Oordeel: Uitsterfbeleid woonwagens discriminatie

Gepubliceerd op 22 december 2014 door redactie Het Wiel

Tijd voor een vreugdedans rond de kerstboom, want op de valreep van 2014 nog geweldig nieuws voor bewoners van woonwagens:

Het College voor de Rechten van de Mens heeft uitgesproken dat de gemeente Oss en een plaatselijke woningcorporatie woonwagenbewoners discrimineert door een uitsterfbeleid te voeren voor woonwagenbewoning. Het oordeel van het college, dat vandaag bekend is gemaakt, is gebaseerd op twee zaken die zijn aangespannen door een moeder en zoon en door een vader en zoon, met ondersteuning van Anneke Van De Pol Woonwagenbewoners Tiel Oss

In de gemeente Oss (60 standplaatsen) wordt iedere standplaats die vrijkomt opgeheven. Door het beleid van de gemeente kunnen de kinderen van de woonwagenbewoners niet zelfstandig in een woonwagen wonen. Gevolg is dat steeds minder mensen in woonwagens kunnen wonen en de woonwagencultuur uiteindelijk verdwijnt. Volgens het College voor de Rechten van de Mens is dit in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving en het Internationale Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

De oordelen van het College zijn overigens niet bindend, maar bewoners staan wel meer in hun recht bij de rechtbank. Het College gaat de oordelen bovendien ook onder de aandacht brengen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en minister Blok, zodat ook van hun kant een reactie niet zal kunnen uitblijven.

De volledige uitspraken zijn te lezen op de website van het College voor de Rechten van de Mens via onderstaande link. In het komende Wiel komen we uiteraard uitgebreid op de zaak terug.

Uitspraken uitsterfbeleid gemeente Oss

 

Reacties

  1. Wij woonwagenbewoners worden door overheden en jusitie al jaren lang anders behandeld dan mensen die wonen in een woning. Opzettelijk tegen gewerkt op aller gebieden. Bij voorbaat kansloos als het aan justitie en politie ligt. Politie en justitie treken altijd partij voor de mensen uit woningen, dat is gewoon ongelijke behandeling met opzet. Je trekt overal bij instantie aan het kortste eind omdat ze ons tuig vinden, Raad voor de kinderbescherming, bij politie , justitie, gemeente, bij sommige rechters. Maar de heer Demmink werd (word) door de heer Opstelten en Teven wel de hand boven zijn KOP gehouden. En dat zijn juist de mensen die bakken met geld aan ons verdienen. Ik vind deze mensen juist tuig. Ik moest even mijn gal spugen hier omdat ik al jaren word gediscrimineerd. Dit is meer een algemene reactie zonder details, ik zou een boek met vast staande feiten kunnen schrijven over het zoals ik ze zie genoemde tuig!!!!! Een ding beloof ik dat dat boek er komt!!!!! gebaseerd vast staande op feiten……..

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.