Het Wiel 2021-1

Over nooit ingeloste beloftes

Meer dan twintig jaar geleden, vlak voor de afschaffing van de Woonwagenwet, kwam toenmalig staatssecretaris Remkes met een overzicht van 46 ‘tekortgemeenten’. Hoe zijn deze gemeenten omgegaan met de tekorten? Hebben ze de benodigde standplaatsen ooit bijgebouwd? Journalist Inge Oosterhoff zocht het uit voor Pointer, een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV.  

Beleid gemeenten - De stand van zaken

Hoe gaan gemeenten om met het nieuwe beleidskader van minister Ollongren? Is de behoefte aan standplaatsen inmiddels geïnventariseerd? Zijn er plannen voor uitbreiding? In het vorige Wiel hielden we een rondje langs een aantal 'goede voorbeeld-gemeenten'. In dit Wiel een nieuwe ronde, waarbij opvalt dat gemeenten en bewoners soms wel een heel andere inschatting maken van de behoefte aan standplaatsen. 

Hoe gaat het nog met… Janske

In een woonwagen ben ik geboren… Het is al tientallen jaren terug dat Janske dit nummer zong, maar het is nog niet vergeten. Het zou het lijflied van woonwagenbewoners worden. Heel bijzonder, want Janske Mentzij (54) was nog maar vijftien in die tijd. Ze is altijd met muziek bezig gebleven en maakte begin vorig jaar een comeback met Ik ben weer terug. 

Woonwagenrecht: Huurwoonwagen, heb je daar recht op?

Woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma ontvangt regelmatig vragen van woonwagenbewoners over het kunnen huren van een woonwagen. Het is bekend dat het overgrote deel van de woonwagenbewoners over een eigen woonwagen beschikt, maar er is nog steeds een groep van minimaal 25 procent die graag een huurwagen wil. Heb je daar recht op?  Advocaat Jaasma gaat op deze veelgestelde vraag in.  

Sinti in Nuenen hebben veel geduld nodig

Twee jaar geleden wilde de provincie Noord-Brabant de gemeente Nuenen samenvoegen met Eindhoven, want de dorpelingen waren niet in staat hun eigen zaken te regelen. Op het laatst ging de annexatie niet door. Het dossier Woonwagenzaken van meer dan 1000 pagina’s laat zien dat het er misschien toch van moet komen. De gemeente geeft heel veel geld uit, maar de bewoners merken er niets van.

Geschiedenis Haagse Sinti en Roma vastgelegd

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbleven de meeste Sinti en Roma in Nederland in de stad Den Haag. Daar zijn tijdens de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 ook de meeste mensen opgepakt. Hoe hun leven er voor die desastreuze dag uit zag, en wat de gevolgen waren van de razzia, is te lezen in Sinti en Roma in Den Haag - Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970). Het boek is in opdacht van het Haags Gemeentearchief geschreven door onderzoeker Peter Jorna.

Moedige redders in Middelharnis

Het is altijd prettig als mensen meedenken over interessante verhalen voor de lezers van Het Wiel. Zo werd de redactie door een opmerkzame lezer gewezen op een artikel in Eilanden-Nieuws van 5 juli 2002. Het gaat over het verloop van de Watersnoodramp op 1 februari 1953 bij het woonwagenkampje in Middelharnis. Dit keer belicht vanuit het perspectief van enkele moedige dorpsgenoten, die in actie kwamen toen ze hoorden dat bewoners van het kampje in grote nood verkeerden. 

Verder in dit Wiel

  • Oordeel 'weigeren huurwoonwagen geen discriminatie' stelt teleur
  • Hoe staat het met de monitor woonwagenstandplaatsen?
  • Column Tonny: koud hè...
  • Gemeente Hoogeveen zet streep door stilstand-beleid na uitkomst behoefteonderzoek
  • Ook gemeente Den Haag gaat kijken naar mogelijkheden tot uitbreiding
  • Nieuws vanuit de VSRWN (Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners in Nederland) 
  • Geldzaken: Steunregelingen in coronatijd
  • Liefs van....

 

 

 

 

Strijd voor een nieuwe huurwoonwagen

Guus Wolters en Hendrikje Wolters-Smit uit Hollandscheveld hebben een verouderde woonwagen in eigendom. Ze willen graag een nieuwe huurwoonwagen, maar die wil woningcoporatie Woonconcept niet verstrekken. Daarom hebben ze een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Omdat ze vinden dat ze als woonwagenbewoner gediscrimineerd worden.

Oordelen mensenrechtencollege: Wachttijd moet gelijkwaardig zijn

Wanneer is er wel of geen sprake van discriminatie van bewoners van woonwagens door gemeenten? Uitgangspunt is dat de wachttijd voor woonwagenbewoners en voor mensen die wachten op een sociale huurwoning zo gelijk mogelijk moet zijn. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld in diverse klachten van woonwagenbewoners. 
Ook in dit Wiel een beknopt overzicht van een aantal andere belangrijke oordelen van het mensenrechtencollege in 2019. 

