WKE vecht voor voortbestaan

Gepubliceerd op 17 februari 2016 door redactie Het Wiel

Zal Topklasser WKE (woonwagenkamp Emmen) in juni nog haar vijftigjarig jubileum kunnen vieren? Of valt voordien voorgoed het doek voor de club die is opgericht door en dé trots is van de bewoners van woonwagencentrum De Ark?

Dinsdag sprak de rechter in Assen het faillissement uit over WKE. Maar vandaag laat de club op haar eigen website weten nog niet bij de pakken te gaan neerzitten. Na uitgebreid overleg gisteravond met advocaten heeft het bestuur besloten in hoger beroep te gaan. “Als ik dacht dat het niet goed zou komen zou ik dat niet doen”, zegt voorzitter Tjeerd Boonstra.

De voetbalwedstrijd van aanstaande zondag tegen TEC gaat in elk geval gewoon door. Net als het benefietconcert daarna dat is georganiseerd door de Emmense zanger Chris de Roo. Aan het concert doen in totaal 28 artiesten mee, waaronder ook Jannes en Bouke die beiden geboren zijn op het Emmense woonwagencentrum.

WKE zelf geeft aan er alles aan te zullen doen om de amateurclub van de ondergang te redden en daarmee te zorgen dat de bindende factor voor het hele woonwagencentrum blijft bestaan.


WKE in vogelvlucht:

  • 1966 oprichting WKE
  • 1981 eerste keer promotie naar de hoofdklasse bij de amateurs
  • 2004 terugkeer in de hoofdklasse
  • 2007 kampioen hoofdklasse
  • 2009 algemeen Nederlands kampioen in het amateurvoetbal na overwinning op Rijnsburgse Boys

Terug in de tijd: 18-0 voor Ajax

Vooral op zondag viert integratie, in omgekeerde vorm, hoogtij op De Ark. Dan komen de burgers kijken naar de prestaties van de voetbalvereniging van het kamp, WKE.

WKE is niet alleen bijzonder door zijn prestaties (de voetbalclub promoveerde 15 jaar na de oprichting al naar de hoogste klasse van de zondagsamateurs) maar ook door de brug die zij heeft geslagen naar de burgerwereld. Zonder WKE zouden heel wat Emmenaren waarschijnlijk nooit een voet op het woonwagencentrum hebben gezet.

Ook is WKE een gezamenlijke trots van de bewoners. En niet zonder reden. “Zelfs Ajax heeft hier nog gespeeld. In de tijd dat Cruijff en Van Hanegem nog in hun glorietijd zaten”, vertelt mevrouw Meyer van De Ark. “Het hele kamp liep uit. Of niet alleen het kamp, de hele omgeving. Er waren speciaal voor de wedstrijd hele grote tribunes geplaatst. Maar die waren niet groot genoeg om alle 6.000 toeschouwers een plaats te geven.”

Het einde van het sprookje: een compleet kapot getrapt kantinedak, en een eindstand van 18-0 voor Ajax. Maar geen Emmense woonwagenbewoner die daarover heeft getreurd. Het doel was immers bereikt: Ajax had bij WKE gespeeld, en de wedstrijd had het woonwagencentrum bovendien veel positieve publiciteit opgeleverd.

(uit: Het Wiel, oktober 1995)

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.