Het Wiel 6-2023

Uit de woonwagen gegroeid

Soms gebeurt er iets in het leven dat niet gepland, wel heel welkom is en tegelijkertijd voor een dilemma zorgt. Een baby’tje op komst, in een woonwagen waar ze al met z’n zessen wonen en met aanhang erbij met z’n achten. ‘Dat wordt gewoon echt te krap’, zegt Riek uit Hardinxveld-Giessendam. Op de kleine locatie waar ze woont is de behoefte aan uitbreiding daarom groot. Maar of die er komt en wanneer is nog de vraag. Want de gemeente heeft de behoefte aan standplaatsen nog niet in kaart gebracht laat staan dat over uitbreiding is nagedacht, hoewel het Rijk gemeenten in 2018 daartoe al opdracht heeft gegeven. 

 

Woonwagenrecht: Gebreken aan huurwagen of standplaats, mag je huur achterhouden?

In dit Wiel gaat woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma in op de vraag wanneer je huur mag achterhouden in geval van ernstige gebreken, en wat ernstige gebreken zijn. En op de opties die je dan hebt: huurvermindering vragen via de huurcommissie of rechter, of zelf de huur achterhouden, wat juridisch ook wel opschorten heet. Aan huur opschorten zijn wel risico's verbonden: je moet de huur alsnog betalen als de gebreken zijn verholpen, en als de verhuurder naar de rechter stapt omdat hij vindt dat de huur onterecht wordt ingehouden, en de rechter geeft de verhuurder gelijk dan kan dit gevolgen hebben voor de huurovereenkomst.  

 

Jannes: ‘Met Kerst wil ik thuis zijn’ 

Op een drukbezochte fandag afgelopen november presenteerde ‘de koning der piraten’ zijn nieuwste album Liefde is meer. Een veelzeggende titel, want juist het begrip ‘liefde’ komt regelmatig terug in het gesprek met Jannes. Zijn volledige naam is Jannes Wolters en hij zit al 24 jaar in het vak. In die jaren heeft hij zijn sporen als zanger welverdiend; zijn hits leveren hem dertien gouden en drie platina platen op. 

 

Herhaalmeting standplaatsen 2023: Nauwelijks vooruitgang in uitbreiding standplaatsen

Vijf jaar na het nieuwe rijksbeleid om het aantal woonwagenstandplaatsen uit te breiden, is daar in de praktijk nog weinig van terecht gekomen. In de afgelopen twee jaar zijn er maar 49 standplaatsen bijgekomen. Bijna de helft van de gemeenten heeft nog altijd geen behoefteonderzoek gedaan en maar liefst twee van de drie gemeenten hebben nog geen woonwagenbeleid geformuleerd. Dat is het weinig rooskleurige beeld dat naar voren komt uit de tweede herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen in Nederland, die demissionair minister Hugo de Jonge 23 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De zorgelijke situatie van woonwagenbewoners in Vlaanderen

Het gras is niet altijd groener aan de overkant

‘Gewoon op slaan. Echt waar, die Roma, gewoon op slaan.’ ‘We moeten eerlijk zijn. Het zijn altijd die bruin mannen. Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken.’ Pijnlijk racistische uitspraken, afkomstig uit de mond van een vooraanstaand Vlaams politicus. Aanleiding voor freelance journalist Sjereno Cörvers, zelf geboren en getogen in de woonwagen in Limburg en inmiddels woonachtig in België, om de situatie van woonwagenbewoners bij onze Zuiderburen onder de loep te nemen. Zijn conclusie: woonwagenbewoners zijn er slechter af dan in Nederland. 

 

Tonny zoekt talent: WKE'16

In deel 11 van Tonny zoekt talent gaat Tonny Pruimboom in gesprek met voorzitter Jannes Wolters (niet te verwarren met zanger Jannes)  van voetbalclub WKE'16 uit Emmen. De club werd in 1966 opgericht onder de naam WKE (Woonwagenkamp Emmen), wist zich op te werken tot het allerhoogste niveau in het amateurvoetbal, waarna het standaardteam in 2016 vanwege een faillissement uit de competitie werd genomen. Maar er kwam een doorstart onder de naam WKE'16, wederom met bijna allemaal jongens van het kamp, en WKE'16 speelt alweer eerste klasse, vertelt de voorzitter.

