Het Wiel 2022-4
NHG hypotheek voor woonwagens ver onder de maat
Kun je anno 2022 nog een hypotheek afsluiten voor een nieuwe energiezuinige woonwagen? Je zou zeggen van niet als je de voorwaarden van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) bekijkt. Terwijl woonwagens de afgelopen twee jaar een stuk duurder zijn geworden, is het te lenen bedrag nauwelijks meegestegen. Plus je mag voor woonwagens niets extra lenen voor energiebesparende voorzieningen, terwijl dat voor woningen wel mag.
Hoe gaat het nu met… Tinus Wolters
Bijna 25 jaar geleden, in april 1998, kreeg hij een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet. Tinus Wolters uit Zwolle werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Niet alleen vanwege zijn werk voor Roma in Roemenië, ook vanwege zijn inzet voor zijn medemens hier. ‘Hij was betrokken bij de plaatselijke voetbalclub, heeft veel voor de jeugd gedaan en organiseerde samen met Jopie van de sporthal in Zwolle elke winter aldaar onderdak, bedden, dekens en eten voor de daklozen’, tekende Het Wiel in 1998 op. Tijd om Tinus, nu 86, weer op te zoeken.
Minister Yesilgöz: Focus op woonwagenbewoners was verkeerd
Bij de aanpak van criminaliteit en ondermijning zal de focus niet meer worden gelegd op personen die tot een bepaalde groep horen. Dat is onjuist en leidt tot stigmatisering. Dat heeft minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geschreven, nadat ophef is ontstaan over het benoemen van woonwagenbewoners als ‘signaal’ voor ondermijning door gemeenten. Hopelijk gaat dit ook gelden voor de RIEC’s (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), want ook die kunnen woonwagencentra/-bewoners tot ‘handhavingsknelpunt’ benoemd hebben.
Meervoudige kampioen hiphop danser Charissa van Veen (16)
In Tonny zoek talent dit keer Charissa van Veen (16). Zij doet al jaren aan hip hop wedstrijddansen, en heeft intussen eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen valt. Zeven keer Nederlands kampioen, maar ook Belgisch en Duits kampioen. Een keer Europees kampioen en in 2019 zelfs wereldkampioen met haar team CDKidz van CMW Studio. Haar droom? Nog eens in Amerika kunnen dansen. Foto: Charissa helemaal links achterste rij.
Woonwagenbewoners tijdens de oorlog
Dankzij intensief onderzoek is een goed beeld ontstaan van de razzia op ‘zigeuners’ op 16 mei 1944: welke Sinti en Roma families het betrof, waar ze vandaan kwamen en wat hun lot is geweest. Veel minder is bekend over de circa 200 woonwagenbewoners die tijdens de zigeunerrazzia ook zijn opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Veelal door NSB-burgemeesters, die dachten zo van hen af te zijn. Een grote groep van deze bewoners, die in Westerbork allemaal weer zijn vrijgelaten, zou volgens onderzoek uit Zutphen komen, maar een nog groter deel uit Utrecht waar NSB-burgemeester C. Van Ravenswaay op dat moment de scepter zwaaide.
16 mei 1944 – Het verhaal van Hannes Kabalt
De familie Kabalt staat de eerste oorlogsjaren in De Bilt en Wijk bij Duurstede. Vader Kabalt verdient de kost met handel in textiel. Na de eerste maatregelen van de Duitsers in 1943, zoekt het gezin met de wagen toevlucht op het erf bij een kennis midden in het centrum van Utrecht. Zoon Hannes Kabalt is dan 14 jaar. Pas bijna vijftig jaar later doet hij zijn verhaal in het VPRO radioprogramma Het spoor terug. Evenals Toon van Es. Op bevel van de burgemeester van Oploo wordt het gezin Van Es 16 mei ook opgepakt, die traumatische ervaring laat diepe sporen na in het gezin.
En verder:
- Fotoreportage jaarlijkse Sinti bedevaart in Roermond
- Nieuw regionaal platform in Zuid-Limburg
- Nieuws van de VSRWN: Mensenrechten vluchtelingen versus woonwagenbewoners
- Nieuws van de VBWN: Woonwagens een achterhaalde woonvorm?
- Geldzaken: oude en nieuwe tips om te besparen op gas en elektra en andere zaken
- Nieuws kort