Gemeentelijk woonwagenbeleid mogelijk discriminerend
Drie van de zestien ondervraagde gemeenten in Gelderland-Zuid, waaronder Tiel en Culemborg, hanteren mogelijk discriminerend beleid tegenover woonwagenbewoners. Dat stelt het regionale bureau voor gelijke behandeling, Ieder1Gelijk, in dagblad de Gelderlander. Het bureau heeft de gemeenten naar hun woonwagenbeleid gevraagd. Culemborg en Lingewaal hanteren een nulbeleid. Dat wil zeggen dat standplaatsen die vrijkomen omdat een bewoner overlijdt of verhuist niet opnieuw worden opgevuld. Uiteindelijk zijn er dan geen standplaatsen meer over. Tiel bouwt het aantal plaatsen op deze manier af tot ongeveer de helft van het oorspronkelijke aantal.
Uitspraak College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde in december 2014 over het opheffen van standplaatsen in de gemeente Oss, dat dergelijk beleid discriminerend is. Zowel de gemeente als een woningbouwvereniging die een aantal standplaatsen van Oss heeft overgenomen, heffen de woonwagenterreinen op zodra deze leegkomen.
Geachte,
Na aanleiding van het lezen van uw publicatie, Gemeentelijk woonwagenbeleid mogelijk discriminerend “, daarvan zijn wij in Tiel al jaren op de hoogte, ikzelf heb als intermediair gesprekken gehad met de Gemeente Tiel en Leon Maes van het bedrijf Nijbod uit Eindhoven, teleurstellende gesprekken en geen doorkomen aan, hoge verwachtingen scheppen, mensen aan het lijntje houden en afspraken niet nakomen, zijn veelvuldig voorkomende teleurstellingen, Dhr Nijssen ( directeur Nijbod) Leon Maes en Lalla Weiss daarmee heb ik rond de tafel gezeten hier in Tiel om de problemen bespreekbaar te maken bij de Gemeente Tiel.
Ikzelf ben een kind van een moeder van een echte reizigersfamilie, en heb in samenspraak met woonwagenbewoners uit Tiel getracht het voortouw in handen te nemen om de mogelijkheden te bespreken en realiseerbaar te maken hier in onze gemeente. De obstakels die je tegenkomt zijn haast niet meetbaar, er komen altijd wel weer andere alternatieven of superlatieven uit de hoge hoed van de gemeente waarmee ideeën of voorstellen van tafel worden geveegd.
Ook heb ik onder de woonwagenbewoners kenbaar gemaakt dat je samen sterk bent echter, eerlijkheidshalve gebied mij te zeggen dat de verdeeldheid onder de woonwagenbewoners enorm groot is en je ook daar tegen enorme obstakels aanloopt. Het grote verschil in beleving en herkenbaarheid is te divers. Ik bedoel hiermee te zeggen dat in mijn familie’s optiek en van vele echte reizigers de term ,,Kamper” niet word uitgesproken als zijnde een verwijzing naar woonwagenbewoner.
De verschrikkelijke verhalen die ik van ons moeder en vader te horen hebt gekregen m.b.t de oorlog die voor vele reizigers nog steeds een open wond zijn en waarbij de gevallen mensen nog altijd worden herdacht nadat zij het leven hebben gelaten in ,,kampen”. 4 broers van mijn moeder zijn afgevoerd naar Kamp Vught om vervolgens te worden getransporteerd naar Kamp Westerbork en verder.
Discriminatie is zoals wij allen weten van alle tijden en in de huidige vorm
meetbaar en tastbaar. meetbaar op sociale media en tastbaar in het dagelijkse leven. je kunt jezelf ook afvragen waarom de burgers en boeren zich afzetten en discrimineren, het taalgebruik van de zogenaamde kampers laat dan ook niets te wensen over, leerplicht van de kinderen die niet nagekomen word en in deze huidige vorm en mentaliteit de nieuwe armen worden enz enz enz.
Ik en velen met mij nemen hier afstand van en willen absoluut niet geconfronteerd worden met de associatie ,,Kamper”, mensen die zichzelf Kamper noemen weten absoluut niet wat ze teweeg brengen m.b.t. discriminatie, dat doen zij namelijk zelf en zetten zich zelf af tegen de maatschappij, niet wetende wat normen en waarden zijn. Behandel mensen zoals jezelf graag behandeld wilt worden, niet meer en niet minder.
Geachte,
Ik kan zo nog wel even doorgaan maar heb er nu een beetje moeite mee om door te gaan, dan ga ik emotioneel schrijven en heb daar geen zin in.
Wat ik nog wel wil toevoegen is het feit dat echte reizigers geconfronteerd werden met het gegeven dat de asociale mensen vroeger vanuit een dorp of stad werden verwijdert en op een woonwagen buiten de gemeente werden gezet, en die noemden zichzelf Kampers, maar zijn absoluut vanuit de geschiedenis gezien geen woonwagenbewoners (Reizigers).
Met vriendelijke groet,
R.A.Kuit ( René) zoon van Krebaum.