 

De stoelenmatter van het noorden (deel 3)

In deel 3 van de stoelenmatter vervolgt Gradeke Bakker haar speurtocht naar de laatste jaren uit het leven van haar overgrootvader Lammert Bakker, van 1937 tot zijn overlijden begin 1945, vlak voor de bevrijding. Het blijken wederom roerige jaren voor Lammert: van een gedwongen verhuizing van het woonwagenkamp van Dedemsvaart naar Westhuizingerveld, het verlies van zijn dochter Saakje, zijn verhuizing naar het 'oudemannenhuis' van klooster De Voorzienigheid, tot de oorlogsjaren, de zigeunerrazzia van mei 1944 en zijn laatste maanden in het klooster.

En verder

  • Nationale ombudsman: woonwagenbewoners in onzekereid door gebrek aan beleid
  • Verhoging NHG-grenzen en voortzetting overleg financieringsmogelijkheden woonwagens
  • Geldzaken: veranderingen in 2024
  • Nieuws kort
  • Liefs van...

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 5-2023

Rechtszaak en uitbreidingsplan Den Haag

De Stichting Sinti, Roma en Reizigers mag de rechtszaak tegen de gemeente Den Haag voortzetten. De gemeente wilde dit voorkomen door te stellen dat de stichting niet voldoet aan allerlei eisen en daarom niet mag procederen namens de achterban. Maar daar ging de rechter niet in mee, tenminste voor een belangrijk deel niet. Dat blijkt uit de uitspraak in het tussenvonnis van de rechtbank Den Haag op 6 september jongstleden. 

Ondertussen is de gemeente Den Haag wel met nieuw beleid gekomen. De gemeente zegt te willen gaan uitbreiden met veertig nieuwe standplaatsen binnen vijf jaar, en nog eens veertig binnen vijf en tien jaar, 'als daar dan nog behoefte aan bestaat'. De stichting Sinti, Roma en Reizigers heeft in een eerste reactie laten weten dat er 230 mensen op de wachtlijst staan, waarvan sommigen al meer dan vijftien en twintig jaar. Veertig extra plekken binnen vijf jaar is daarom ruim onvoldoende, aldus de stichting. De rechtszaak - waarin onder meer wordt geëist: een gelijke wachtduur voor een standplaats als voor een sociale huurwoning - loopt dan ook gewoon door.

 

Raadslid Jan Bauer: 'Als je gaat stemmen maak je verschil'

Hij is - voor zover bekend - het jongste gemeenteraadslid ooit uit de woonwagen. En ook een van de jongste van Nederland toen hij in 2022 als 24-jarige raadslid voor de PvdA in Hoogeveen werd. Het Wiel vroeg Jan Bauer naar zijn drijfveren, en naar de komende landelijke verkiezingen. Hij hoopt dat mensen uit de wagen dan massaal gaan stemmen. Liefst op GroenLinks-PvdA natuurlijk als het aan hem ligt, en liever juist niet op partijen als de PVV of FvD die in de Tweede Kamer bij belangrijke moties voor Roma, Sinti en woonwagenbewoners juist tegen hebben gestemd. 'Dat heeft in mijn ogen wel bewezen dat ze allesbehalve voor ons zijn', zegt Jan.

 

Woonwagenrecht: Wanneer ben je een echte woonwagenbewoner

Advocaat Sjoerd Jaasma gaat dit nummer in op een zaak waarin het onder meer draait om de vraag of een klager een echte woonwagenbewoner is. Volgens de definitie van het College voor de Rechten van de Mens is een woonwagenbewoner iemand die van generatie op generatie in de woonwagen heeft gewoond en die deel is van een bevolkingsgroep met een van andere bevolkingsgroepen te onderscheiden cultuur. Het maakt daarbij niet uit of je inmiddels in een huis woont, want door het standplaatsentekort hebben veel mensen niet de kans gekregen in een woonwagen te wonen. Maar ben je ook een woonwagenbewoner als je grootmoeder een tijd in een woonwagen heeft gewoond, ergens in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw? De rechter mag zich over die vraag gaan buigen. 

