Sinti en Roma in beeld

Gepubliceerd op 24 augustus 2017 door redactie Het Wiel

In zijn zoektocht naar de geschiedenis en hedendaagse cultuur van Sinti en Roma ontdekt filmmaker Bob Entrop dat Sinti en Roma nog steeds gesloten gemeenschappen vormen waar talrijke onderwerpen taboe zijn. Het is soms lastig om beladen onderwerpen in beeld te krijgen. Juist door vriendschappen en vertrouwensbanden die in de loop van de tijd zijn […] Lees verder »

Dubbel Leven, documentaire over beroepsactivist Tom de Booij

Gepubliceerd op 14 december 2016 door redactie Het Wiel

De 88-jarige Tom de Booij wil de sloop van een woonwagen beletten en wordt gearresteerd. Thuisgekomen speelt hij golf in de achtertuin van zijn villa. Wat beweegt deze activist voor de rechten van bewoners van woonwagens? Waarom kiest een man van de elite voor de underdog? De documentaire volgt Tom als hij de woonwagenbewoners steunt […] Lees verder »

De Hokjesman duikt in de wereld van de reizigers

Gepubliceerd op 29 juni 2016 door redactie Het Wiel

VPRO’s Hokjesman Michiel Schaap probeert door te dringen tot het reizende volk van woonwagenbewoners, kermisexploitanten en circusfamilies. Waar komt die reislustige traditie vandaan en hoe verhouden de groepen zich onderling tot elkaar? Hoe gaan de woonwagenbewoners om met het criminele imago dat aan de ‘kampers’ kleeft? Ben je nog steeds een reiziger als je je […] Lees verder »

Wat nu: woonwagenbewoners

Gepubliceerd op 4 april 2014 door redactie Het Wiel

De geschiedenis maakt duidelijk dat woonwagenbewoners eigenlijk nooit hebben kunnen wonen en leven zoals zij dat willen. Eerst werd het traditionele rondtrekken verboden en werden ze in grote kampen bij elkaar gezet, afgeschermd van de buitenwereld en met eigen scholen. Daarna was spreiding over kleine locaties het devies. En in de toekomst het wonen in […] Lees verder »

Het oude kamp

Gepubliceerd op 3 april 2014 door redactie Het Wiel

Filmpje aan de hand van foto’s over het oude woonwagencentrum in Leiden. Met tekst en muziek van Wim van Esch.

Andere Tijden: woonwagenbewoners

Gepubliceerd op 4 april 2014 door redactie Het Wiel

Verscholen in een nieuwbouwwijk, aan de rand van een industrieterrein of op een terreintje net buiten de bebouwde kom; overal in Nederland staan kleine groepjes woonwagens. Bijna onzichtbaar. Een toevallige passant ziet een hek, een muur, een poortje. Het leven achter de muur wekt nieuwsgierigheid. Vanwaar deze autonome eilandjes in ons aangeharkte landschap? Waarom wonen […] Lees verder »

De reis

Gepubliceerd op 3 april 2014 door redactie Het Wiel

Compilatie uit de fotoexpositie ‘De reis – beelden uit Beukbergen’ over verleden en heden van woonwagenbewoners, met muziek van Nico Donkervoort.

Sinti, Roma & Gadje

Gepubliceerd op 2 maart 2014 door redactie Het Wiel

In 2008 maakte Pieter van Huystee voor IKON tv een tweeluik over de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, Sinti, Roma & Gadje: Zigeuners in Nederland. De Tweede Wereldoorlog vormt het startpunt van het tweeluik. De documentaire schetst aan de hand van interviews met zigeuners, politici en ambtenaren en met gebruikmaking van uniek, soms […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.