Recht
Sjoerd Jaasma is advocaat gespecialiseerd in woonwagenzaken.
In Het Wiel schrijft hij regelmatig artikelen over wet- en regelgeving waar bewoners van woonwagens mee te maken (kunnen) krijgen. Wilt u meer informatie naar aanleiding van zijn artikelen, dan kunt u contact opnemen met zijn kantoor.
Adres:
Nijenburg 75, 1081 GE Amsterdam
Tel. 020-5400170 Fax: 020-5400179 E-mail: jaasma@actoradvocaten.nl
website: actoradvocaten.nl
-
Recht op een huurwoonwagen?
Heb ik recht op een huurwoonwagen? Dat lijkt een vrij eenvoudige vraag, maar het is onmogelijk daar een duidelijk antwoord op te geven. Er bestaat geen wet of regeling waarin iets staat over het verst [...] Lees verder »
-
Zaak Waddinxveen: woonwagenwoning geen alternatief
De kantonrechter te Gouda heeft op 10 januari 2019 een belangrijke uitspraak gedaan waarin de vraag is beantwoord of een woonwagen hetzelfde is als een woonwagenwoning. De rechter wijst op twee artike [...] Lees verder »
-
Protestacties: de stand van zaken
In heel het land vinden acties plaats voor meer standplaatsen voor woonwagens. Van Maastricht tot Friesland en van Rotterdam tot Zwolle. Veel bewoners voeren actie door caravans en tenten te plaatsen [...] Lees verder »
-
Uitsterfbeleid; hoe nu verder
De meeste lezers zullen nu wel op de hoogte zijn van het nieuwe beleid van onze regering als het gaat over de woonwagenstandplaatsen. Beleid is papier en dat is geduldig. Wat kunt u doen om ervoor te [...] Lees verder »
-
Woonwagenstandplaatsen; nieuw beleid minister en wat kunt u doen
In het Wiel heeft u al kunnen lezen over het nieuwe beleidskader voor gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid en wat dit inhoudt. Maar wat is nu de status van dit beleidsstuk. Met andere woorde [...] Lees verder »
-
Huurder-medehuurder; standplaats overnemen
Veel jongeren willen graag een standplaats op hetzelfde woonwagencentrum als hun ouders en/of andere familieleden. Dat is de laatste twintig jaar alleen maar moeilijker geworden. In veel gemeenten is [...] Lees verder »
-
Woonwagen kopen en garantie
Veel woonwagenbewoners hebben een eigen woonwagen. Sommige bouwen deze in eigen beheer maar de meeste bewoners zullen deze door een ander laten bouwen, een zogenaamde wagenbouwer. Vroeger waren er hee [...] Lees verder »
-
Bij overlijden hoofdhuurder: voortzetten huur ja of nee?
Niet zo lang geleden heeft het Gerechtshof uit Den Bosch uitspraak gedaan in het hoger beroep dat was aangespannen tegen het vonnis van de Kantonrechter. De woonwagenbewoner uit Oss die de huur van zi [...] Lees verder »
-
Huurtoeslag voor alleen de standplaats
Kun je huurtoeslag, vroeger huursubsidie, krijgen als je alleen een standplaats huurt zonder de woonwagen? Die vraag wordt steeds belangrijker nu de huren van standplaatsen almaar stijgen. Er zijn ste [...] Lees verder »
-
Uitsterfbeleid; Stand van zaken
Hoe staat het nu met het uitsterfbeleid? We horen en lezen veel over uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens die gemeenten en woningbouwverenigingen op de vingers tikt als ze standplaat [...] Lees verder »
-
Wegbestemmen woonwagencentrum mag niet zomaar
Onze hoogste bestuursrechter, de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft onlangs een belangwekkende uitspraak gedaan over het wegbestemmen van woonwagenstandplaatsen. Zelf heb ik in o [...] Lees verder »
-
Burgemeesters sluiten steeds vaker woonwagens
Enige jaren geleden heb ik geschreven over de gevolgen voor de huurovereenkomst als er in een woning, op de standplaats of in een woonwagen een hennepkwekerij wordt aangetroffen. Dat beleid wordt nog [...] Lees verder »
-
Schuldsanering: wanneer kom ik voor de Wsnp in aanmerking?
U komt in aanmerking voor de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp), als u eerst via een minnelijk schuldentraject heeft geprobeerd uw schulden op te lossen. Via een procedure bij de rechtbank [...] Lees verder »
-
Wat mag de hoogte van een woonwagen zijn - Discriminatie en gelijkheidsbeginsel
In 2016 heeft de Raad van State, onze hoogste bestuursrechter, een uitspraak gedaan waarin een paar belangrijke onderwerpen zijn besproken. Hoe hoog mag een woonwagen zijn, en als er andere woonwagenk [...] Lees verder »
-
Omgevingsvergunning woonwagen en kosten
Voor het plaatsen van een woonwagen of ander soort bouwwerk is altijd een vergunning nodig. Vroeger heette dat de bouwvergunning en sinds enige tijd een omgevingsvergunning. De wetgeving op dit gebied [...] Lees verder »
-
Geen uitspraak rechter over uitsterfbeleid - Ossenaar mag wel blijven
Op 14 januari 2016 deed de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant uitspraak in de zaak van de heer Kersten uit Oss. Hij wilde graag de huur van de standplaats van zijn overleden moeder voortzette [...] Lees verder »
-
Rechtspraak Woonwagenzaken 2010-2015
Ik sluit dit jaar af met een kort overzicht van de belangrijkste uitspraken over woonwagens en woonwagenlocaties van de afgelopen vijf jaar. Ik zal diverse soorten uitspraken behandelen.
