Inhoud Wiel

Het Wiel 1-2024

Het Wiel 1-2024

Ruim 30 jaar wachten op een plek in Westland

Ze bestaan nog; gemeenten die niet onder stoelen of banken steken dat ze geen enkele boodschap hebben aan verworven rechten van woonwagenbewoners. Ondanks uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Beleidskader van BZK, een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens en - niet in de laatste plaats - bewoners die al decennia wachten op een standplaats. Westland, waar glastuinbouw kennelijk boven huisvesting gaat, is zo'n gemeente. 'Gelukkig hebben we juristen hè' klonk het 14 februari nog veelzeggend in de Commissie Wonen. 

 

Django Wagner: 'Alleeen voor de kinderen ga ik de wagen uit'

Django Wagner heeft drukke dagen achter de rug. Avonden achtereen optreden tijdens de carnavalsdagen en kort daarop door naar Oostenrijk. Tussendoor is hij bezig met de opnames van een nieuwe single en clip. Niettemin maakt hij tijd vrij voor de lezers van Het Wiel. ‘Tuurlijk, altijd‘, zegt de zanger met het kenmerkende sikje die inmiddels heel wat belangrijke muziekprijzen in de wacht heeft gesleept.

 

Woonwagenrecht: Samenwonen en uit elkaar gaan

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een zaak waarbij de officiële huurder uit de woonwagen was vertrokken na het beëindigen van de relatie, en de ex-partner de huur is gaan betalen. De verhuurder was het daar niet mee eens omdat er geen huurovereenkomst was met de ex-partner, en eiste dat de standplaats ontruimd moest worden. De kantonrechter en het gerechtshof gaven de verhuurder gelijk.  Maar de Hoge Raad oordeelde anders. Die vind dat het gerechtshof meer had moeten stilstaan bij de persoonlijke omstandigheden: dat het voor de bewoner van belang is om in familieverband te blijven wonen omdat hij, vanwege slechte gezondheid, mantelzorg van hen ontvangt, en omdat het gezien de huidige situatie op de woningmarkt voor hem vrijwel onmogelijk is voor andere passende huisvesting in aanmerking te komen. 

 

Wel een standplaats maar geen woonwagen

Jonge starters Tysean en Gemay (beiden 21) uit Landgraaf hebben een probleem. Zij hebben een standplaats, maar krijgen geen hypotheek voor een wagen. Die verstrekt de Rabobank alleen als de standplaats eigendom of in erfpacht is. Maar daar weigert de gemeente Landgraaf aan mee te werken. Eindstand voor de tweelingzussen Tysean en Gemay: een standplaats die maandelijks 245 euro kost, ‘en toch wonen we noodgedwongen bij onze ouders,’ klinkt het.

 

Voetbalclubs met Rolleman DNA

Dit jaar zet Tonny voetbalclubs met Rolleman DNA in de schijnwerpers. Na WKE'16 uit Emmen in Het Wiel 6 van 2023 in dit nummer een interview met de voorzitter van PKC'83 uit Groningen, met de toepasselijke naam Robert Groninger.  Over het ontstaan van de PKC'83 (Peizerweg Kring Combinatie 1983), de twee teams senioren en de inmiddels tien teams zaalvoetbal waarvan het eerste team speelt in de eerste divisie, over de ambities van de club, over het historische treffen in de competitie met WKE'16 vorig jaar, over super-vrijwilliger Pietje Tel, en over feestjes. 'We hebben na elke thuiswedstrijd live-muziek of een zanger. We maken er altijd een mooi feestje van.'

 

Uitbreiding Groningen en Emmen; 30(+) plekken erbij voor de mensen van de wagen

Het heeft jaren aan touwtrekken, overleg en discussies gekost, maar in Emmen en Groningen is de kogel door de kerk. In Groningen komen er 30 nieuwe plekken bij voor woonwagenbewoners en in Emmen 38. We spreken met nadruk over plekken omdat nog niet duidelijk is of het puur om woonwagens gaat of misschien om woonwagens in combinatie met doelgroepwoningen. Duidelijk is wel dat in Emmen de uitbreiding bij het bestaande grote centrum komt, en in Groningen wordt gezocht naar een locatie in de buurt van het huidige grote centrum.

 

Ben ik een woonwagenbewoner?

Wanneer ben je een woonwagenbewoner? En wanneer niet (meer)? Met die vraag worstelt filosoof en schrijver Sjereno Cörvers, die is opgegroeid in de woonwagen maar daar niet meer woont, al jaren. Voor Het Wiel zet hij zijn twijfels op een rij; ben ik nu een woonwagenbewoner, of niet?

 

En verder:

  • Uitbreiding Groningen en Emmen: 30 en 38 plekken erbij
  • Middenpagina's: fotoreportage uit 1939 van het kamp aan de Snippelingsdijk in Deventer
  • Geldzaken: Noodfonds energie, en de salderingsregeling
  • Nieuws kort
  • Consumenten tips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.