 

Frank van Etten, hard aan zichzelf gewerkt

Leef als een zigeuner was zijn eerste hit en daarmee was hij direct populair bij veel woonwagenbewoners. Zanger Frank van Etten loopt al 22 jaar mee in het vak. Momenteel is hij volop bezig met het voorbereiden van een groot concert volgend jaar maart in AFAS Live. En er staat meer op stapel, zoals een film over zijn leven. Frank heeft een groot, samengesteld gezin. Hij is altijd druk, maar vindt innerlijke rust ook heel belangrijk. 

 

Tonny zoekt talent - jeugd WK Muay Thai Turkije

Van 30 september tot en met 8 oktober vond in Turkije het jeugd WK Muay Thai plaats, waaraan ruim zeventig landen deelnamen. Vanuit Nederland streden acht jonge deelnemers  mee. Onder hen twee meiden van de wagen: Jaimely Pruijmboom (12) en Serena Molenaar (13). Tonny Pruijmboom was er als vader van Jaimely bij, en doet rechtsstreeks verslag vanuit de Turkse badplaats Kemer waar het jeugd WK plaatsvond.

 

De stoelenmatter van het noorden (deel II)

Al jaren verdiept Gradeke Bakker zich in de geschiedenis van haar familie: overgrootvader Lammert Bakker en zijn vrouw Grietje Wolters, een stoelenmattersgezin dat vanaf circa 1890 een rondreizend bestaan leidde. In het vorige Wiel maakten we in deel I kennis met de achtergrond van Lammert en zijn vrouw Grietje. In deel II wordt ingezoomd op de jaren van de reis tussen 1895 en 1936: het harde dagelijkse leven van het hardwerkende gezin, het discriminerede overheidsbeleid, de Woonwagenwet van 1918, de 'ontvoering' van kermismeisje Antoinetta Gühnen door haar geliefde Fedde Bakker, tot aan het overlijden van Grietje Wolters in 1936. 

 

Rapport rekenkamercommissie leidt tot discriminatieklacht

In de gemeente Hoogeveen heeft een onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie tot commotie onder bewoners geleid. Reden: in het rapport worden woonwagenbewoners zonder aanleiding expliciet en in het algemeen genoemd als risicofactor voor criminaliteit, en voor ‘(mogelijke) malafide praktijken’ in de autobranche. Het leidde tot reuring in een raadsvergadering en een klacht wegens discriminatie tegen (alvast) RTV Drenthe, die de ongefundeerde verwijzingen naar woonwagenbewoners in relatie tot criminaliteit en (mogelijke) malafide praktijken in de autobranche kritiekloos overnam in een artikel over het rapport.  

 

Verder in dit Wiel

  • Mooi afscheidsgebaar voor voormalig wethouder Jan Zwiers
  • Geldzaken: energietoeslag en energie bespaartips
  • Nieuws kort: Geen witte woonwagens in Enschede, Amsterdam stuit op weerstand, Vreugde en verdriet in Alkmaar, Bewoners Alphen kunnen verhuizen, Raad Amstelveen in gesprek met woonwagenbewoners, Locatie Oirschot mag uitbreiden, Opgemerkt...

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2023-4

Stapelbare en schakelbare gasloze woonwagen

Jarenlang heeft ze erop gewacht, en 20 juli was het dan zover. Met de overhandiging van de sleutels door woningcorporatie Wooninc. kon Yvon haar eerste treden zetten in haar gloednieuwe huurwoonwagen in Eindhoven. Geen gewone woonwagen, maar een gasloze die geschakeld en gestapeld kan worden. Het achterliggende idee daarbij is dat meer families de kans krijgen bij elkaar te wonen. De woonwagen met warmtepomp is ontworpen door woningcorporatie Wooninc. 

