Tentoonstelling Sinti en Roma in Nederland

Gepubliceerd op 2 februari 2017 door redactie Het Wiel


De reizende tentoonstelling van de stichting O Lungo Drom (de Lange Weg) is van 3 tot en met 25 februari te bezichtigen bij de Kunstuitleen in de openbare bibliotheek in Rijswijk. ‘Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland’ is het onderwerp van de tentoonstelling.

De feestelijke opening van de tentoonstelling is op vrijdag 3 februari om 15.30 uur. Wethouder Marloes Bosboom van de gemeente Rijswijk en Beike Steinbach, voorzitster van de stichting O Lungo Drom, zijn de sprekers bij de opening. Na het officiële deel kunt u onder het genot van een drankje en een hapje de tentoonstelling bekijken. Zigeunerorkest Brandt verzorgt de muziek.

Woord en beeld

De tentoonstelling geeft een indruk van de tradities, de vervolging en positieve voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland, zowel in woord als in beeld.
De stichting vindt dat aandacht zich niet tot de zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog en de herdenkingsmaanden moet beperken, maar doorlopend een plaats moet krijgen in het openbare leven en in het onderwijs. Zo hoopt de stichting met de reizende tentoonstelling bij te dragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving ten aanzien van Sinti en Roma.

Woonwagencentrum Molenhof

De gemeente Rijswijk kent al tientallen jaren Sinti onder haar inwoners. Het verouderde en te klein geworden woonwagencentrum Molenhof is enkele jaren geleden geheel vernieuwd door de gemeente in samenwerking met woningcorporatie Vidomes. Stichting O Lungo Drom is gevestigd op woonwagencentrum Molenhof.

De tentoonstelling is van 3 tm 25 februari te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis. U vindt de bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101 in Rijswijk.
Tijdens deze periode vinden er een aantal extra activiteiten plaats voor onderwijs en het publiek.

Monument Oldenzaal

De tentoonstelling van O Lungo Drom was eerder ook te bezichtigen in Oldenzaal. Daar werd in november 2015 een monument geplaatst in de herdenkingstuin achter het stadhuis ter herinnering aan de in de oorlog weggevoerde Sinti familie Weiss uit Oldenzaal. Journalist Felix Nijland kwam bij toeval achter dit tragische verhaal tijdens een bezoek aan Westerbork.
In de nacht van 15 op 16 mei 1944 werd in Oldenzaal – ala enige plaats in Overijssel – tijdens een landelijke razia ’s morgens om vier uur zes leden van de familie Weiss uit hun woning aan de Poortstraat in Oldenzaal gehaald. Dat gebeurde in opdracht van de Duitse bezetter door twee Oldenzaalse marechaussees. Vermoedelijk onder het mom van een identificatiecontrole. Naast de zes Sinti verbleven drie leden van de familie Braun in het huis. Ook zij werden opgepakt en op transport gesteld naar Westerbork.
Kort na aankomst in Westerbork zijn de drie leden van de familie Braun vrijgelaten. Zij waren namelijk woonwagenbewoners en geen Sinti of Roma. Drie dagen later volgde voor de familie Weiss het transport naar Auschwitz en de dood in de gaskamers. 

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.