[...] Lees verder »
-
Raad van State doet belangrijke uitspraak: opheffen standplaatsen mag zomaar niet
Een bewoner van het woonwagencentrum in Elburg heeft, na een lange juridische strijd, een groot succes behaald. Niet alleen een persoonlijk succes, maar ook een overwinning voor alle woonwagenbewoners [...] Lees verder »
-
Mantelzorgwoning mag niet bij woonwagen; discriminatie?
Sinds 1 november 2014 is het mogelijk om zonder vergunning een mantelzorgwoning in de achtertuin te plaatsen. Wat zijn de regels.
Aanbouw, vrijstaande woning of omgebouwde schuur
Volgens het nie [...] Lees verder »
-
Grootschalige controle acties op woonwagencentra - massaal machtsvertoon
U ziet hier (onder artikel) een voorbeeld van een brief die bij de bewoners van een woonwagenlocatie in de bus is gedaan dan wel is afgegeven. Onder het mom dat de gemeente in alle delen van de stad, [...] Lees verder »
-
Nieuwe Huisvestingswet: geen toewijzingsregels meer voor standplaatsen
Volgens mij is bij het opstellen van de nieuwe Huisvestingswet, in werking per 1 januari 2015, een fout gemaakt. Men heeft over het hoofd gezien dat de verdeling van woonwagenstandplaatsen niet langer [...] Lees verder »
-
Wel of geen verdieping op woonwagen
Hoe hoog mag een woonwagen zijn? De laatste jaren wordt deze vraag steeds vaker gesteld. Veel woonwagenbewoners hebben behoefte aan meer woonoppervlakte, want ook de kinderen willen graag een eigen sl [...] Lees verder »
-
Wat betekenen de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens
Zoals de meeste lezers wel zullen hebben gehoord heeft het College voor de Rechten van de Mens in twee zaken uitspraak gedaan in het voordeel van de woonwagenbewoners die hebben geklaagd. Zowel de gem [...] Lees verder »
-
Uitsterfbeleid in de praktijk
Wat is dat eigenlijk, uitsterfbeleid? Hoe gaat dat in de praktijk? En wat kun je er als bewoner eventueel aan doen? Deze drie vragen staan in dit stuk centraal.
Uitsterfbeleid is wat mij betreft he [...] Lees verder »
-
Eigen wagen en bijstandsuitkering
De afgelopen jaren is er al veel te doen geweest over of een woonwagen roerend dan wel onroerend goed zou zijn. Als het onroerend is hoe zit het dan met de juridische natrekking en hoe zit het met de [...] Lees verder »
-
Cameratoezicht en filmen op de openbare weg
De afgelopen periode ben ik diverse malen benaderd met vragen over cameratoezicht, het in beslag nemen van camerabeelden en het ongevraagd verspreiden van beelden via sociale media. Wat mag wel en wat [...] Lees verder »
-
Opheffen standplaatsen
Steeds vaker komen er berichten binnen van woonwagenbewoners die vertellen dat hun gemeente of woningbouwvereniging de standplaatsen wil opheffen. Soms doen ze dat via natuurlijk verloop en soms actie [...] Lees verder »
-
Klachten over de overheid; wat te doen
Regelmatig komt het voor dat woonwagenbewoners klachten hebben over de overheid. Met de overheid bedoel ik hier vooral de gemeente en haar ambtenaren. De gemeente gaat steeds meer taken zelf uitvoeren [...] Lees verder »
-
Hoe werkt de gemeente
Gemeenten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen het dagelijkse leven van veel Nederlanders, zo ook in het leven van woonwagenbewoners. Hadden we voorheen nog veel te maken met de rijksoverheid [...] Lees verder »
-
Grootschalige politie invallen, kan dat zo maar?
Het zal ook u niet ontgaan zijn dat de overheid de laatste jaren op heel veel woonwagencentra invallen heeft gedaan. Het offensief, zo zal ik het maar noemen, begon in Maastricht waar in 2003 met 800 [...] Lees verder »
-
Woonwagen en handicap
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Zij krijgen bij [...] Lees verder »
-
Schade aan wagen door verzakking standplaats
Met enige regelmaat lopen woonwagens schade op doordat de standplaats op diverse punten is verzakt. Dit leidt vaak tot schade aan tegelwanden en scheurvorming op diverse plaatsen. Bij extrem [...] Lees verder »
-
Overname huurcontract
Wanneer kun je het huurcontract overnemen van je ouders of grootouders als je op hetzelfde adres woont? Deze vraag wordt veel gesteld en in de praktijk komen deze situaties vaak voor. De wet is vrij d [...] Lees verder »
-
Gemeente sloopt woonwagen
De afgelopen jaren is het een aantal keren voorgekomen dat de gemeente een woonwagen die op een standplaats stond heeft gesloopt. Op basis van de nieuwsberichten kom ik op een stuk of drie grote en no [...] Lees verder »
-
De bouwvergunning oftewel omgevingsvergunning
De term bouwvergunning is eigenlijk niet meer juist. Tegenwoordig heet het omgevingsvergunning. De overheid wilde graag dat er minder regels zouden komen en minder verschillende vergunningen en lokett [...] Lees verder »
-
Mag ik de huurstandplaats overnemen van mijn ouders?
