Documentaire ‘Dubbel Leven’ nu ook online te zien

Gepubliceerd op 14 december 2016 door redactie Het Wiel

De 88-jarige Tom de Booij wil de sloop van een woonwagen beletten en wordt gearresteerd. Thuisgekomen speelt hij golf in de achtertuin van zijn villa. Wat beweegt deze activist voor de rechten van bewoners van woonwagens? Waarom kiest een man van de elite voor de ‘underdog’?
De documentaire Dubbel Leven volgt Tom als hij de woonwagenbewoners steunt in hun strijd tegen het uitsterfbeleid en bevriend raakt met (Klompen) Jan Schneider, al evenzeer activist pur sang. Dagboekfragmenten geven inzicht in de transformatie van de wetenschapper en alpinist De Booij tot de beroepsactivist die hij tot op de dag van vandaag is.

Dubbel leven is in 2015 uitgekomen en is nu ook online te zien. Regisseur: Ruud Bakker

 

Das war das lustige Leben

Filmposter_DwdlL_mkOok over de vorig jaar overleden Klompen Jan Schneider is een documentaire gemaakt. De toen 81-jarige en nog altijd strijdbare Klompen Jan reisde als één van de laatste woonwagenbewoners, en ondanks alle tegenwerking van de autoriteiten, nog daadwerkelijk rond. En terwijl zijn generatie woonwagenbewoners langzaam verdwijnt, is de familie Paridaans zich aangetrokken gaan voelen tot de oude woonwagens waarin ook Klompen Jan vroeger leefde. Ze besloten om er één te bouwen, gingen er als hobby in reizen en sloten zich aan bij een stichting die het ‘mooie zigeunerleven’ nabootst. De film toont de tegenstelling tussen de gekoesterde folklore en de harde realiteit van woonwagenbewoners.

De film is uitgebracht door Zaaigrondfilm. De DVD is voor 7,50 euro te bestellen door een mail te sturen naar mail@zaaigrondfilm.nl

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.