Hypotheek voor woonwagens nog altijd struikelblok

Gepubliceerd op 28 september 2017 door redactie Het Wiel

Uit reacties op een bericht op onze facebookpagina’s (Het Wiel en Woonwagennieuws), blijkt dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats.Waar kun je daarvoor (nog) terecht? En onder welke voorwaarden?

De Rabobank is, voor zover ons bekend en vreemd genoeg, nog altijd de enige die in principe hypotheken verstrekt voor woonwagens en/of standplaatsen. Toch willen klanten die daarvoor aankloppen bij de bank nog wel eens een afwijzing krijgen, bij voorbaat. In het zojuist verschenen Wiel nr. 5 vroegen we de Rabobank om uitleg.

Tussen wal en schip
Uit de antwoorden van de woordvoerster blijkt dat mogelijk niet alle bankfilialen even goed op de hoogte zijn van het beleid van de Rabobank inzake hypotheken voor woonwagens en/of standplaatsen. Verder liet de bank weten dat zij geen hypotheken verstrekt voor alleen de woonwagen. Wel voor koopstandplaatsen of de combinatie woonwagen met koopstandplaats. En juist dat is voor veel woonwagenbewoners een probleem, omdat de meeste gemeenten geen standplaatsen willen verkopen. En geen eigen standplaats betekent dan ook geen hypotheek voor een nieuwe of tweedehands woonwagen. Woonwagenbewoners vallen dus eigenlijk tussen wal en schip. En dat raakt hen dubbel zo hard, omdat woonwagenbewoners verplicht zijn een eigen woonwagen te kopen; gemeenten en woningcorporaties verstrekken immers nagenoeg geen huurwoonwagens meer.

NHG
Een andere voorwaarde die de bank stelt is dat zij in geval van woonwagens alleen onder de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hypotheken verstrekt. Dat heeft te maken met de zekerheidspositie van de bank, zo laat een persvoorlichtster weten
Om een woonwagen en/of standplaats met NHG te kunnen kopen, moet u aan bepaalde (inkomens)voorwaarden voldoen. Welke dit zijn kunt u lezen op de website van de NHG via onderstaande linken. Het maximale hypotheekbedrag met NHG voor een woonwagen bedraagt  136.570,- en voor een woonwagenstandplaats € 50.000,-.

Voorwaarden voor het aankopen van een woonwagen
Voorwaarden voor het aankopen van een woonwagenstandplaats

Zie ook ‘Het wil nog niet echt vlotten met de hypotheek’ in Wiel 5-2017.

Reacties

  1. Ik heb een woonwagen en grond eigendom ik heb geen schulden er op maar wil een hypotheek aanvragen voor verbouwing en of verbeteren waar kan ik een hypotheek krijgen . hypotheek bedrag 32000 wie kan mij helpen

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.