Zoni Weisz, overlevende van de genocide op Sinti en Roma, spreekt in Beesd

Gepubliceerd op 16 maart 2017 door redactie Het Wiel

Vanavond zal Zoni Weisz spreken in de St. Pieterskerk in Beesd.

Zoni Weisz is een van de weinige Nederlandse Sinti en Roma die ontsnapte aan deportatie naar Westerbork, en van daaruit naar de vernietigings- en werkkampen van de nazi’s. Als zevenjarig jongetje ziet hij zijn familie voor zijn ogen afgevoerd worden. Een traumatische ervaring die hij zijn hele leven met zich mee zal dragen.

Succesvol bloemsierkunstenaar
Dankzij de goede zorgen van een tante, het vertrouwen van een bloemist en door keihard werken, komt Zoni er weer bovenop. Hij schopt het tot eigenaar van een bekende bloemenzaak in Amsterdam en wordt een succesvol bloemsierkunstenaar. Hij verzorgde onder meer de bloemdecoraties bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima en ontvangt een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet als promotor van Hollandse bloemen in het buitenland.

Vergeten holocaust
Zoni Weisz is het gezicht geworden van de vergeten Sinti en Roma. Hij hield een toespraak in de Bundestag, opende met bondskanselier Angela Merkel een monument in Berlijn en sprak voor de VN in New York. 

In een interview in Het Wiel in 2016 zegt hij terugblikkend op zijn leven: “Ik heb de beste opleiding gehad die je je maar kunt voorstellen: de universiteit van het leven.”

Na afloop van de lezing vanavond in Beesd is er gelegenheid zijn indrukwekkende boek te kopen dat in 2016 is verschenen, Zoni – De vergeten Holocaust.

Datum: donderdag 16 maart 2017, 20:00 tot 22:00 uur.
Locatie: St. Pieterskerk, Voorstraat 90, Beesd.
De toegang voor deze avond is gratis. Wél staat er een giftenbox, in de hoop dat ieder die kan/wil iets zal bijdragen als tegemoetkoming in de onkosten.

Geef een reactie

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.