Het Wiel 6-2023
Uit de woonwagen gegroeid
Soms gebeurt er iets in het leven dat niet gepland, wel heel welkom is en tegelijkertijd voor een dilemma zorgt. Een baby’tje op komst, in een woonwagen waar ze al met z’n zessen wonen en met aanhang erbij met z’n achten. ‘Dat wordt gewoon echt te krap’, zegt Riek uit Hardinxveld-Giessendam. Op de kleine locatie waar ze woont is de behoefte aan uitbreiding daarom groot. Maar of die er komt en wanneer is nog de vraag. Want de gemeente heeft de behoefte aan standplaatsen nog niet in kaart gebracht laat staan dat over uitbreiding is nagedacht, hoewel het Rijk gemeenten in 2018 daartoe al opdracht heeft gegeven.
Woonwagenrecht: Gebreken aan huurwagen of standplaats, mag je huur achterhouden?
In dit Wiel gaat woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma in op de vraag wanneer je huur mag achterhouden in geval van ernstige gebreken, en wat ernstige gebreken zijn. En op de opties die je dan hebt: huurvermindering vragen via de huurcommissie of rechter, of zelf de huur achterhouden, wat juridisch ook wel opschorten heet. Aan huur opschorten zijn wel risico’s verbonden: je moet de huur alsnog betalen als de gebreken zijn verholpen, en als de verhuurder naar de rechter stapt omdat hij vindt dat de huur onterecht wordt ingehouden, en de rechter geeft de verhuurder gelijk dan kan dit gevolgen hebben voor de huurovereenkomst.
Jannes: ‘Met Kerst wil ik thuis zijn’
Op een drukbezochte fandag afgelopen november presenteerde ‘de koning der piraten’ zijn nieuwste album Liefde is meer. Een veelzeggende titel, want juist het begrip ‘liefde’ komt regelmatig terug in het gesprek met Jannes. Zijn volledige naam is Jannes Wolters en hij zit al 24 jaar in het vak. In die jaren heeft hij zijn sporen als zanger welverdiend; zijn hits leveren hem dertien gouden en drie platina platen op.
Herhaalmeting standplaatsen 2023: Nauwelijks vooruitgang in uitbreiding standplaatsen
Vijf jaar na het nieuwe rijksbeleid om het aantal woonwagenstandplaatsen uit te breiden, is daar in de praktijk nog weinig van terecht gekomen. In de afgelopen twee jaar zijn er maar 49 standplaatsen bijgekomen. Bijna de helft van de gemeenten heeft nog altijd geen behoefteonderzoek gedaan en maar liefst twee van de drie gemeenten hebben nog geen woonwagenbeleid geformuleerd. Dat is het weinig rooskleurige beeld dat naar voren komt uit de tweede herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen in Nederland, die demissionair minister Hugo de Jonge 23 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De zorgelijke situatie van woonwagenbewoners in Vlaanderen
Het gras is niet altijd groener aan de overkant
‘Gewoon op slaan. Echt waar, die Roma, gewoon op slaan.’ ‘We moeten eerlijk zijn. Het zijn altijd die bruin mannen. Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken.’ Pijnlijk racistische uitspraken, afkomstig uit de mond van een vooraanstaand Vlaams politicus. Aanleiding voor freelance journalist Sjereno Cörvers, zelf geboren en getogen in de woonwagen in Limburg en inmiddels woonachtig in België, om de situatie van woonwagenbewoners bij onze Zuiderburen onder de loep te nemen. Zijn conclusie: woonwagenbewoners zijn er slechter af dan in Nederland.
Tonny zoekt talent: WKE’16
In deel 11 van Tonny zoekt talent gaat Tonny Pruimboom in gesprek met voorzitter Jannes Wolters (niet te verwarren met zanger Jannes) van voetbalclub WKE’16 uit Emmen. De club werd in 1966 opgericht onder de naam WKE (Woonwagenkamp Emmen), wist zich op te werken tot het allerhoogste niveau in het amateurvoetbal, waarna het standaardteam in 2016 vanwege een faillissement uit de competitie werd genomen. Maar er kwam een doorstart onder de naam WKE’16, wederom met bijna allemaal jongens van het kamp, en WKE’16 speelt alweer eerste klasse, vertelt de voorzitter.
De stoelenmatter van het noorden (deel 3)
In deel 3 van de stoelenmatter vervolgt Gradeke Bakker haar speurtocht naar de laatste jaren uit het leven van haar overgrootvader Lammert Bakker, van 1937 tot zijn overlijden begin 1945, vlak voor de bevrijding. Het blijken wederom roerige jaren voor Lammert: van een gedwongen verhuizing van het woonwagenkamp van Dedemsvaart naar Westhuizingerveld, het verlies van zijn dochter Saakje, zijn verhuizing naar het ‘oudemannenhuis’ van klooster De Voorzienigheid, tot de oorlogsjaren, de zigeunerrazzia van mei 1944 en zijn laatste maanden in het klooster.
En verder
- Nationale ombudsman: woonwagenbewoners in onzekereid door gebrek aan beleid
- Verhoging NHG-grenzen en voortzetting overleg financieringsmogelijkheden woonwagens
- Geldzaken: veranderingen in 2024
- Nieuws kort
- Liefs van…