8 april, Internationale Roma dag

Gepubliceerd op 8 april 2015 door redactie Het Wiel

Vandaag, 8 april, is het Internationale Roma dag. Op die dag werd in 1970 in Londen een van de eerste internationale congressen van Roma gehouden. Tijdens het vierde internationale Roma congres in 1990 in Warschau werd 8 april uitgeroepen tot Wereld Romadag. De dag staat sindsdien vooral in het teken van de strijd tegen uitsluiting en stigmatisering van Roma in Europa.

In Europa leven naar schatting zo’n 10 miljoen Roma. Ze zijn de grootste etnische minderheid in Europa. In veel landen worden Roma nog steeds systematisch gediscrimineerd in het onderwijs en bij huisvesting. Sommige Roma worden getroffen door racistisch geweld, waarop vaak niet adequat gereageerd wordt door politie en justitie. Vooroordelen over Roma zijn wijdverspreid en racistische uitingen, ook die van overheidsfunctionarissen, blijven veelal onweersproken.

Het trieste dieptepunt in de geschiedenis van de Roma vormt de genocide door de nazi’s op naar schatting 50.000 Sinti en Roma. Onder hen ook circa 200 Sinti en Roma uit Nederland.

Romani Rose, voorvechter van de rechten van Sinti en Roma in Duitsland, heeft geijverd voor een herdenkingsmonument voor alle in Duitsland omgebrachte Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument, een vijver met bloemen, is in 2012 gerealiseerd in Berlijn.

 

Ook in Nederland zijn monumenten geplaatst waar gedeporteerde en vermoordde Sinti en Roma families worden herdacht, zoals in Westerbork, Den Haag en Drachten. Op de website romasinti.eu vertellen overlevenden hun verhaal.

Een uitgebreid dossier over de huidige positie van Roma in Europa is te vinden op de website van Amnesty International.

Zie ook de tweeluik over de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland: Sinti, Roma & Gadje – Zigeuners in Nederland.

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.