Nieuw beleid minister gepresenteerd

Een memorabele dag was het 12 juli 2018 voor bewoners van woonwagens. En helemaal voor vertegenwoordigers van de organisaties die zich al lange tijd sterk maken voor meer woonwagenstandplaatsen. Het langverwachte nieuwe Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werd die dag in een gemoedelijke sfeer gepresenteerd. Doel van het nieuwe beleidskader: Sinti, Roma en woonwagenbewoners (inclusief kermis- en circusreizigers) beschermen tegen discriminatie bij huisvesting; hun (culturele) rechten waarborgen; en rechtszekerheid en duidelijkheid bieden.
In Het Wiel meer over het nieuwe beleidskader, wat dit in de praktijk betekent voor gemeenten en woningcorporaties, en de reacties van de organisaties van woonwagenbewoners.

 


"Als je gedetailleerder bericht, krijgen mensen toch een ander beeld"

Ze is voor zover bekend de tweede vrouw uit de wagen die is afgestudeerd als journalist. In juni behaalde Rieky (23) haar diploma aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Haar afstudeerthema: berichtgeving over woonwagenbewoners in drie landelijke kranten. “Er was nog niet eerder onderzoek naar gedaan. Dus dacht ik, dan doe ik het.”


Tweede Woonwagencultuurdag in teken van eenheid

Foto-impressie van een geslaagde Woonwagencultuurdag op 16 augustus in Hilversum. Belangrijkste nieuws deze dag: de drie organisaties van woonwagenbewoners - Behoud Woonwagencultuur in Nederland, de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland en Travellers United Nederland - hebben de handen ineen geslagen en besloten dat Sabina Achterbergh de aangewezen persoon is om op te treden als woordvoerder van alle drie organisaties.


Een indrukwekkende reis naar Auschwitz

"Vanaf mijn vroege kinderjaren ben ik opgegroeid met het feit dat veel van mijn voorouders en familie in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt door de Nederlandse politie, NSB-ers en nazi's en zijn omgekomen in concentratiekampen. Als jong kind maakte ik mij boos dat er op school niets in de geschiedenisboeken stond en zei hier wat van. Dit was de vroege start van mijn actievoeren voor erkenning van onze cultuur."
Een persoonlijk verslag van een bezoek aan Auschwitz


Verder in dit Wiel
  • Woonwagenrecht: nieuw beleid minister; wat kunnen we er mee en wat kunt u zelf verder doen.
  • Jeugdsentiment en nostalgie
  • Reactie burgemeester Leerdam n.a.v. artikel 'Voetbalkooi-ellende'
  • Woningcorporatie Woonpartners Midden-Hollend stapt naar rechter vanwege weigering te verhuizen naar woonwagenwoning
  • Kraakactie tegen opgeheven standplaatsen Rotterdam
  • Uit de oude doos
  • Liefs van

Rijk aan de slag met aanbevelingen Nationale ombudsman

Goed nieuws van het front van de Rijksoverheid. De minister van Binnenlandse Zaken gaat, samen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nieuwe handvaten ontwikkelen voor gemeenten om ervoor te zorgen dat het woonwagenbeleid niet langer indruist tegen de mensenrechten. Dat staat in een brief die minister Plasterk 15 september naar de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens heeft gestuurd.
(foto voorpagina: Marcel van de Kerkhof)

Tik op vingers gemeente Leudal vanwege wachttijd

Een nieuwe doorbraak in de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Kregen eerder nog alleen gemeenten en woningcorporaties het oordeel discriminatie omdat zij woonwagenstandplaatsen opheffen; nu heeft het College ook een tik op de vingers uitgedeeld aan een gemeente die woonwagenbewoners te lang laat wachten op een plek. De gemeente Leudal voert namelijk een zogenaamd stilstand beleid: het aantal standplaatsen blijft gelijk. Het gevolg daarvan, stelt het College voor de Rechten van de Mens, is dat woonwagenbewoners te lang moeten wachten op een standplaats en daardoor niet kunnen leven volgens de woonwagencultuur. En daarmee discrimineert de gemeente woonwagenbewoners.
Het College weegt in haar oordeel ook me dat de gemeente geen huurwoonwagens meer verstrekt. Wat overigens in veel gemeenten het geval is. Vrijkomende standplaatsen zijn daardoor alleen beschikbaar voor bewoners met een eigen woonwagen. Het gevolg daarvan is dat de balans tussen voorraad en behoefte alleen maar schever worden, stelt het College. Woonwagenbewoners kunnen immers geen hypotheek afsluiten om een woonwagen te kopen.

Ook de gemeente Deventer discrimineert woonwagenbewoners, omdat zij woonwagenstandplaatsen opheft en omdat zij de behoeften van woonwagenbewoners niet in kaart brengt, zoals zij dat wel doet bij bewoners van huurwoningen, oordeelde het college eind vorig jaar. 
De gemeente Deventer is inmiddels in actie gekomen en gaat niet langer standplaatsen opheffen.
Ook de gemeente Eindhoven, Wooninc en Woonstichting 'thuis hebben inmiddels officieel gereageerd op eerdere oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.
...Lees meer in Wiel 1 van 2017. (Foto: woonwagenlocatie in Heythuysen)

Weer gemeenten en woningstichtingen op vingers getikt wegens discriminatie

w16_5_oranjetip-son-en-bruegelHet College voor de Rechten van de Mens heeft opnieuw uitspraken gedaan over het opheffen van standplaatsen in gemeenten. Dit keer naar aanleiding van klachten uit Son en Breugel en Eindhoven. Beide gemeenten en twee woningstichtingen discrimineren, omdat zij woonwagenbewoning uiteindelijk onmogelijk maken, oordeelde het College.
(foto: Eindhovens Dagblad)

De ongelijkheid van het Bibob-beleid

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.