Na Oss ook Vlaardingen veroordeeld wegens uitsterfbeleid woonwagens

Gepubliceerd op 9 juli 2015 door redactie Het Wiel

Naar nu pas bekend heeft het College voor de Rechten van de Mens ook B en W van Vlaardingen veroordeeld wegens discriminatie, omdat zij een uitsterfbeleid voert voor woonwagenbewoning. Eerder, in december 2014, werden B en W in Oss en een plaatselijke woningcorporatie al voor hetzelfde veroordeeld door het college.
In zowel Oss als Vlaardingen  worden, zoals in meer gemeenten in het land, woonwagenstandplaatsen opgeheven zodra deze vrijkomen.

Oordeel College voor de Rechten van de Mens

Het ‘uitsterfbeleid’ van gemeenten voor woonwagenbewoning is in strijd met de AWGB. Dat besliste het College eind 2014 al in twee zaken die waren aangespannen door bewoners van woonwagens in Oss. Dit beleid leidt ertoe dat woonwagenbewoners niet meer in hun woonwagens kunnen blijven wonen, terwijl dit juist van oudsher een essentieel onderdeel is van de cultuur van deze groep.

De zaak tegen de gemeente Vlaardingen werd aangekaart door een vrouw die inwoont bij haar ouders in een woonwagen op een woonwagenlocatie in de gemeente. Volgens de vrouw is het uitsterfbeleid van de gemeente discriminerend omdat zij nu niet in een eigen woonwagen kan wonen. B en W van Vlaardingen vindt niet er een onderscheid wordt gemaakt. Volgens B en W wordt de maatschappelijke integratie van woonwagenbewoners in de samenleving bevorderd als het woonwagencentrum geleidelijk wordt afgebouwd.

Het College voor de Rechten van de Mens stelde eind mei de vrouw in het gelijk. Ook nu oordeelde het College dat het uitsterfbeleid de kern van de woonwagencultuur aantast. De woonvorm is daar namelijk een belangrijk onderdeel van. En omdat het beleid van de gemeente alleen de woonwagenbewoners treft, oordeelt het College dat B en W met het voeren van het uitsterfbeleid de vrouw discrimineert.

Tegen de gemeente Oss is inmiddels een rechtszaak aangespannen.

Lees hier het volledige oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in de zaak Vlaardingen en in de zaak Oss.

Rapportage Mensenrechten 2014

Het uitsterfbeleid jegens woonwagens is ook opgenomen de derde jaarlijkse rapportage van het College voor de Rechten van de Mens ‘Mensenrechten in Nederland 2014’ De rapportage laat zien waar mensenrechten spelen, biedt een beschouwing over 2014 en doet ruim 40 aanbevelingen aan de Nederlandse overheid om de mensenrechten in Nederland te verbeteren.

 

Reacties

  1. Wat belachelijk, bij andere medelanders word zoveel mogelijk rekening gehouden met hun cultuur en word alles gedaan om deze ook hier in NL voor hun te behouden en voor woonwagenbewoners word hier geen rekening mee gehouden en hun status gewoon afgepakt. Gewoon te gek voor woorden. Dan maar weer gaan reizen.

  2. Gewoon te zot voor worden !!! En schandalig dat mensen maar verplicht worden wat dit soort wezens de mens opleg !!!! Ga je schamen heren politici !!! Kijk om je heen en dat mag wel bij elkaar wonen !!! Verdrijf je eigen mensen niet !!! En laat iemand wonen of staan zoals hij of zij dat prettig vind !!!

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.