De strijd om standplaatsen

Wat schaars is, wordt vaak om gevochten. Dat geldt ook voor standplaatsen voor woonwagens. In veel gemeenten is er een tekort en de wachtlijsten zijn vaak ondoorzichtig. In Rotterdam lopen daarom nu twee rechtszaken. Eén aangespannen door bewoners, en een door de gemeente.

Een containerwoning voor Nikita

Nikita Holzken gaat verhuizen. Een grote verhuiswagen zal er niet komen, want ze verkast naar de overkant van de woonwagenlocatie aan de Borneolaan in Eindhoven. Zij en haar vriend gaan naar een zogenoemde jongerenwoning, Dat het een tijdelijke oplossing is, vindt ze niet erg. Want ze hoopt dat ze later een standplaats krijgt toegewezen. Het liefst op de locatie aan de Borneolaan.

Woonwagenrecht: Standplaats naar Kleinkind

In de rubriek Woonwagenrecht neemt advocaat Sjoerd Jaasma uitspraken van rechters onder de loep die belangrijk zijn voor bewoners van woonwagens. Wat betekenen de uitspraken? En welke gevolgen kunnen ze hebben voor anderen? In dit Wiel twee uitspraken: Standplaats mag naar kleinkind, en Verboden om in caravans te wonen.

“Mensenrechtenproof” woonwagenbeleid

Met subsidie van Binnenlandse Zaken startte Platform31 ruim een jaar geleden een programma voor gemeenten: hoe kunnen zij hun woonwagenbeleid zo aanpassen dat het voldoet aan de richtlijnen in het beleidskader van minister Ollongren. Het Wiel vroeg projectleider Ali Karatas naar de bevindingen tot dusver. Willen gemeenten wel een omslag maken? En waar liggen nog knelpunten?

Verder in Het Wiel:

  • Wispelturig beleid Eindhoven
  • 75 jaar na de oorlog: Het relaas van de families Georg-Reinhardt en Mirosch
  • Handvaten woonwagenbeleid voor gemeenten
  • Column Tonny: Verhalen uit de oude doos
  • Protest in villawijk Goor

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.