 

Woonwagenrecht
Huur standplaats na overlijden; nieuwe uitspraak rechter

In Woonwagenrecht gaat advocaat Sjoerd Jaasma in op een nieuwe rechterlijke uitspraak over het mogen overnemen van de huur van een standplaats van de opa en oma. Volgens de rechter moet het samenleven van de vrouw met haar opa en oma (zij aten onder meer samen en de grootouders pasten op de kleinkinderen) worden beoordeeld in het licht van de woonwagencultuur, die sterk wordt bepaald door het samenleven in familieverband. Dat de vrouw tijdenlang in een caravan naast de woonwagen van haar grootouders woonde, en pas op het laatst bij haar opa en oma is ingetrokken, maakt dat niet anders, volgens de rechter. De vrouw mag de standplaats overnemen. Advocaat Jaasma hoopt dat andere rechters deze afwegingen gaan overnemen en dat het makkelijker wordt om de standplaats van grootouders over te nemen. 

 

Samen op Reis
Woonwagen Cultuurdag 2023 

Het is een gezellige boel 11 augustus op het Entreeplein van het Openluchtmuseum. Het is een prachtige plek om bij elkaar te komen ter gelegenheid van de Woonwagen Cultuurdag. Er is een divers programma van sprekers, een quiz en vooral muziek. Ook wordt het KIEN (Kenniscentrum Immateriaal Erfgoed Nederland) in het zonnetje gezet. Dit omdat het het kenniscentrum de Vereniging Behoud Woonwagencultuur Nederland (VBWN) heeft bijgestaan om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te komen. Een (foto)reportage. 

 

Herman en Jany in de schijnwerpers

Twee van de artiesten die op het podium stonden op de Woonwagen Cultuurdag in het Openluchtmuseum zijn vader en dochter Herman en Jany van Dooren. Ze hebben niet alleen het zingen met elkaar gemeen; ze maken zich ook, ieder op een eigen manier, sterk voor het behoud van de woonwagenculuur. 

 

'Mijn wagen'

Hoe pakken bewoners die hun eigen woonwagen bouwen het aan? Welke materialen worden gebruikt, waar moet rekening mee gehouden worden en waar lopen ze tegenaan tijdens het bouwproces? Een bewoner die zich deze zomer in het zweet werkt om zijn eigen droomwagen te realiseren, vertelt. 

 

De stoelenmatter van het noorden (deel 1)

Gradeke Bakker verdiept zich al jaren in de geschiedenis van haar familie; mensen van de reis. Zij vertelt in woord en beeld het verhaal van haar overgrootouders Lammert Bakker, zoon van turfstekers, en Grietje Wolters, wier familie dan al een eeuw te voet met handkarren, scharensliep en galanterieën door het Drentse land trekt. Samen verdienen Lammert en Grietje vanaf 1890 al stoelenmattend de kost. Hun trek van dorp tot dorp wordt niet langer te voet afgelegd, maar met de woonwagen, waarmee zij een van de eerste mensen zijn die op deze manier rondtrokken.

 

Mogelijkheden financiering woonwagens en standplaatsen wordt onderzocht

Wordt het eindelijk mogelijk om, net als voor huizen en bouwkavels, ook voor woonwagens en standplaatsen een starterslening en hypotheek te krijgen? Het is nog te vroeg om die vraag positief te kunnen beantwoorden, maar goed nieuws is dat het onderwerp eindelijk op de agenda staat van het Rijk. Er is een eerste overleg geweest tussen de betrokken ministeries (Binnenlandse Zaken en Financiën) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nationale Hypotheek Garantie en de Rabobank. Daarin is niet alleen de starterslening voor woonwagens besproken, maar ook de knelpunten die door Het Wiel zijn aangekaart: de aanscherping van de hypotheekvoorwaarden door de Rabobank, waardoor vrijwel niemand nog in aanmerking komt voor een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats. 

