Westerborkfilm voorgedragen als Unesco erfgoed

Gepubliceerd op 21 september 2016 door redactie Het Wiel

De film over doorgangskamp Westerbork is genomineerd voor het Unesco Memory of the World Register voor documentair erfgoed. De Westerborkfilm, gemaakt door de Joodse gevangene Rudolf Breslauer, is uniek. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt.

Sinds 1948 zijn fragmenten van de film op grote schaal gebruikt in documentaires, films of journaals. Vooral de scene waarin het Nederlandse Sinti meisje Settela Steinbach naar ons kijkt van achter de deuren van een wagon, is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar de nazivernietigingskampen.

Transport naar Auschwitz

In opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker filmde gevangene Rudolf Breslauer in het voorjaar van 1944 het dagelijkse leven in kamp Westerbork. Zo werden op 19 mei 1944 unieke filmopnamen gemaakt van een transport uit Westerbork. 700 Personen werden naar Auschwitz gedeporteerd en 238 naar Bergen-Belsen. Onder hen Settela Steinbach, die samen met een deel van haar familie en andere Sinti later in Auschwitz werden vergast.

De meeste beelden van de film tonen het dagelijks leven in het kamp, dat op het eerste oog ‘normaal’ lijkt; gezonde mannen en vrouwen die werken in ateliers en op het land, scènes in het ziekenhuis, cabaret en een kerkdienst.

De film is voorgedragen voor de Unesco erfgoedlijst door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid samen met het NIOD en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Najaar 2017 wordt in Parijs bekend gemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen.  De volledige film is te bekijken op in.beeldengeluid.nl

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.