Steef en Danielle willen weer de wagen in

Danielle van Boekel (34) en Steef Meerts (45) zitten in de woonwagen van de moeder van Danielle op een kleine locatie met zeven wagens. Danielle is een van de inwoners van Haarlem die de woonwagen gedwongen heeft ingeruild voor een huis. Reden: Haarlem voert een stilstandbeleid - geen uitbreiding van standplaatsen voor woonwagens. Maar daar komt nu verandering in, mede dankzij de strijd van Steef en Danielle en dankzij het nieuwe beleidskader van minister Ollongren, waarin staat dat gemeenten (ex-)bewoners van woonwagens niet mogen discrimineren.

“Het maakt ons niet uit waar het komt, als het er maar komt”

Zo’n veertig kilometer verderop in het, eveneens Noord-Hollandse, Purmerend hebben bewoners ook bij de gemeente aangeklopt. Daar hebben elf jongeren, van 22 jaar tot dertig plus, de handen ineengeslagen. Een van hen is de 22-jarige Marcel. Met zijn vrouw en twee kleine kinderen (van twee en drie) woont hij alweer enige maanden in een caravan op de woonwagenlocatie aan de Veenweidestraat. Wegens gebrek aan standplaatsen.

Sterk staan in onderhandelingen met de gemeente

Om sterker te staan in onderhandelingen met de gemeente hebben de bewoners van de grootste woonwagenlocatie in Kampen, de Wielstraat,  een officiële huurdersvereniging opgericht. De vereniging gaat zich inzetten voor de belangen van alle bewoners van de zeven woonwagenlocaties in Kampen, in totaal ruim zeventig standplaatsen. Eerste doel ook hier: uitbreiding voor de kinderen. Verder staat de (brand)veiligheid op het prioriteitenlijstje van de vereniging, en een geschil met de gemeente over schades aan woonwagens.

In Apeldoorn hebben de woonwagenbewoners de handen ineen geslagen met de kermisexploitanten. Een, voor zover bekend, uniek samenwerkingsverband. Midden mei organiseerde de projectgroep alvast een goed bezochte voorlichtingsbijeenkomst. Doel van de avond: uitleg geven over een onderzoek, dat inmiddels in gang is gezet, naar de behoefte aan woonwagenstandplaatsen in Apeldoorn. Als de uitkomsten bekend zijn, gaan woonwagenbewoners, kermisexploitatenten en gemeente weer om tafel.

 

Infoloket woonwagenbeleid voor gemeenten

Veel gemeenten worstelen nog met de omslag van woonwagenbeleid, zoals van hen wordt verwacht. Minister Ollongren schreef dat eind vorig jaar al aan de Tweede Kamer. Om gemeenten op weg te helpen met hun woonwagenbeleid, laat de minister nu een informatieloket openen. Het wordt ondergebracht bij Platform31, een organisatie die zich bezig houdt met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wonen en wijken. Projectleider Ali Karatas van Platform31 legt uit wat het informatieloket gemeenten gaat bieden.

Ceija Stojka – Een Roma meisje in de oorlog

In concentratiekamp Auschwitz kreeg ze een nummer op haar arm getatoeëerd: Z6399. De Z van ‘zigeuner’. Ceija Stojka was een meisje van pas tien jaar oud. ‘De ellende, het leed, ik ruik het nog’, zou ze jaren later schrijven in haar boek: Wij leven in het verborgene. Heel bijzonder is dat ze de gruwelen van drie naziconcentratiekampen heeft overleefd.

Verder in Het Wiel:

  • Herdenking ‘zigeunertransport’ 1944 en opening tentoonstelling voormalig kamp Westerbork
  • Column Tonny – Het meisje met het rode haar
  • Een opmerkelijk bericht
  • Maximale huurverhoging 2019
  • En verder onder andere: In het zonnetje, Liefs van…, Zo gezegd, update adressen voor woonwagenzaken

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.