Nederlands Rosenberg Trio muzikale kracht achter film Django

Gepubliceerd op 3 mei 2017 door redactie Het Wiel

Vanavond is de Nederlandse première van de Franse film Django in Tuschinski in Amsterdam. Een film die verhaalt over de inspirator voor vele (jazz) musici, Django Reinhardt, maar ook een film over de vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voorafgaand aan de film is er een optreden van het Rosenberg Trio uit Nuenen. Django Reinhardt is voor de drie Nederlandse Sinti musici niet alleen een groot inspirator geweest, het trio heeft ook de muziek voor de film gespeeld.

Django

Het is 1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn Sinti broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, weigert hij en ziet geen andere uitweg dan te vluchten…

Rosenberg Trio

Hoe de Franse makers van de film voor de muziek terechtkwamen bij het Rosenberg Trio uit Nuenen? Heel simpel, vertelde contactpersoon en boekingsmanager van het muzikantengezelschap Henk van Beurden eerder tegen Omroep Brabant. Volgens hem heeft de zigeunermuziek van het Rosenberg Trio niet alleen in Brabant en wijde omgeving een bekende klank. “Het Rosenberg Trio treedt al jaren op in Frankrijk. De mannen zijn daar heel bekend en ze spelen er bijna altijd op het jaarlijkse Django Reinhardt-festival.” Volgens Van Beurden was het dus “vanzelfsprekend” dat ze filmmakers bij hen uitkwamen.

Interview met het Rosenberg Trio in De Wereld Draait Door naar aanleiding van de wereldpremière van Django tijdens de Berlinale, het Internationale Filmfestival Berlijn in februari dit jaar.

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.