Bonprix discrimineert woonwagenbewoners
Postorderbedijf Bonprix is door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat zij woonwagenbewoners discrimineert. Het bedrijf weigert namelijk te leveren op woonwagenlocaties. Dat bleek toen de Zaanse Roelie een bestelling plaatste bij het bedrijf. Bonprix wilde het pakket niet bij haar thuis afleveren. Reden? “Wij leveren niet op adressen die vallen onder de categorieën campings, woonwagenkampen en kantoorgebouwen”, kreeg Roelie als antwoord toen ze schriftelijk om opheldering vroeg.
Vergissing
Roelie pikte het niet, en stapte naar het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland. Deze besloot samen met Roelie de zaak voor te leggen aan het College voor de Rechten van de Mens. Begin januari werd haar zaak behandeld. Volgens de woordvoerder van Bonprix was het allemaal gebaseerd op een vergissing en zou de verkopende medewerker op eigen initiatief gehandeld hebben. Maar het College voor de Rechten van de Mens was het daar niet mee eens. Volgens het CRM is bewezen dat er wel degelijk sprake is van beleid van Bonprix om niet te leveren op woonwagenlocaties. En daarmee handelt het bedrijf in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving, aldus het College.
Volgens Eric Schaap van het Bureau Discriminatiezaken is het CRM-oordeel van belang voor alle woonwagenbewoners van Nederland die met soortgelijke zaken te maken hebben (gehad). Uit onderzoek is gebleken dat woonwagenbewoners in het verleden vaker zijn achtergesteld bij het leveren van goederen en diensten. Het Bureau Discriminatiezaken gaat Bonprix vragen het beleid aan te passen, opdat woonwagenbewoners niet langer worden gediscrimineerd.
Individueel geval
Bonprix zelf blijft ontkennen dat zij woonwagenbewoners anders behandelt dan anderen. In een reactie laat woordvoerder Tony Blanchard Het Wiel weten dat het bedrijf hecht aan een eerlijke en respectvolle wijze van omgang met haar leveranciers en klanten. “Discriminatie wensen wij te allen tijde te voorkomen. Het oordeel van het College betrof een individueel geval en reflecteert niet ons beleid. Desalniettemin zal Bonprix naar aanleiding hiervan haar interne procedures opnieuw evalueren en zo nodig bijstellen.”
Op NH Nieuws doet Roelie haar verhaal