Tentoonstelling geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland

Gepubliceerd op 6 september 2018 door redactie Het Wiel

Foto: O Lungo Drom

Van 4 tot en met 30 september is in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven de tentoonstelling Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland te bezichtigen. De tentoonstelling van de stichting O Lungo Drom – De lange weg – laat via foto’s en tekst de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland zien. Een zwarte bladzijde daarin vormt de vervolging van ‘zigeuners’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de Nederlandse Sinti en Roma ontkomen daar niet aan. Zij worden massaal tijdens een razzia opgepakt en via Westerbork naarAuschwitz-Birkenau afgevoerd. Van de 245 uit Nederland gedeporteerde Sinti en Roma overleefden slechts 30 de kampen.

Officiële opening

Op 9 september is de officiële opening van de tentoonstelling met een lezing door Peter Jorna, consulent Roma & Sinti Issues. Zigeunerorkest Brandt zorgt voor de sfeervolle muzikale omlijsting. De opening is vrij toegankelijk.

Herdenking bevrijding Eindhoven

De tentoonstelling sluit aan op de bevrijdingsherdenking die ieder jaar in september in Eindhoven wordt gehouden. De belangrijkste dag is 18 september, de dag waarop de stad in 1944 van de Duitse bezetterwerd bevrijd tijdens operatie Market Garden.

Elk jaar op 18 september wordt dit herdacht met een fakkeldefilé in de Eindhovense binnenstad. Het defilé is ook de start van de jaarlijkse Lichtjesroute. Deze route markeert de tocht die de bevrijders destijds door Eindhoven reden. Op 15 september is er tevens een bevrijdingsconcert en op 26 september een lezing door Leendert Smit, amateurhistoricus Tweede Wereldoorlog en familielid van Eindhovense verzetsmensen.

Informatie

Tentoonstelling Sint-Catharinakerk di. 4 t/m zo. 30 september
Officiële opening: zo. 9 september 15.00 uur
Adres: Catharinaplein 1, Eindhoven
Entree gratis

Meer informatie over O Lungo Drom en over de plaatsen en data waarop de tentoonstelling nog meer is te bezichtigen: www.olungodrom.nl

Meer informatie over het Bevrijdingsdefilé in Eindhoven en de Lichtjesroute:
https://stichting18september.nl/bevrijdingsdefile-18-september-2018/

 

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.