Voorstelling ‘Zigeunerkind met traan’

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 door redactie Het Wiel


Zigeuner
kind met traan,
door Giovanni Brand

Datum: 7 en 8 oktober, Amsterdam
* Voor deze tentoonstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig

Zijn oma groeide op in de woonwagen en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagencentrum niet mocht bestaan. In zijn zoektocht vraagt Giovanni Brand zich af: als je afstamt van de Roma, mag je je dan ook Roma voelen en noemen, ook al ben je al meer dan tien jaar niet meer op het woonwagencentrum geweest? En klopt het dat je daar niet welkom bent als je uit de kast bent gekomen? En worden Roma op hun beurt door de hele wereld met de nek aangekeken?

‘Het voelde alsof iets in mij op z’n plek viel’

Giovanni over de voorstelling: ‘De familie van mijn vaderskant woont op het woonwagenkamp. Wij woonden er zelf niet maar ik was er vroeger veel en voelde me daar altijd heel erg thuis. Toen ik uit de kast kwam, ben ik er verwijderd van geraakt. Het voelde alsof er daar op dat moment geen plek voor was. Nu, 10 jaar later, ben ik dat gaan onderzoeken. Ik ben onderzoek gaan doen naar mijn familie en hoe het kwam dat ik zo van ze verwijderd was geraakt. En door dat onderzoek kwam ik erachter dat we afstammen van de Roma. Dat betekende heel veel. Mijn familie was plots een toegangspoort tot een hele geschiedenis. Toen ik mij daarin ging verdiepen, voelde het alsof er iets in mij op z’n plek viel.’

Vergeten verleden

In de voorstelling legt Giovanni door middel van gesprekken tussen zijn oma en hem bloot hoe hij denkt over zijn familie, de stamboom en de band die hij met mijn oma heeft. De gesprekken worden afgewisseld met scènes waarin hij vanaf zijn jeugd teruggaat naar nu, en terugkijkt op hoe hij is geworden tot wie hij nu is en zijn huidige plek in de familie.
Het publiek leert ook over een nauwelijks bekende geschiedenis. Giovanni: Als het over Roma gaat, denken de meeste mensen aan de Tweede Wereldoorlog, maar dat is maar zo’n klein onderdeel van onze geschiedenis. De Roma in Europa gaan terug naar 1389 en er zijn ontzettend veel meer belangrijke, noemenswaardige momenten.’

Derde oog

In Zigeunerkind met traan – ‘met een streep door zigeuner, want de naam zigeuner kan echt niet meer’, zegt Giovanni – opent hij werelden die vaak gesloten blijven. Dit doet Giovanni samen met Chris Comvalius die zijn oma speelt. Samen geven ze een inkijk in de wereld van de woonwagenbewoners en kijken ze via de dromen van oma in de toekomst. Oma heeft een derde oog. Ze ziet, koestert en beschermt haar kleinzoon, hij probeert op zijn beurt oma te beschermen voor het verleden.

Oordelen en vooroordelen

In de voorstelling gaat Giovanni op een zoek naar zijn roots als Roma, waar vele oordelen en vooroordelen over bestaan, en ervaart hij de smalle marges van begrip en acceptatie. Hij komt erachter dat oordelen in onze natuur zit, zoals ook het Roma-bloed in hem zit. Je kan het negeren maar het is niet te ontkennen.

Giovanni Brand
Giovanni Brand is een performer en schrijver, afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.

Voorstellingen:
6 oktober (try-out) + 7 oktober (première) om 20:30

Adres: Likeminds, Gedempt Hamerkanaal 203 in Amsterdam Noord

Tickets en meer informatie: Likeminds.nl

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.