Gepubliceerd op 16 juli 2020 door Het Wiel

“Mijn barbecue gaat nog steeds op gas” De eerste volledig gasloze woonwagenlocatie bevindt zich in Bergen op Zoom. Maar woonwagencentrum Orgelplein in Eindhoven had vorige zomer de primeur met de eerste gasloze ‘woonwagenwoning’. Tien maanden later zijn Menne, zijn vrouw en dochter al helemaal gewend. Ja, ik wil! Zij is opgegroeid op het grootste woonwagencentrum […] Lees verder »

Gepubliceerd op 16 juli 2020 door Het Wiel

Honderden standplaatsen nodig in Limburg In de provincie Limburg zijn de komende tien jaar enkele honderden extra standplaatsen nodig. Dat blijkt uit het behoefte-onderzoek dat de provincie in samenwerking met de gemeenten heeft gehouden. Een goed initiatief dat wellicht opvolging verdient in ook andere provincies. Raad Roosendaal eist actie van wethouder In Roosendaal is een […] Lees verder »

Gepubliceerd op 16 juli 2020 door Jasper Buiting

Gepubliceerd op 26 maart 2020 door Het Wiel

  Nasleep van een paar gram coke in een washok De gemeente Oss had de langste adem in een bittere strijd over de sluiting van de woonwagen van een ernstig zieke vrouw. Aanleiding: een paar gram coke, gevonden in haar washok. Die coke was niet van haar, maar van haar zoon, die dit ook ruiterlijk […] Lees verder »

VBWN presenteert uitgebreid advies woonwagenbeleid

Gepubliceerd op 24 december 2019 door Het Wiel

Veel gemeenten worstelen nog met het nieuwe woonwagenbeleid van minister Ollongren. De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland (VBWN) heeft daarom een uitgebreid advies geschreven. Het Advies Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid is bedoeld om gemeenten en woningcorporaties, maar ook woonwagenbewoners, te helpen om woonwagenbeleid in de praktijk van de grond te krijgen. Het eerste exemplaar werd 26 […] Lees verder »

Bewoners Roosendaal willen vaart achter uitbreiding

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Goed nieuws uit Roosendaal. De gemeente wil, om te beginnen, tien nieuwe standplaatsen gaan aanleggen. Op advies van bewoners: mogelijk via uitbreiding op bestaande locaties. Toch loopt actievoerder Toon van der Ven nog niet over van enthousiasme. Eerst zien dan pas geloven, lijkt zijn credo. En dat is niet zonder reden, zo blijkt als Toon […] Lees verder »

In gesprek met dr. Huub Evers over berichtgeving over woonwagenbewoners

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

De laatste maanden zijn bewoners van woonwagencentra regelmatig negatief in het nieuws geweest. Sensationele koppen trekken de aandacht en werken vooroordeel bevestigend. Het komt ook voor dat gewoon niet klopt wat er staat of er worden in het nieuws verbanden gesuggereerd die in werkelijkheid niet of nauwelijks bestaan. Wat maakt dat deze manier van berichtgeving […] Lees verder »

Het relaas van de familie Franz

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Tijdens de landelijke zigeunerrazzia van 16 mei 1944 werd in het Limburgse Beek de Sinti familie Franz opgepakt. NSB-burgemeester Regout belastte twee politieagenten met de taak de familie te arresteren. Vader Johann, die bekend stond om zijn muziek waarmee hij feesten opluisterde, moeder Ernestine, vier zonen en drie dochters werden in alle vroegte uit hun […] Lees verder »

Fotoserie ‘Wachten op een wonder’

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Als kind zat Marijke Stroucken bij een meisje uit de wagen in de klas. Het was haar eerste kennismaking met de woonwagencultuur. Maar veel wist ze daar eigenlijk niet vanaf, realiseerde ze zich later. Ze besloot dit jaar met de fotocamera het land in te trekken en legde de strijd voor meer standplaatsen van woonwagenbewoners […] Lees verder »

Pioniers van de reis

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Eind 2013 stond in Het Wiel het stamboomverhaal van de familie Pruijmboom. Dit verhaal eindigde met Piet Pruijmboom – beter bekend als Pietje van Turnhout – en z’n vijf zonen. Nazaat Tonny Pruijmboom en zijn achternicht Jolene Pruijmboom hebben sindsdien niet stilgezeten. Ze hebben het leven van hun betovergrootvader Piet Pruijmboom in kaart gebracht, doken […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016-2020 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863