Beukbergen feestelijk geopend

Het heeft tien jaar van overleg en noeste arbeid gekost. En uiteindelijk ook een aardige duit. Maar het eindresultaat mag er zijn. Op 10 maart was de feestelijke oplevering van woonwagencentrum Beukbergen. “We zijn allemaal dolgelukkig", zegt voorzitster Franca van de bewonerscommissie. "Wat wil je, in heel Nederland zijn woonwagencentra afgebouwd. Wij treffen gelukkig een gemeente en burgemeester die ons heeft geholpen van een woonwagencentrum een chique wijk te maken."
Foto: een mix van woonwagens, chalets, stenen woningen én architectuur kenmerkt Beukbergen.

De insteek van burgemeester Koos Janssen van Zeist

Hij is de held van de Beukbergenaren. En waarschijnlijk inmiddels een begrip in woonwagenland. Was Koos Janssen in 2006 niet aangetreden als burgervader van Zeist, dan lag Beukbergen er vandaag misschien als vanouds bij. Een interview met een betrokken burgemeester, die samen met college en raad Beukbergen omtoverde tot wat het nu is.

Woonwagenrecht: wanneer kun je een huurstandplaats overnemen

Veel kinderen/kleinkinderen gaan bij hun ouders/grootouders wonen in de hoop dat zij in de toekomst de huur van deze standplaats kunnen overnemen. Dat is heel begrijpelijk en wordt ook algemeen aanvaard door de woonwagengemeenschap zelf. De verhuurders reageren echter niet allemaal hetzelfde. Veel woningbouwverenigingen staan niet zomaar toe dat de huur overgaat op een kind of kleinkind. Wat zijn nu precies de eisen waaraan moet worden voldaan.

Verbond van Verzekeraars broedt op ‘broodfonds’ voor woonwagens

Op 9 februari oordeelde het College voor de Rechten van de Mens, in een zaak die RADAR had voorgelegd, dat Reaal Schadeverzekeringen woonwagenbewoners discrimineert. De verzekeraar had namelijk al zijn 232 verzekeringen voor woonwagens in één keer beëindigd. Reaal Schadeverzekeringen en het Verbond van Verzekeraars zijn het niet eens met het oordeel, maar zeggen wel mee te willen denken over oplossingen. Een oplossing heeft het Verbond van Verzekeraars alvast voor ogen: woonwagenbewoners zelf een fonds laten oprichten zodat ze daar een beroep op kunnen doen in geval van schade...

“In een stenen huis gaan wij dood”

Met deze uitspraak illustreert een trotse Sintezza (vrouwelijke Sinti) het verzoek van de verhuurder om in sociale huurwoningen of chalets te gaan wonen. "Wij willen wonen zoals de Sinti dat altijd hebben gedaan: in een woonwagen! "
Om meer bekendheid te geven aan de Sinti cultuur, meldde zij de Sinti in Weert aan voor de Erfgoedprijs Weert. Van de twaalf genomineerde initiatieven kreeg dat van haar veruit de meeste stemmen. De erfgoedprijs voor het immaterieel erfgoed van de Sinti was een feit.

Woonwensen Arnhemse bewoners in kaart gebracht

Meer standplaatsen, onderhoud en inspraak. Dat zijn de wensen van Arnhemse woonwagenbewoners, die geinventariseerd zijn in een woonwensenonderzoek. Het onderzoek werd 9 maart in bijzijn van wethouder, woningcorporaties en natuurlijk bewoners gepresenteerd.

Zigeunerrazzia in Helmond

Op 16 mei 1944 werd de familie Hanstein aangehouden op het woonwagenkamp Scheidijk in Helmond en op transport gezet naar kamp Westerbork. Twee personen wisten tijdens de tocht naar het politiebureau te ontsnappen en overleefden de Tweede Wereldoorlog. De rest van de familie werd omgebracht. De getuigenis van Stephanus (Tatta) Hanstein, die eerder werd opgetekend in het boek Ik ben een zigeuner uit 1980 van Jan Beckers.

Foto: politie bij razzia van Sinti en Roma, winter 1937 in Renningen / Leonberg Duitsland. Bundesarchiv Duitsland

 

 

Verder in Het Wiel:

  • Column Tonny: Oranje-loze zomer 
  • Deventer gaat standplaatsen uitbreiden na tik op vingers College voor de Rechten van de Mens
  • Service: halvering collegegeld – maximale huurverhoging 2018
  • Naam adopteren Holocaust Namenmonument
  • Inzamelingsactie zwaar getroffen Arnhems gezin
  • Familieberichten en Liefs van…

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.