 

En verder in dit Wiel o.a.

  • Wereldkampioen kick- en thaiboksen Serena (13)
  • Ingezonden: De Romavlag is toch echt de vlag van de Roma
  • Nieuws kort

 

 

 

Het Wiel 2023-3

Tudderenderweg wordt uitgebreid

Een kleine stap vooruit in Sittard. Het grootste woonwagencentrum in de stad krijgt er elf standplaatsen bij. De bewoners zijn blij, maar het is nog niet voldoende. Zij willen dat er maximaal uitgebreid wordt, en dan is er plek voor nog vijf extra standplaatsen. Probleem is dat de provincie Limburg het terrein waar die extra vijf standplaatsen zouden kunnen komen, inmiddels tot kwetsbare natuur rekent, volgens de gemeente. Al stellen de bewoners daar vraagtekens bij.

 

Woonwagenrecht
Demonstreren voor meer standplaatsen, mag dat?

Ja dat mag, volgens advocaat Sjoerd Jaasma.  Demonstreren met de caravan mag ook, maar dat mag niet gaan lijken op een permanente bezetting van standplaatsen of stukken grond. Als dat gebeurt, ontstaat het risico dat de feitelijke dwang – het bezetten van de grond – de overhand krijgt boven het uitdragen van een gemeenschappelijk standpunt, namelijk dat er meer standplaatsen moeten komen. Demonstreren mag dus mits niet te lang op dezelfde plaats, en op een gegeven moment is de demonstratie uitgewerkt. Het doel is aandacht vragen voor een probleem, en als dat gebeurt is dan is het doel bereikt en kan de demonstratie beëindigd worden. 

 

Gemeenten eisen betere financieringsmogelijkheden voor woonwagens

Goed nieuws. Terwijl bewoners van woonwagens al tientallen jaren tegen dichte deuren oplopen bij hypotheekverstrekkers, verzekeraars en Rijk bij het verzoek om dezelfde kansen en mogelijkheden te hebben als ieder ander, werpen de gemeenten zich nu als medestrijder op. Zij willen dat de starterslening ook mogelijk wordt voor woonwagens, én dat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voor woonwagens flink wordt verhoogd.

 

Frans Duijts, nog altijd ondernemer in hart en nieren

Frans Duijts is verkozen tot Nachtburgemeester 2023. Aanleiding om Frans weer eens te ‘aan de mouw te trekken’. Want wat houdt dat in, Nachtburgemeester? Maar ook: hoe bevalt de samenwerking met rapper Donnie, waarmee hij eerder dit jaar weer een succesvolle single uitbracht? Hoe zit dat met die drankhandel? En wat ligt er muzikaal gezien dit jaar nog in het verschiet?

 

 

Kosten nieuwe woonwagen flink gestegen

Het heeft meer dan een jaar op zich laten wachten, maar het onderzoek naar de kosten van een woonwagen en standplaats is eind april door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) naar de Tweede Kamer gestuurd. Net te laat om mee te nemen in het vorige Wiel. Zoals verwacht, en eigenlijk ook al bekend, zijn de kosten van vooral de woonwagen explosief gestegen.

 

Sjef Weber de sloper

Het is geen gebruikelijke handelswaar die zaterdag 17 juni op een kraam op de markt in hartje Helmond ligt. Geen appels, peren, kaas of noten worden er aan de man gebracht, maar een nieuw boek. Sjef de sloper is de titel, en het bevat het levensverhaal van sloper annex autohandelaar en bokstrainer Sjef Weber. Vooral bekend als trainer van schoonzoon en meervoudig wereldkampioen kickboksen Nieky Holzken. 

 

Wesley Wolters, judoka

In Tonny zoekt talent duikt Tonny Pruijmboom dit keer in de wereld van Judo. Het is de passie van de tienjarige Wesley Wolters uit Hollandscheveld. Wesley wil liefst professioneel judoka worden en timmert daarvoor al aardig aan de weg. Hij is al twee keer districtskampioen geworden. 'Dat is het allerhoogste dat je kunt bereiken onder de twaalf jaar', legt hij uit. 

