Sinti en Roma in beeld

In zijn zoektocht naar de geschiedenis en hedendaagse cultuur van Sinti en Roma ontdekt filmmaker Bob Entrop dat Sinti en Roma nog steeds gesloten gemeenschappen vormen waar talrijke onderwerpen taboe zijn. Het is soms lastig om beladen onderwerpen in beeld te krijgen. Juist door vriendschappen en vertrouwensbanden die in de loop van de tijd zijn ontstaan, heeft de filmmaker de kans gekregen een goed beeld te geven van een volk dat door de eeuwen heen verjaagd en gediscrimineerd is en waarvan er naar schatting meer dan een half miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

In zijn indrukwekkende documentaires Een stukje blauw in de lucht en Verbroken stilte spreken Sinti en Roma, waarvan velen voor het eerst, over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, de pijn die de herinnering nog altijd oproept en de parallellen met het heden.
Andere films die Bob Entrop heeft gemaakt over Sinti en Roma zijn De Witte Raaf, Het Wij Volk, Zigeunermuziek doet pijn, Muzikanten voor het leven, Volk zonder eigen land en de serie Nooit alleen, Water en Vuur, Aap noot Mies en Eigen baas. Zijn laatste film verhaalt over het leven van drie Sinti en Roma vrouwen in Nederland, Gedeelde trots. Alle films of trailers zijn te bekijken op https://vimeo.com/album/2567347.)

Verbroken stilte, deel I

Verbroken stilte, deel II

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.