Bewoners boeken succes met kraakactie standplaatsen Capelle aan den IJssel

Gepubliceerd op 17 mei 2018 door redactie Het Wiel

Voor de zekerheid worden oude caravans op de leegstaande vakken geplaatst. De bewoners hebben weliswaar een brief van hun advocaat Jaasma bij zich waarin hun rechten staan, maar stel dat er toch gesleept gaat worden…

Woonwagenbewoners hebben gisteren in Capelle aan den IJssel actie gevoerd. Met tourcaravans werd de woonwagenlocatie aan de Burgemeester Schalijlaan gekraakt. Aanleiding: de gemeente Capelle aan de IJssel en woningcorporatie Havensteder voeren een uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen. Van de zes sociale huurstandplaatsen staan er al jaren vijf leeg. Dat terwijl woonwagenbewoners er graag willen wonen.

Usenie en Mario zijn twee van hen. Usenie en partner Jeffrey wonen met twee kinderen in een caravan op het vak van de ouders van Usenie. Mario en ook zijn broer, beiden dertigers, wonen nog bij hun moeder in de woonwagen. Alle vier hebben voor een standplaats aangeklopt bij de gemeente Capelle en woningcorporatie Havensteder, maar ze werden naar eigen zeggen van het kastje naar de muur gestuurd.

Geen wachtlijst

De gemeente Capelle aan den IJssel en Havensteder hebben samen afgesproken dat leegkomende standplaatsen worden opgeheven. Reden? Er zou geen belangstelling meer voor bestaan. Het maakt Jeffrey boos. Overal hebben zijn vriendin en hij aan de bel getrokken om zich te kunnen inschrijven voor een woonwagenstandplaats. Hij laat de schriftelijke correspondentie met gemeente en Havensteder zien. “In Capelle is geen wachtlijst voor standplaatsen. En dan zeggen ze dat er geen belangstelling voor is? Onze advocaat heeft vorig jaar nog een brief gestuurd aan Havensteder: dat we hier graag een vak willen. Weet je wat het antwoord was? Een week later hebben ze ineens de stenen uit de standplaatsen laten halen en de schuurtjes afgebroken.”

Harde toezeggingen

De kraakactie van de bewoners blijft niet onopgemerkt. Of het onder druk van media-aandacht is of op uitnodiging van de bewoners, in de middag vereren wethouder Dick van Sluis (Wonen) en directeur Peter van Lieshout van Havensteder de bewoners in elk geval samen met een bezoek. En ze komen niet met lege handen. Nadat de bewoners uit de doeken hebben gedaan waar ze zoal tegenaan lopen bij gemeente en woningcoproatie, krijgen ze van de wethouder en directeur Havensteder de belofte dat alle zes standplaatsen in 2019 weer bewoond kunnen worden. “Als het aan mij ligt meteen in het eerste kwartaal”, zegt wethouder Van Sluis erbij. Maar de bewoners nemen geen genoegen meer met een mondelinge belofte, ze willen harde toezeggingen, op papier. En die komen er. Binnen twee weken, zo zegt wethouder Van Sluis uiteindelijk toe, tot oplichting van de bewoners.

Tot die tijd blijven de caravans in elk geval staan. We gaan niet eerder weg tot de afspraken zwart op wit staat, laat een bewoner weten.

Discriminatie

De actie van de bewoners volgt op twee oordelen van het College van de Rechten van de Mens (zie onderaan dit artikel).  In november 2017 kregen zowel gemeente als woningstichting een tik op de vingers omdat zij een uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen voeren. Daardoor wordt woonwagenbewoners het recht ontnomen om volgens hun eigen cultuur te kunnen leven, en dat is discriminatie, aldus het mensenrechtencollege. Het argument van beide partijen dat zij niet wisten van enige belangstelling, vond geen gehoor bij het College omdat gemeente en Havensteder geen wachtlijst hanteren en ook niet op een andere manier onderzoek hebben gedaan naar de belangstelling voor standplaatsen.
Ook een aantal andere gemeenten en woningcorporaties hebben inmiddels een soortgelijk oordeel aan hun broek hangen. 

Prestatieafspraken

Na het oordeel bleef onduidelijk wat met de locatie zou gebeuren. De gemeente wees elke verantwoordelijkheid voor de standplaatsen van de hand omdat zij deze had overgedragen aan Havensteder. En Havensteder bleef vaag over haar plannen. Er zou gekeken worden of er mogelijk geld vrijgemaakt kon worden in 2019, vertelt Mario. “Maar als ze echt iets hadden willen doen, dan hadden ze dat voor 2018 al wel vrijgemaakt.”
Ook in de prestatieafspraken die gemeente en Havensteder op 13 december 2017 hebben ondertekend voor 2018-2019 wordt met geen woord gerept over de toekomst van de woonwagenstandplaatsen. En dat is temeer opvallend omdat de zaak al in juli 2017 was aangekaart bij het College voor de Rechten van de Mens.

Landelijke kraakactie

Usenie, die met haar partner, vader en twee neven de kwestie heeft aangekaart bij het College voor de Rechten van de Mens en ook initiatiefnemer zijn van de kraakactie, wil de garantie dat zij ook degenen zijn die straks de vakken toegewezen krijgen. Of die garantie er ook komt, moet nog blijken.

De bewoners hopen in elk geval dat hun actie elders in het land opvolging krijgt, en dat woonwagenbewoners leegstaande woonwagenstandplaatsen gaan kraken. “Zodat we onze cultuur kunnen behouden”, zegt Mario. 

In het volgende Wiel meer over de afloop van de actie in Capelle aan den IJssel en reacties op oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.

 

De oordelen van het College voor de Rechten van de Mens:

Gemeente Capelle aan den IJssel

Woningstichting Havensteder

 

 

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.