Gepubliceerd op 26 maart 2020 door redactie Het Wiel

 

Nasleep van een paar gram coke in een washok

De gemeente Oss had de langste adem in een bittere strijd over de sluiting van de woonwagen van een ernstig zieke vrouw. Aanleiding: een paar gram coke, gevonden in haar washok. Die coke was niet van haar, maar van haar zoon, die dit ook ruiterlijk toegaf tegenover de rechter. Toch besluit de burgemeester van Oss dat de woonwagen moeder Annie voor drie maanden gesloten moet worden, op grond van de wet Damocles. Aan Annie’s laatste wens, te mogen sterven in haar eigen woonwagen, wordt geen gehoor gegeven. Haar advocaat Laatsman gaat voor haar door met de strijd, tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. “Wat hier is gebeurd, is nooit de bedoeling geweest van de wetgever.”

 

Piet Junior, rapper uit de wagen

Hij is het buitenbeentje, de rebel onder de zangers van de wagen. Voor Piet Spijker, alias Piet Junior, geen Nederlandstalige volksmuziek. Hiphop is waar hij zijn ziel en zaligheid in kwijt kan. En dat gaat hem best af. Zo best zelfs dat hij onlangs een contract tekende bij Trifecta, het label van Ali B. En binnenkort verschijnt er een reallifesoap van de Zwolse Piet op tv.

 

Woonwagenrecht: Wat valt onder het recht op betoging, en wat niet

Met ingang van 2020 neemt advocaat Sjoerd Jaasma uitspraken van rechters onder de loep die belangrijk zijn voor bewoners van woonwagens. In Wiel 1: de uitspraak van de rechter over de protestactie van bewoners uit Zwolle die meer woonwagenstandplaatsen willen. De gemeente vindt dat de protestactie veranderd is in permanente bewoning en dat er dus geen sprake meer is van een betoging. De Raad van State heeft de gemeente gelijk gegeven: de bewoners  moeten het protestkampje  afbreken. Maar hun strijd is daarmee nog niet ten einde.

 

Monument voor Sinti slachtoffers Den Bosch

Tijdens de Internationale Holocaust Herdenkingsdag, op 26 januari, is in Den Bosch een monument onthuld voor de Sinti die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting O Lungo Drom (De lange weg). Dertien vergeten slachtoffers hebben nu een naam in Den Bosch.

 

Reacties zijn gesloten.

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.