27 Januari Holocaust Memorial Day

Gepubliceerd op 26 januari 2016 door redactie Het Wiel

Vandaag, 27 januari, is het Holocaust Memorial Day. Op die dag werd in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. De Nazi’s vermoorden daar meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. In 2005 is 27 januari door de VN uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day, een dag om alle slachtoffers van de Holocaust en andere genociden te herdenken. Holocaust Memorial Day 2016 staat in het teken van Verzet. Het gedicht ‘Verzet’ van Remco Campert laat zien dat verzet vele verschillende vormen kent, maar begint met kleine daden, zoals het schrijven van een gedicht.

Op Holocaust Memorial Day vinden wereldwijd diverse activiteiten plaats. Zo spreekt de Nederlandse Sinto Zoni Weisz vandaag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.
Zoni Weisz overleefde als enig kind van de familie Weisz de oorlog. Zijn ouders, zusjes en broertje werden op 16 mei 1944 op bevel van de nazi’s door Nederlandse politieagenten opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork, samen met ruim 200 andere Nederlandse Roma en Sinti. Zoni ontkwam aan de razia omdat hij toevallig bij zijn tante logeerde. Hij bracht de rest van de bezetting door in onderduik. Zijn ouders, zusjes en broertje werden naar alle waarschijnlijkheid vergast in Auschwitz.

Zoni Weisz is lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet zich al jarenlang in voor de herinnering aan de Holocaust, met name aan de moord op de Roma en Sinti. Eerder sprak hij al voor de Duitse Bondsdag tijdens Holocaust Memorial Day.

Op de website van NIOD en het Verzetsmuseum vind u meer achtergrondinformatie en activiteiten op en rond Holocaust Memorial Day.

Op de website www.romasinti.eu zijn verhalen te beluisteren en lezen van overlevenden en slachtoffers van de Holocaust.

Het gedicht van Remco Campert

Holocaust_Memorial_Day_2016

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.