Gepubliceerd op 24 december 2021 door Het Wiel

Harderwijkers hopen op groot nieuw centrum Het college van B en W van Harderwijk heeft de koers uitgestippeld voor nieuw woonwagenbeleid. Uitgangspunt is de huidige 56 standplaatsen uitbreiden met 65 tot 85 plekken. Als het aan de bewoners ligt, komen die op één grote nieuwe locatie, met een eigen clubhuis en bij voorkeur op de […] Lees verder »

Het Wiel 2021-5

Gepubliceerd op 23 november 2021 door Het Wiel

De moeizame strijd van de Bosland-bewoners De gemeente Lansingerland stelt participatie van haar inwoners hoog in het vaandel. Maar dat lijkt niet zozeer te gelden voor de bewoners van woonwagenlocatie Bosland in Bergschenhoek. Ze mogen wel om tafel met de gemeente, maar voelen zich niet gehoord. Bovendien biedt de gemeente niet die informatie op basis […] Lees verder »

Het Wiel 2021-4

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 door Het Wiel

Goed voorbeeld: Nieuw woonwagenbeleid Hoogeveen De gemeenteraad Hoogeveen heeft koppen met spijkers geslagen. Geen ellenlang debat meer over het voorgelegde nieuwe woonwagenbeleid en verder op 9 september; meteen over tot stemming. Zo kwam het dat in de raadsvergadering van 26 augustus unaniem het ja-woord werd gegeven aan de voor woonwagenbewoners zo gewenste omslag van beleid. […] Lees verder »

Het Wiel 2021-3

Gepubliceerd op 28 juli 2021 door Het Wiel

Nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd Minister teleurgesteld De afgelopen jaren zijn er nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd. Ook hebben nog weinig gemeenten woonwagenbeleid. Dat is de weinig verrassende uitkomst van de Herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren teleurgesteld te zijn […] Lees verder »

Het Wiel 2021-1

Gepubliceerd op 10 maart 2021 door Het Wiel

Over nooit ingeloste beloftes Meer dan twintig jaar geleden, vlak voor de afschaffing van de Woonwagenwet, kwam toenmalig staatssecretaris Remkes met een overzicht van 46 ‘tekortgemeenten’. Hoe zijn deze gemeenten omgegaan met de tekorten? Hebben ze de benodigde standplaatsen ooit bijgebouwd? Journalist Inge Oosterhoff zocht het uit voor Pointer, een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV.   Beleid […] Lees verder »

Het Wiel 2020-6

Gepubliceerd op 19 januari 2021 door Het Wiel

De uitbreidingsplannen van gemeenten In het vorige Wiel besteedden we aandacht aan het onderzoek dat de NOS onder alle gemeenten heeft gehouden naar woonwagenbeleid. Uit dat onderzoek van juni dit jaar bleek dat nog maar zo’n 40 van de 182 gemeenten, die aan het onderzoek meededen, plannen hebben voor uitbreiding. Het Wiel hield een rondje […] Lees verder »

Strijd voor een nieuwe huurwoonwagen

Gepubliceerd op 19 januari 2021 door Het Wiel

Guus Wolters en Hendrikje Wolters-Smit uit Hollandscheveld hebben een verouderde woonwagen in eigendom. Ze willen graag een nieuwe huurwoonwagen, maar die wil woningcoporatie Woonconcept niet verstrekken. Daarom hebben ze een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Omdat ze vinden dat ze als woonwagenbewoner gediscrimineerd worden.

Het kerstgevoel van… Johnny Rosenberg

Gepubliceerd op 19 januari 2021 door Het Wiel

Aan het eind van het jaar vraagt Het Wiel vaak een bekende Nederlander met roots in de woonwagen naar zijn of haar herinneringen en gevoel bij Kerst. Dit jaar het kerstgevoel van zanger en muzikant Johnny Rosenberg, telg uit de zeer muzikale familie Rosenberg, die vorig jaar nog ‘All together now’ won. 

Het Wiel 2021-2

Gepubliceerd op 14 mei 2021 door Het Wiel

Gasloos en BENG-proof,  Kraaikamp bouwt  Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te kunnen halen, moeten nieuwe gebouwen zo energiezuinig mogelijk zijn, ook woonwagens. Daarom zijn per 1 januari dit jaar de EPC- eisen vervangen door de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Kraaikamp Wagenbouw is in de nieuwe regelgeving gedoken en heeft een woonwagen ontworpen die voldoet aan BENG, […] Lees verder »

Even voorstellen: Jan Bauer, politicus in spe

Gepubliceerd op 19 januari 2021 door Het Wiel

Jan Bauer (23) uit Hollandscheveld is een jongen met ambitie. En met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Hij weet precies wat hij wil: de politiek in later. Die toekomst is hij nu al aan het voorbereiden. Hij nam deel aan een landelijke debatteerwedstrijd voor jongeren, waar hij de finale bereikte. Is lid van de pas opgerichte Jongeren […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016-2020 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.