Het Wiel 6-2023

Uit de woonwagen gegroeid

Soms gebeurt er iets in het leven dat niet gepland, wel heel welkom is en tegelijkertijd voor een dilemma zorgt. Een baby’tje op komst, in een woonwagen waar ze al met z’n zessen wonen en met aanhang erbij met z’n achten. ‘Dat wordt gewoon echt te krap’, zegt Riek uit Hardinxveld-Giessendam. Op de kleine locatie waar ze woont is de behoefte aan uitbreiding daarom groot. Maar of die er komt en wanneer is nog de vraag. Want de gemeente heeft de behoefte aan standplaatsen nog niet in kaart gebracht laat staan dat over uitbreiding is nagedacht, hoewel het Rijk gemeenten in 2018 daartoe al opdracht heeft gegeven. 

 

Woonwagenrecht: Gebreken aan huurwagen of standplaats, mag je huur achterhouden?

In dit Wiel gaat woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma in op de vraag wanneer je huur mag achterhouden in geval van ernstige gebreken, en wat ernstige gebreken zijn. En op de opties die je dan hebt: huurvermindering vragen via de huurcommissie of rechter, of zelf de huur achterhouden, wat juridisch ook wel opschorten heet. Aan huur opschorten zijn wel risico's verbonden: je moet de huur alsnog betalen als de gebreken zijn verholpen, en als de verhuurder naar de rechter stapt omdat hij vindt dat de huur onterecht wordt ingehouden, en de rechter geeft de verhuurder gelijk dan kan dit gevolgen hebben voor de huurovereenkomst.  

 

Jannes: ‘Met Kerst wil ik thuis zijn’ 

Op een drukbezochte fandag afgelopen november presenteerde ‘de koning der piraten’ zijn nieuwste album Liefde is meer. Een veelzeggende titel, want juist het begrip ‘liefde’ komt regelmatig terug in het gesprek met Jannes. Zijn volledige naam is Jannes Wolters en hij zit al 24 jaar in het vak. In die jaren heeft hij zijn sporen als zanger welverdiend; zijn hits leveren hem dertien gouden en drie platina platen op. 

 

Herhaalmeting standplaatsen 2023: Nauwelijks vooruitgang in uitbreiding standplaatsen

Vijf jaar na het nieuwe rijksbeleid om het aantal woonwagenstandplaatsen uit te breiden, is daar in de praktijk nog weinig van terecht gekomen. In de afgelopen twee jaar zijn er maar 49 standplaatsen bijgekomen. Bijna de helft van de gemeenten heeft nog altijd geen behoefteonderzoek gedaan en maar liefst twee van de drie gemeenten hebben nog geen woonwagenbeleid geformuleerd. Dat is het weinig rooskleurige beeld dat naar voren komt uit de tweede herhaalmeting Woonwagenstandplaatsen in Nederland, die demissionair minister Hugo de Jonge 23 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De zorgelijke situatie van woonwagenbewoners in Vlaanderen

Het gras is niet altijd groener aan de overkant

‘Gewoon op slaan. Echt waar, die Roma, gewoon op slaan.’ ‘We moeten eerlijk zijn. Het zijn altijd die bruin mannen. Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken.’ Pijnlijk racistische uitspraken, afkomstig uit de mond van een vooraanstaand Vlaams politicus. Aanleiding voor freelance journalist Sjereno Cörvers, zelf geboren en getogen in de woonwagen in Limburg en inmiddels woonachtig in België, om de situatie van woonwagenbewoners bij onze Zuiderburen onder de loep te nemen. Zijn conclusie: woonwagenbewoners zijn er slechter af dan in Nederland. 

