Monument Levenslicht: een lichtgevende steen voor elk slachtoffer van de Holocaust

Gepubliceerd op 17 januari 2020 door redactie Het Wiel

In Rotterdam is gisteravond het monument Levenslicht onthuld. Een kunstwerk van Daan Roosegaarde dat bestaat uit 104.000 stenen die in het donker oplichten, doven en weer oplichten. Alsof ze de ademhaling van een mens symboliseren. Om precies te zijn van 104.000 mensen. Het aantal Nederlandse slachtoffers van Joodse, Sinti en Roma komaf dat door de Nazi’s is vermoord. 

Tijdelijk monument

Dit jaar, op 27 januari, is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz – het internationale symbool van de Holocaust, door de Russen werd bevrijd. Ter gelegenheid hiervan kreeg Roosegaarde van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de vraag een speciaal tijdelijk kunstwerk te creëeren. Het moest door heel Nederland te zien zijn. Om het bewustzijn te vergroten dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

In het donker lichten de stenen op, en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Beeld Studio Roosegaarde

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Symbool

Het idee om iets met stenen te doen, keek Roosegaarde af van de Joodse traditie om, in plaats van bloemen, stenen op een graf te leggen. “Ik vond dat een mooie traditie”, vertelt hij tegenover de NOS.
In gesprek met Holocaust-overlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van Levenslicht.  Met de 104.000 herdenkingsstenen staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de stenen op, en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Herdenking gemeenten

Na de landelijke onthulling in Rotterdam aan de Eva Cohen-Hartogkade krijgt elke gemeente een deel van het lichtmonument, zodat alle deelnemers samen één nationaal symbool vormen ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Deze 170 gemeenten organiseren in elk geval een speciale herdenking bij het lichtmonument. Kijk voor meer informatie over de datum op de interactieve kaart van het Comité 4 en 5 mei of op de website van de gemeente.

De Volkskrant maakt deze fraaie fotoreportage van Levenslicht bij de onthulling in Rotterdam.

Zie ook: Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, over het project in
DWDD.

Plaatsen van alle 256 dorpen en steden waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Beeld Studio Roosegaarde

 

 

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.