De jarenlange ‘loodsenstrijd’ in Waalre; veel gedoe om niets

Jarenlang was er een strijd tussen het woonwagencentrum in Waalre en de gemeente. De loodsen die bewoners in de jaren tachtig zonder vergunning hadden gebouwd, maar altijd waren gedoogd, moesten en zouden worden afgebroken. Want de gemeente had een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Maar was alle drang en dwang ook echt nodig?

Boksende zussen zijn (inter)nationale toppers

Ooit meedoen aan de Olympische Spelen. Dat is het grote doel van twee boksende zussen van 14 en 18. De talentvolle Friezinnen behoren in hun leeftijdsklasse tot de  (inter)nationale top. Iedere zaterdag krijgen ze privétraining van oud-bokswereldkampioen Raymond Joval. Daarnaast maken ze wekelijks veel trainingsuren in de loods naast hun woonwagen.

Expositie en herdenking Kamp Westerbork

Op 19 mei 2014 is het precies 70 jaar geleden dat het ‘zigeunertransport’ van Westerbork naar Auschwitz plaatsvond. In het kader daarvan is in Kamp Westerbork de expositie “Berookte Beelden – Sinti & Roma toen en nu”. Beeldend kunstenaar en creatief producent Ron Glasbeek schilderde een documentaire tentoonstelling over Roma & Sinti voor, tijdens en na WO II. Zijn schilderijen laten een paradoxaal verhaal zien waarin de reislust en vrijheidsbehoefte van Sinti en Roma worden doorkruist door registratie, razzia’s en deportatie.
Op Zondag 18 mei wordt tijdens een herdenkingsbijeenkomst stilgestaan bij het transport van de Sinti en Roma. Volgens officiële cijfers werden 245 ‘zigeuners’ gedeporteerd, 31 overleefden Auschwitz.

Verder in Het Wiel:

Hypotheek voor een woonwagen? Vergeet het!
Woonwagenrecht: opheffing standplaats, wat te doen
Tonny’s column: I have a dream
De Europese Roma top, een verslag van Sabina Achterbergh
De jaarlijkse huurverhoging
Diena’s dinner – gegrilde lamskoteletten en couscoussalade


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.