Minister Ollongren: gemeenten moeten rekening houden met woonwagenbewoners

Gemeenten moeten het mogelijk maken voor woonwagenbewoners om in een woonwagen te kunnen wonen en daar ook middelen voor beschikbaar stellen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in de onlangs gepresenteerde Handreiking antidiscriminatiebeleid voor gemeenten. En er staat meer op stapel om gemeenten rekening te laten houden met de woonwensen van bewoners van woonwagens. Zo krijgen binnenkort alle gemeenten een brochure van BZK waarin staat hoe zij hun woonwagenbeleid (anders) vorm moeten geven. Ook gaat het ministerie het aantal woonwagenstandplaatsen in Nederland weer in kaart brengen.

Actie tegen uitsterfbeleid Capelle geslaagd

Groot was de jubelstemming 16 mei in Capelle aan den IJssel. Na nog geen dag standplaatsen kraken, waren de verantwoordelijke wethouder en directeur woningcorporatie ingegaan op de eisen van de krakers. De locatie aan de Schalijlaan, die opgeheven zou worden als ook de laatste bewoner vertrekt, wordt opnieuw verhuurd. Dat hebben de actievoerders alvast zwart op wit. Maar krijgen de bewoners, die voor hun actie ook al naar het College voor de Rechten van de Mens zijn gestapt, ook die belangrijke tweede toezegging: dat zij ook degenen zijn die straks op de vakken mogen wonen? Dat antwoord laat nog even op zich wachten...

“Dit is het moederkamp van de Sinti”

Twintig jaar zijn de Sinti in de gemeente Nuenen al in overleg met de ambtenaren en politici over de renovatie van de woonwagencentra Bosweg en Kremersbos. Eindelijk was er in de gemeenteraad een meerderheid die vond dat de bewoners lang genoeg hadden gewacht en het hoog opgelopen achterstallig onderhoud moest worden aangepakt. Maar vorige maand kwam de gemeente plotseling met teleurstellend nieuws. De grond van de locatie aan de Bosweg aan de rand van het dorp Gerwen is vervuild, en grondwerkzaamheden kunnen gevaar voor de gezondheid opleveren.
Maar de bewoners willen niet wijken. "Dit is het moederkamp van de Sinti".

Opmerkelijke uitspraak Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan over een klacht van de VSRWN (Vereniging Sinti, Roma, Woonwagenbewoners Nederland). Aanleiding was een uitzending van EenVandaag waarin beelden werden getoond van een politie-inval in Den Haag. Een stigmatiserende uitzending, vindt de VSRWN. De RvdJ bleek het daar niet mee eens. Volgens de raad heeft Eenvandaag journalistiek zorgvuldig gehandeld. 

Verder in Het Wiel:

  • Doorn voert geen uitsterfbeleid: lege standplaatsen …waar dan?!
  • Reacties gemeenten op uitspraken mensenrechtencollege
  • Voetbalkooi-leed in Leerdam
  • Column Tonny: De dierenvrienden
  • Opgemerkt
  • Wie kan meer vertellen over deze foto, gemaakt rond 1961
  • Service: wie mag wat met je identiteitsgegevens
  • Gelijke monniken, gelijke kappen?
  • Capelle terug in de tijd
  • En natuurlijk Liefs van…

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.