Het lijkt een landelijke trend: steeds meer gemeenten en woningcorporaties gaan over tot verkoop van standplaatsen. Of ze geven standplaatsen in erfpacht. Een goede ontwikkeling, denk ik. Het zorgt er [...] Lees verder »
-
Huur of erfpacht
Bewoners huren vaak een standplaats van een gemeente. Maar steeds vaker geven gemeenten bewoners ook de gelegenheid de standplaats in erfpacht te nemen. Wat is precies erfpacht en wat zijn de voordele [...] Lees verder »
-
Standplaats opgeheven, wat kun je doen
Ik word regelmatig gebeld met de vraag: Bij ons komt een standplaats vrij maar deze wordt direct opgeheven, mag dat zomaar? Zoals bij veel vragen is ook in dit geval een antwoord niet eenvoudig. Wel k [...] Lees verder »
-
Huur en huurovereenkomst
Op verzoek van de redactie sta ik dit keer stil bij het onderwerp huur en huurovereenkomst. Hoe zit het met het inhouden van huur als er gebreken zijn, hoeveel huurachterstand mag je hebben voordat he [...] Lees verder »
-
De huurcommissie en woonwagen
Wij kennen in ons land een huurcommissie. Deze commissie heeft bepaalde bevoegdheden op het gebied van het huurrecht. Ook woonwagenbewoners die een woonwagen of standplaats huren, kunnen bij de huurco [...] Lees verder »
-
WOZ-waarde woonwagen
Velen zullen al te maken gehad hebben met de WOZ (Wet waardering onroerende zaken). De WOZ is in 1994 ingevoerd om de waarde van alle onroerende zaken in Nederland vast te stellen. Op basis van de WOZ [...] Lees verder »
-
Woonwagen en bestemmingsplan
Op het gebied van de ruimtelijke ordening, zeg maar de manier waarop in Nederland de grond wordt verdeeld in diverse functies, is veel veranderd. De ruimtelijke ordening bepaalt waar gewoond mag worde [...] Lees verder »
-
Overnemen huurcontract
Steeds vaker komt het voor dat er grote problemen en zelfs conflicten instaat over wie nu een huurcontract mag overnemen of voortzetten. Hoe zit dat nu precies en wat zijn verstandige zaken om te rege [...] Lees verder »
-
Woonwagenruil of standplaatsruil
De afgelopen tijd worden mij veel vragen gesteld over woningruil. Hoe zit dat, gelden daarvoor dezelfde regels bij standplaatsen, wat zijn die regels en wat kunnen we doen als het niet wordt toegestaa [...] Lees verder »
-
Geen onroerende zaakbelasting meer betalen...
Goed nieuws op het front van de ontroerende zaakbelasting. De rechtbank in Breda heeft namelijk bepaald dat de eigenaar van de grond/standplaats de ontroerende zaakbelasting moet betalen. En dat is me [...] Lees verder »
-
Eigen woonwagen en de sociale dienst
Per 1 januari 2004 is er een nieuwe bijstandswet gekomen met de mooie naam Wet Werk en Bijstand. Let op: de naam is niet zomaar gekozen, daar is over nagedacht. Eerst het woord werk en dan pas het woo [...] Lees verder »
-
Over kopen en huren en erfpacht...
Standplaats kopen
Het gebeurt steeds vaker dat gemeenten of woningbouwverenigingen de standplaatsen aan de zittende of nieuwe huurders verkopen. Op zich een prima zaak. U moet wel goed opletten wat [...] Lees verder »
-
Overnemen huurcontract en de bouwvergunning
Overnemen huurcontract
Wanneer kun je het huurcontract overnemen van je ouders of grootouders als je op hetzelfde adres woont? Deze situatie komt in de praktijk vaak voor, en de wet is hier vrij du [...] Lees verder »
-
Bouwen: bezint eer ge begint...
"Bezint eert ge begint". Dit gezegde gaat zeker op bij het plaatsen van een nieuwe woonwagen. Het laten bouwen of zelf bouwen van een woonwagen kost veel geld. Daarom is het absoluut belangrijk om van [...] Lees verder »
-
Overnemen standplaats... geen kwestie van onderling even regelen
Er wordt nog steeds erg veel gebeld met vragen over het overnemen van stand plaatsen van vertrekkende familieleden of onlangs overleden familieleden. Omdat er zo´n groot tekort aan standplaatsen is z [...] Lees verder »