Nationale ombudsman: ‘Stop discriminerend standplaatsenbeleid, Rijksoverheid’

Gloort er weer hoop aan de horizon voor standplaatszoekende woonwagenbewoners? Als het aan twee gezaghebbende instituten in Nederland ligt wel. Het College voor de Rechten van de Mens deed onlangs opnieuw een voor woonwagenbewoners belangrijke uitspraak, dit keer gericht tegen de Rijksoverheid. En de Nationale Ombudsman kwam met een indrukwekkend rapport: Woonwagenbewoner zoekt standplaats. Daarin worden de problemen geschetst waar woonwagenbewoners zoal tegenaan lopen bij het verkrijgen van een standplaats. En er worden ook aanbevelingen in gedaan aan Rijksoverheid en gemeenten. Zoals: het kabinet moet het voortouw nemen bij het beschermen van de cultuur van woonwagenbewoners, en gemeenten moeten het standplaatsentekort in kaart brengen.

Over het rapport, de problemen die woonwagenbewoners meldden bij de Nationale ombudsman en de aanbevelingen van de ombudsman aan de overheid.

Woonwagenbeleid volgens het boekje; Arnhem gooit roer om met inventarisatie

Veel gemeenten in Nederland kunnen zich de aanbevelingen van de Nationale ombudsman ter harte nemen. Zo niet Arnhem. Dat wil zeggen: het nieuw ingezette woonwagenbeleid van de gemeente is precies volgens de regels van het rapport. Maar daar is wel het nodige aan vooraf gegaan. Namelijk jarenlange inzet van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Plus een geduldig oor en open vizier bij de gemeente. Arnhem gaat nu onderzoeken aan hoeveel extra woonwagenstandplaatsen in de gemeente behoefte is.

Het Rosenberg Trio – Muziek als familietraditie

Het swingt, is dynamisch, gepassioneerd en nodigt uit om mee te bewegen. Allemaal kwalificaties van de muziek van het Rosenberg Trio. Stochelo (sologitaar), Nous’che (ritmegitaar) en Nonnie (contrabas) Rosenberg staan al zo’n 28 jaar samen op het podium. Met een breed repertoire en veel eigen composities in de gypsy swing style spelen ze op alle grote jazzfestivals ter wereld. En ze maakten de muziek voor Django, een Franse film over de grote inspiratiebron van het Rosenberg Trio: de legendarische Sinti gitarist Django Reinhardt.

Een mooie warme zomer; da’s goed voor de handel van Appie Scheer

IJskraam Appie’s Icedream valt ‘s zomers niet weg te denken uit het centrum van Leeuwarden. Dagelijks komen vele toeristen en stadsbewoners een ijsje, milkshake of slush puppy bij Appie kopen. “Ik probeer me te onderscheiden door mensen verrassende ijssmaken te bieden”, zegt de 45-jarige voormalige kermisreiziger.

Verder in Het Wiel:

  • De problemen die woonwagenbewoners meldden bij de ombudsman
  • De aanbevelingen aan Rijksoverheid en gemeenten
  • Woonwagenrecht: Wegbestemmen woonwagencentrum mag niet zo maar
  • Column Tonny: Bargoens
  • Appelflappen voor het goede doel van ‘Mama’s met een missie’ uit Os
  • Service: de maximale huurverhoging in 2017
  • En verder: Huizen op woonwagencentra, Muziek uit de wagen, Familieberichten en Liefs van…

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.