en ondermijning zal de focus niet meer worden gelegd op personen die tot een bepaalde groep behoren. Dat is onjuist en leidt tot stigmatisering. Dat heeft minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geschreven naar aanleiding van het kenmerken van woonwagenbewoners als ‘signaal’ voor ondermijning.  De brief van […] Lees verder »

Een verstild verleden

Gepubliceerd op 16 mei 2022 door redactie Het Wiel

Serie filmportretten van overlevenden van de ‘zigeunerrazzia’ Voor Sinti en Roma in Nederland hebben deze dagen rond 16 mei een bijzondere emotionele lading. Vandaag precies 78 jaar geleden vond in 1944 de zogeheten zigeunerrazzia in Nederland plaats. In 21 steden en dorpen werden Sinti en Roma opgepakt en op de trein gezet naar Westerbork. Van […] Lees verder »

Documentaire ‘Wonen is bijzonder’

Gepubliceerd op 23 november 2021 door redactie Het Wiel

Update 26 November In het Louis Hardloper Complex in Utrecht was donderdag 25 november de première van de documentaire ‘Wonen is bijzonder’. De documentaire is bedoeld om de kennis en bewustwording rondom de woonwagencultuur te vergroten. Midden 2018 is het rijksbeleid voor woonwagenbewoning gewijzigd. Gemeenten mogen geen woonwagenstandplaatsen meer opheffen, maar moeten juist meer standplaatsen […] Lees verder »

Voorstelling ‘Zigeunerkind met traan’

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 door redactie Het Wiel

Zigeunerkind met traan, door Giovanni Brand Datum: 7 en 8 oktober, Amsterdam* Voor deze tentoonstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig Zijn oma groeide op in de woonwagen en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagencentrum niet […] Lees verder »

Wegwijzer woonwagenbeleid wijst gemeenten de weg

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door redactie Het Wiel

Hoe inventariseer je de behoefte aan woonwagenstandplaatsen? Hoe pak je uitbreiding van het aantal standplaatsen aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betrek je de mensen om wie het gaat bij de plannenmakerij? Op die en nog veel meer vragen geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleg in de Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.