Holocaust Memorial Day, 72 jaar na de bevrijding van Auschwitz
Vandaag, 27 januari, is het Holocaust Memorial Day. Op die dag werd in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijd, de plek waar de Nazi’s meer dan een miljoen Joden, Roma, Sinti en homosexuelen vermoordden.
Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden die dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day.
Overlevenden en nabestaanden vertellen
Op de website www.romasinti.eu zijn verhalen te beluisteren en lezen van Roma en Sinti overlevenden en van slachtoffers van de Holocaust. Zij vertellen over de gruwelijkheden die zijzelf en hun familie hebben moeten doorstaan.
Op de website van de NOS Het verhaal van mijn oma kunt u luisteren naar de verhalen van Joodse slachtoffers verteld door hun kleinkinderen.
Nationale Holocaust Herdenking
In Nederland worden de activiteiten elk jaar afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking. Deze herdenking wordt zondagochtend 29 januari gehouden bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam, aan het begin van de Plantage Middenlaan.
Om 10.50 uur begint een stille tocht vanaf het Stadhuis/Muziektheater naar het Wertheimpark.
Bij het spiegelmonument spreken onder andere Mark Rutte (minister-president), Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam) en Jacques Grishaver (voorzitter Nederlands Auschwitz Comité).
Het Zigeunerorkest Roma Mirando en het Carmel Quintet zorgen voor de muzikale omlijsting.
Na de plechtigheden is er voor particulieren en organisaties gelegenheid kransen en bloemen te leggen bij het monument.
Programma:
10.00 uur – Verzamelen in het Stadhuis
10.50 uur – Stille Tocht naar Wertheimpark
11.30 uur – Herdenking bij het Spiegelmonument in Wertheimpark met sprekers en muziek
12.15 uur – Einde bijeenkomst.
Foto: Het kamp Auschwitz-Birkenau in 2007. (bron: Wikipedia)