Nieuwe Huisvestingswet: geen toewijzingsregels meer voor standplaatsen

Gepubliceerd op 6 juli 2018 door redactie Het Wiel

Volgens mij is bij het opstellen van de nieuwe Huisvestingswet, in werking per 1 januari 2015, een fout gemaakt. Men heeft over het hoofd gezien dat de verdeling van woonwagenstandplaatsen niet langer mogelijk is.

Dat heeft te maken met de definitie van woonruimte die in de Huisvestingswet staat. De Huisvestingswet heeft het over een besloten ruimte, bestemd of geschikt voor bewoning. Maar een standplaats is, hoe je het ook wendt of keert, geen besloten ruimte. Het ministerie heeft dit desgevraagd ook bevestigd.

Huisvestingsvergunning

Per 1 juli 2015 is het dus onder deze nieuwe wetgeving niet meer mogelijk de verdeling van standplaatsen via een vergunningstelsel te reguleren. Het ministerie zegt dan dat de gemeente en de woningbouwverenigingen als eigenaar van de standplaats zelf wel regels kunnen opstellen.

Dat lijkt mij sterk. De Huisvestingswet is namelijk bedoeld als een allesomvattende regeling. Het is dan ook niet mogelijk dat gemeenten of woningbouwverenigingen maatregelen nemen die deze wet doorkruisen. Als de Huisvestingswet geen mogelijkheid biedt om woonwagenstandplaatsen onder te brengen onder een vergunningplicht om de verdeling van schaarse woonruimte te reguleren, dan lijkt mij een andere weg uitgesloten.

Schaarse woonruimte

De Huisvestingswet is er nu juist voor om de eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte te reguleren. Het is dan ook een raadsel waarom de woonwagenstandplaatsen niet zijn meegenomen. Ik denk dat het een fout is en ik hoop dat deze nog op korte termijn hersteld zal gaat worden.

door: Sjoerd Jaasma, advocaat woonwagenzaken

* Dit artikel werd eerder geplaatst in Wiel 2-2015

 

Reacties zijn gesloten.

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.