 

En verder in dit Wiel o.a.

  • Vijf generaties vrouwen 
  • Nieuws kort met onder meer: 21 extra standplaatsen voor Haarlemmermeer en 14 voor Sneek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2021-6

Harderwijkers hopen op groot nieuw centrum

Het college van B en W van Harderwijk heeft de koers uitgestippeld voor nieuw woonwagenbeleid. Uitgangspunt is de huidige 56 standplaatsen uitbreiden met 65 tot 85 plekken. Als het aan de bewoners ligt, komen die op één grote nieuwe locatie, met een eigen clubhuis en bij voorkeur op de plek van het vroegere grote centrum. ‘Het is niet dat we afgezonderd willen leven van de rest van de samenleving, we willen wonen in familieverband’, zegt Lammert de Ruiter. 

 

Tip van de sluier voor een goede oliebol... 

Het is zaterdagmiddag tegen sluitingstijd. In de oliebollenkraam van Steff Rouleaux wordt heel wat afgelachen en gedold. De een krijgt een stuk ducktape over zijn mond toegewenst, een ander wordt plagend beschreven als ‘kinky’. Het tekent de gemoedelijke sfeer in de kraam van Oliebollen Utrecht.

 

Hoe gaat het nu met…Sieneke!

Ze was nog maar net achttien toen ze in 2010 voor Nederland meedeed aan het Eurovisiesongfestival met Ik ben verliefd (sha-la-lie). Het heeft de carrière van Sieneke Baum-Peeters, als zangeres van het levenslied, tot op de dag van vandaag een boost gegeven. ‘Zonder dat songfestival, had ik niet gestaan waar ik nu sta.’ Sieneke is getrouwd en heeft twee kinderen. 

 

Woonwagenrecht: Oude huurwagen en onderhoud

Er zijn veel woonwagenbewoners die nog in een huurwoonwagen wonen die best wel oud is. Veel van die woonwagens vertonen gebreken en zijn in ieder geval niet aangepast aan de moderne tijd. De isolatiewaarden laten vaak te wensen over. De stookkosten zijn dan ook erg hoog. Met de verhoogde gasprijzen kan dat voor veel mensen een probleem gaan opleveren. Advocaat Sjoerd Jaasma gaat in op de vraag: wat kun je daar aan doen?

 

Giovanni’s zoektocht naar zijn roots

Zijn oma groeide op in de woonwagen in Zeeland en moest als meisje van zes al op het land werken. Bewogen door de jeugd van zijn oma en nieuwsgierig naar zijn eigen achtergrond, ging kleinzoon en theatermaker Giovanni Brand (27) op zoek naar zijn roots. En naar een antwoord op de vraag waar hij al lang mee worstelde: ben je als homo wel welkom op het woonwagencentrum? Het resulteerde in de theatervoorstelling ‘Zigeunerkind met traan.’ 

 

De gezichten achter Rolleman lifestyle

Hij is een eenvoudige volksjongen, zoals hij zelf zegt, zij komt uit de wagen. Samen met dochter Anna en zoon Nico vormen Marcel en Nellie Jacobs het familiegezicht achter het lifestyle-merk Rolleman, dat sinds begin dit jaar achter op Het Wiel prijkt. Met joggingpakken die zijn ontworpen voor de mensen van de wagen, maar aanslaan bij een veel breder publiek. Niet vreemd, vindt Marcel. ‘Een wiel is de basis voor heel veel dingen in het leven, bijna alles draait om, of op wielen.’

