Hoe verging het woonwagenbewoners tijdens de Watersnoodramp van ’53?
In de nacht van 31 januari op 1 februari voltrok zich 66 jaar geleden, een grote natuurramp die aan 1836 mensen, van jong tot oud, het leven zou kostten. De watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook – de zeer kwetsbare – woonwagens getroffen, zoals die op het woonwagenkamp in Middelharnis, zoals blijkt uit onderstaande foto.
Helaas is niet bekend hoe het met de bewoners van het Zuid-Hollandse woonwagenkampje is afgelopen. Het enige nieuws dat we daarover hebben kunnen vinden is afkomstig van de site geschiedenisvanzuidholland.nl Daar valt het volgende te lezen:
Toen het water om drie uur ’s nachts over wel degelijk over de dijk begon te stromen, was er nog net tijd om de bewoners van de huisjes onderaan de dijk te waarschuwen. Tegen half vijf liepen ook de naastgelegen Van Pallandtpolder en de polder Oostervoorgors vol. De opperwachtmeester van de politie, die met zijn motor de polder was ingereden om de bewoners te waarschuwen, kon nog net de zolder van een boerderij bereiken. Niet alle bewoners konden nog op tijd worden gewaarschuwd. Enkele woonwagenbewoners in de polder Oostervoorgors wisten zich te redden door op hun inmiddels drijvende woonwagens te klimmen. Er vielen die nacht 17 slachtoffers.
Lees hier het hele verhaal over de ramp op Goeree-Overflakkee.
Arie Lorreboer
Op de website van de bibliotheek van Zeeland troffen we nog deze foto van een woonwagen die uiterlijk schijnbaar heelhuids uit de ramp is gekomen. Het is de woonwagen van Arie Lorreboer uit Middelharnis, volgens het bijschrift. Wat er met hem en zijn familie is gebeurd, weten we echter niet.
Net zo min als we het relaas kennen van andere getroffen woonwagenfamilies.
Daarom doen we een oproep aan woonwagenbewoners die betrokken waren bij de watersnoodramp van 1953 of nabestaanden daarvan: laat uw verhaal horen en we plaatsen het graag in Het Wiel of op de website zodat het relaas van ook de getroffen woonwagenfamilies niet in de vergetelheid raakt.
U kunt reageren via het contactformulier op deze website, via tel. 030-2933863 of via de facebookpagina van Het Wiel.