“Ik heb de beste opleiding gehad die je je maar kunt voorstellen: de universiteit van het leven”

Gepubliceerd op 14 april 2016 door redactie Het Wiel

W16_2_ZoniDat zegt Zoni Weisz, voormalig topbloemist en ontwerper, en bepleiter van de zaak van Sinti en Roma in het aprilnummer van Het Wiel.

Zelf overleefde hij als zevenjarig jongetje de oorlog. Maar zijn ouders, zusje en broertje zag hij voor zijn ogen weggevoerd worden. Een traumatische ervaring die hij voor altijd met zich mee zal dragen.

Onlangs verscheen een boek van zijn hand. Over zijn eigen leven, maar ook over de geschiedenis en cultuur van Sinti en Roma, Zoni – De vergeten Holocaust.

In het nieuwe Wiel een interview met een gedreven man die als 79-jarige de bloemen inmiddels vaarwel heeft gezegd, maar niet zijn strijd voor een betere toekomst voor Sinti en Roma in Europa.

 


W16_2_OudijzerhandelDe passie van… de Bakkers

Het zit de Bakkers in het bloed: recycling. Zoals opa Auke Bakker zijn passie overbracht op zoon Willem, bracht Willem die over op zijn kroost. In Arnhem is inmiddels de vierde generatie Bakker werkzaam in de metaalrecycling: vader Auke Bakker (41) en zonen Wimpie (21) en Jantje (15).

 


W16_2_gastvrouw

Gastvrouw in opleiding

Aletta (17) gaat naar het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Daar volgt ze de opleiding tot gastvrouw op niveau 2. Sinds een paar weken loopt ze ook stage, bij de Colour Kitchen in Utrecht. “Ik houd van communiceren. Ik vind het gezellig om met de gasten te praten.”

 

 


W16_2_Tony_PruimboomWat maakt het verschil?

Ze zijn een nieuwe trend, komen overwaaien uit de VS: tiny houses. Een huisje van maximaal 50 vierkante meter op wielen. In sommigen gemeenten worden er al enthousiast speciale parken voor gebouwd. Tot groeiende verbazing en ook ergernis van onze vaste columnist Tonny Pruymboom. “Onze opa’s en oma’s mochten niet meer van plaats naar plaats reizen, kregen een locatie aangewezen waar ze vaak in de modder of aan de rand van een kanaal op spoorlijn permanent moesten blijven staan. En nu moet hún cultuur die al ruim anderhalve eeuw bestaat uitsterven….. ”


En verder:
  • Woonwagenrecht; Moet uw schuurtje ook weg? Procederen loont
  • “Op de kermis loop je niet weg, we gaan niet moeilijk doen”
  • 65+ mensen uit de wagen gezocht voor fotoproject
  • Toen Het Wiel begon te rollen…
  • Eerste huurdersvereniging van woonwagenbewoners

Reacties zijn gesloten.

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.