 

En verder in dit Wiel:

  • Tonny: De laatste column
  • Documentaire Wonen is bijzonder
  • René Otto wint Best Young Talent Award voor de beste jonge jurist/advocaat
  • Internationale Roma dag opgenomen bij feestdagen in kalenders en agenda's van De Hobbit 
  • Nieuws van de VBWN en VSRWN
  • Het geharrewar over de kosten van een woonwagen

Het Wiel 2021-5

De moeizame strijd van de Bosland-bewoners

De gemeente Lansingerland stelt participatie van haar inwoners hoog in het vaandel. Maar dat lijkt niet zozeer te gelden voor de bewoners van woonwagenlocatie Bosland in Bergschenhoek. Ze mogen wel om tafel met de gemeente, maar voelen zich niet gehoord. Bovendien biedt de gemeente niet die informatie op basis waarvan de bewoners, die onderling verdeeld zijn, tot een weloverwogen keuze kunnen komen voor een nieuwe locatie. Laat staan tot een eensgezinde keuze. En toch is dat wat het college van B en W van hen verlangt.

 

De vele petten van Nijbod

Het Eindhovense Nijbod is al ruim dertig jaar actief in de woonwagenwereld. Een grote speler in de markt, die gaandeweg steeds meer taken van gemeenten en corporaties is gaan overnemen. Niet voor iedereen is duidelijk wat Nijbod precies doet. En hoe kijkt de firma aan tegen haar rol als commercieel bureau op de woonwagenmarkt? Tijd voor een gesprek met algemeen directeur Nique Nijssen, directeur bedrijfsvoering Tamer Yenipazar en operationeel manager Miranda Brouwers.

 

Hoe gaat het nu met… Joseph Oosting!

Twee voetbaltalenten met woonwagenroots die elkaar opnieuw bij dezelfde profclub treffen, dat vraagt om een dubbelinterview dit Wiel. Te beginnen met oud-profvoetballer Joseph Oosting (49), geboren en getogen op woonwagencentrum De Ark in Emmen. Sinds eind juni is hij de nieuwe hoofdtrainer van RKC Waalwijk, een club die in de hoogste divisie van het betaald voetbal speelt. Een mooie promotie voor de 49-jarige Drent, die in de voorbije seizoenen eerst jeugd- en later assistent-trainer was bij Vitesse uit Arnhem. 

 

Hoe gaat het nu met… Alexander Büttner!

Alexander Büttner (32), opgegroeid in volkswijk Kleintjeskamp in Doetinchem waar veel woonwagenbewoners wonen, is al 14 jaar profvoetballer. Een succesvolle en kleurrijke carrière die hem naar wereldclub Manchester leidde, net niet in de selectie van het Nederlands elftal bracht, maar in het verre Rusland en Amerika.

 

Dwingen …of 'doormodderen'

Minister Ollongren gaat nog geen verplichtingen opleggen aan gemeenten om meer standplaatsen te realiseren. Ook gaat de minister niet, waar gemeenten dat nalaten, zelf de behoefte aan standplaatsen in kaart brengen. Daarvoor is specifieke kennis vereist van de lokale situatie, aldus de minister van Binnenlandse Zaken

En verder:

  • Oud-bewoners Escamplaan voeren druk gemeente Den Haag op
  • Column Tonny: Over voetbal kan ik uren praten
  • Nieuws van de VSRWN: Trekvrijheid
  • Nieuws van de VBWN: Terugblik 'Rondetafelgesprek Standplaatsenbeleid'
  • Herhaalde oproep: Wie helpt Hendrikje de winter door
  • Tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden
  • Nieuws kort en Opgemerkt

Het Wiel 2021-3

Nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd

Minister teleurgesteld

De afgelopen jaren zijn er nauwelijks extra woonwagenstandplaatsen aangelegd. Ook hebben nog weinig gemeenten woonwagenbeleid. Dat is de weinig verrassende uitkomst van de Herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren teleurgesteld te zijn over de uitkomsten. Ze wil gemeenten gaan stimuleren om meer standplaatsen aan te leggen voor bewoners van woonwagens. Te weten: woonwagenbewoners, Roma, Sinti, kermisexploitanten en circusartiesten.

Wegwijzer woonwagenbeleid wijst gemeenten de weg 

Hoe inventariseer je de behoefte aan woonwagenstandplaatsen? Hoe pak je uitbreiding van het aantal standplaatsen aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betrek je de mensen om wie het gaat bij de plannenmakerij? Op die en nog veel meer vragen geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleg in de Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. Het is een praktische handleiding waarmee elke gemeente die nog worstelt met woonwagen- en standplaatsenbeleid meteen aan de slag kan.

