Het Wiel 2021-3

Nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd

Minister teleurgesteld

De afgelopen jaren zijn er nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd. Ook hebben nog weinig gemeenten woonwagenbeleid. Dat is de weinig verrassende uitkomst van de Herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren teleurgesteld te zijn over de uitkomsten. Ze wil gemeenten gaan stimuleren om meer standplaatsen aan te leggen voor bewoners van woonwagens. Te weten: woonwagenbewoners, Roma, Sinti, kermisexploitanten en circusartiesten.

Wegwijzer woonwagenbeleid wijst gemeenten de weg 

Hoe inventariseer je de behoefte aan woonwagenstandplaatsen? Hoe pak je uitbreiding van het aantal standplaatsen aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betrek je de mensen om wie het gaat bij de plannenmakerij? Op die en nog veel meer vragen geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleg in de Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. Het is een praktische handleiding waarmee elke gemeente die nog worstelt met woonwagen- en standplaatsenbeleid meteen aan de slag kan.

Hoe gaat het nog met... Matheu Hinzen!

Als ik hem voor dit interview aan de telefoon heb, is hij op weg naar de studio om een nieuwe single op te nemen. Best bijzonder voor een vijftienjarige, maar Matheu Hinzen heeft, jong als hij is, al een heel scala aan bijzondere prestaties op zijn naam staan. 
Foto: Viking Entertainment

 

Beer sliep nog nooit in zijn nieuwe woonwagen

Veertien jaar lang heeft Beer van Susteren gewacht om terug te keren op woonwagencentrum Molenzicht in Heythuysen. September vorig jaar kreeg hij de sleutel van de gloednieuwe woonwagen. Zielsgelukkig, want zijn zoon en dochter konden de twee andere nieuwe woonwagens huren. Maar als we er gaan kijken, is meteen duidelijk dat ze niet worden bewoond. Er zijn geen erfafscheidingen, er staat geen parasol of tuintafel buiten en met het warme juniweer ook geen zwembadje, zelfs geen kinderfietsje. Wat is hier aan de hand? 
Foto: Peter Schols/De Limburger

Minister Ollongren beantwoordt kamervragen over prangende kwesties voor bewoners van woonwagens

Op de valreep nog nieuws vanuit het Binnenhof. Minister Ollongren gaat in gesprek met het Platform Hypotheken en met verzekeraars om de problemen met hypotheken en verzekeringen voor bewoners van woonwagens te bespreken. Dat en meer heeft de minister 7 juli laten weten in antwoord op kamervragen die Tweede Kamerlid Koerhuis (VVD) heeft gesteld. Omdat het kamerlid relevante kwesties aansnijdt, het volledige antwoord van de minister in dit Wiel. 

En verder:

Noodkreet: Help onze Bennie

Geldzaken - veranderingen per 1 juli

Column - De karavaan is weg

Nieuws van de VSRWN en VBWN

Foto’s van lezers: Hoera een nieuwe woonwagen!

 

 

 

Nasleep van een paar gram coke in een washok

De gemeente Oss had de langste adem in een bittere strijd over de sluiting van de woonwagen van een ernstig zieke vrouw. Aanleiding: een paar gram coke, gevonden in haar washok. Die coke was niet van haar, maar van haar zoon, die dit ook ruiterlijk toegaf tegenover de rechter. Toch besluit de burgemeester van Oss dat de woonwagen moeder Annie voor drie maanden gesloten moet worden, op grond van de wet Damocles. Aan Annie’s laatste wens, te mogen sterven in haar eigen woonwagen, wordt geen gehoor gegeven. Haar advocaat Laatsman gaat voor haar door met de strijd, tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. “Wat hier is gebeurd, is nooit de bedoeling geweest van de wetgever.”

 

Piet Junior, rapper uit de wagen

Hij is het buitenbeentje, de rebel onder de zangers van de wagen. Voor Piet Spijker, alias Piet Junior, geen Nederlandstalige volksmuziek. Hiphop is waar hij zijn ziel en zaligheid in kwijt kan. En dat gaat hem best af. Zo best zelfs dat hij onlangs een contract tekende bij Trifecta, het label van Ali B. En binnenkort verschijnt er een reallifesoap van de Zwolse Piet op tv.

 

Woonwagenrecht: Wat valt onder het recht op betoging, en wat niet

Met ingang van 2020 neemt advocaat Sjoerd Jaasma uitspraken van rechters onder de loep die belangrijk zijn voor bewoners van woonwagens. In Wiel 1: de uitspraak van de rechter over de protestactie van bewoners uit Zwolle die meer woonwagenstandplaatsen willen. De gemeente vindt dat de protestactie veranderd is in permanente bewoning en dat er dus geen sprake meer is van een betoging. De Raad van State heeft de gemeente gelijk gegeven: de bewoners  moeten het protestkampje  afbreken. Maar hun strijd is daarmee nog niet ten einde.

 

Monument voor Sinti slachtoffers Den Bosch

Tijdens de Internationale Holocaust Herdenkingsdag, op 26 januari, is in Den Bosch een monument onthuld voor de Sinti die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting O Lungo Drom (De lange weg). Dertien vergeten slachtoffers hebben nu een naam in Den Bosch.

 

Recht op een huurwoonwagen?

Heb ik recht op een huurwoonwagen? Dat lijkt een vrij eenvoudige vraag, maar het is onmogelijk daar een duidelijk antwoord op te geven. Er bestaat namelijk geen wet of regeling waarin iets staat over het verstrekken van huurwoonwagens. Datzelfde geldt voor een eigen woonwagen op een huurstandplaats. Mag een woningbouwvereniging je verplichten een huurwoonwagen te nemen, terwijl je eigenlijk liever een eigen wagen op de huurstandplaats zet? Advocaat Sjoerd Jaasma gaat in op het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in een soortgelijke zaak.

Recht aan de gemeentelijke rafelranden

Al decennialang gaat Sjoerd Jaasma om met woonwagenbewoners, eerst als welzijnswerker, tegenwoordig al advocaat. In zijn praktijk houdt hij zich bezig met bestuursrecht, huurrecht en een enkele keer strafrecht. “Rechter, zeg nooit caravan tegen een woonwagen.”


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.