Hoe gaat het nog met... Matheu Hinzen!

Als ik hem voor dit interview aan de telefoon heb, is hij op weg naar de studio om een nieuwe single op te nemen. Best bijzonder voor een vijftienjarige, maar Matheu Hinzen heeft, jong als hij is, al een heel scala aan bijzondere prestaties op zijn naam staan. 
Foto: Viking Entertainment

 

Beer sliep nog nooit in zijn nieuwe woonwagen

Veertien jaar lang heeft Beer van Susteren gewacht om terug te keren op woonwagencentrum Molenzicht in Heythuysen. September vorig jaar kreeg hij de sleutel van de gloednieuwe woonwagen. Zielsgelukkig, want zijn zoon en dochter konden de twee andere nieuwe woonwagens huren. Maar als we er gaan kijken, is meteen duidelijk dat ze niet worden bewoond. Er zijn geen erfafscheidingen, er staat geen parasol of tuintafel buiten en met het warme juniweer ook geen zwembadje, zelfs geen kinderfietsje. Wat is hier aan de hand? 
Foto: Peter Schols/De Limburger

Minister Ollongren beantwoordt kamervragen over prangende kwesties voor bewoners van woonwagens

Op de valreep nog nieuws vanuit het Binnenhof. Minister Ollongren gaat in gesprek met het Platform Hypotheken en met verzekeraars om de problemen met hypotheken en verzekeringen voor bewoners van woonwagens te bespreken. Dat en meer heeft de minister 7 juli laten weten in antwoord op kamervragen die Tweede Kamerlid Koerhuis (VVD) heeft gesteld. Omdat het kamerlid relevante kwesties aansnijdt, het volledige antwoord van de minister in dit Wiel. 

En verder:

Noodkreet: Help onze Bennie

Geldzaken - veranderingen per 1 juli

Column - De karavaan is weg

Nieuws van de VSRWN en VBWN

Foto’s van lezers: Hoera een nieuwe woonwagen!

 

 

Het kerstgevoel van… Johnny Rosenberg

Aan het eind van het jaar vraagt Het Wiel vaak een bekende Nederlander met roots in de woonwagen naar zijn of haar herinneringen en gevoel bij Kerst. Dit jaar het kerstgevoel van zanger en muzikant Johnny Rosenberg, telg uit de zeer muzikale familie Rosenberg, die vorig jaar nog 'All together now' won. 

Grad Damen terug bij zijn eigen stijl

'Voor ieder komt er eens een dag (…) dat iemand waar je veel van houdt uit het leven wordt gesleurd.' Een liedtekst die menigeen mee kan zingen. Een tekst recht uit het hart ook. En dan wel uit het hart van volkszanger Grad Damen. Na een ietwat rustiger periode op de bühne is hij weer helemaal terug in muziekland. En Grad Damen blijkt over meer talenten te beschikken. Een gesprek over de reizigercultuur, tekenen, tatoeëren, en uiteraard de muziek.

De kerstgroeten van… Antje Monteiro

Elk jaar vraagt de redactie een bekende Nederlander met roots in de wagen naar zijn of haar herinneringen en gevoel bij kerst. Dit jaar het kerstgevoel van duizendpoot Antje Monteiro. Eind juni bracht ze haar nieuwste album ‘Hou me vast’ uit, en sinds september straalt ze alweer vijf keer in de week als Donna in de musical Mamma Mia.
Hoe vierde Antje als kind kerst? Wat is voor haar de kerstgedachte? Waarom wilde ze zo graag de hoofdrol in Mamma Mia? En in hoeverre herkent zij zichzelf in de hoofdpersonage Donna?

Antje: "Behandel iemand zoals jezelf behandeld zou willen worden. Ik denk dat je daarmee een kleine bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld om je heen"


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.