 

Tonny zoekt talent: WKE'16

In deel 11 van Tonny zoekt talent gaat Tonny Pruimboom in gesprek met voorzitter Jannes Wolters (niet te verwarren met zanger Jannes)  van voetbalclub WKE'16 uit Emmen. De club werd in 1966 opgericht onder de naam WKE (Woonwagenkamp Emmen), wist zich op te werken tot het allerhoogste niveau in het amateurvoetbal, waarna het standaardteam in 2016 vanwege een faillissement uit de competitie werd genomen. Maar er kwam een doorstart onder de naam WKE'16, wederom met bijna allemaal jongens van het kamp, en WKE'16 speelt alweer eerste klasse, vertelt de voorzitter.

 

De stoelenmatter van het noorden (deel 3)

In deel 3 van de stoelenmatter vervolgt Gradeke Bakker haar speurtocht naar de laatste jaren uit het leven van haar overgrootvader Lammert Bakker, van 1937 tot zijn overlijden begin 1945, vlak voor de bevrijding. Het blijken wederom roerige jaren voor Lammert: van een gedwongen verhuizing van het woonwagenkamp van Dedemsvaart naar Westhuizingerveld, het verlies van zijn dochter Saakje, zijn verhuizing naar het 'oudemannenhuis' van klooster De Voorzienigheid, tot de oorlogsjaren, de zigeunerrazzia van mei 1944 en zijn laatste maanden in het klooster.

En verder

  • Nationale ombudsman: woonwagenbewoners in onzekereid door gebrek aan beleid
  • Verhoging NHG-grenzen en voortzetting overleg financieringsmogelijkheden woonwagens
  • Geldzaken: veranderingen in 2024
  • Nieuws kort
  • Liefs van...

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2023-3

Tudderenderweg wordt uitgebreid

Een kleine stap vooruit in Sittard. Het grootste woonwagencentrum in de stad krijgt er elf standplaatsen bij. De bewoners zijn blij, maar het is nog niet voldoende. Zij willen dat er maximaal uitgebreid wordt, en dan is er plek voor nog vijf extra standplaatsen. Probleem is dat de provincie Limburg het terrein waar die extra vijf standplaatsen zouden kunnen komen, inmiddels tot kwetsbare natuur rekent, volgens de gemeente. Al stellen de bewoners daar vraagtekens bij.

 

Woonwagenrecht
Demonstreren voor meer standplaatsen, mag dat?

Ja dat mag, volgens advocaat Sjoerd Jaasma.  Demonstreren met de caravan mag ook, maar dat mag niet gaan lijken op een permanente bezetting van standplaatsen of stukken grond. Als dat gebeurt, ontstaat het risico dat de feitelijke dwang – het bezetten van de grond – de overhand krijgt boven het uitdragen van een gemeenschappelijk standpunt, namelijk dat er meer standplaatsen moeten komen. Demonstreren mag dus mits niet te lang op dezelfde plaats, en op een gegeven moment is de demonstratie uitgewerkt. Het doel is aandacht vragen voor een probleem, en als dat gebeurt is dan is het doel bereikt en kan de demonstratie beëindigd worden. 

 

Gemeenten eisen betere financieringsmogelijkheden voor woonwagens

Goed nieuws. Terwijl bewoners van woonwagens al tientallen jaren tegen dichte deuren oplopen bij hypotheekverstrekkers, verzekeraars en Rijk bij het verzoek om dezelfde kansen en mogelijkheden te hebben als ieder ander, werpen de gemeenten zich nu als medestrijder op. Zij willen dat de starterslening ook mogelijk wordt voor woonwagens, én dat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voor woonwagens flink wordt verhoogd.

 

Frans Duijts, nog altijd ondernemer in hart en nieren

Frans Duijts is verkozen tot Nachtburgemeester 2023. Aanleiding om Frans weer eens te ‘aan de mouw te trekken’. Want wat houdt dat in, Nachtburgemeester? Maar ook: hoe bevalt de samenwerking met rapper Donnie, waarmee hij eerder dit jaar weer een succesvolle single uitbracht? Hoe zit dat met die drankhandel? En wat ligt er muzikaal gezien dit jaar nog in het verschiet?

 

 

Kosten nieuwe woonwagen flink gestegen

Het heeft meer dan een jaar op zich laten wachten, maar het onderzoek naar de kosten van een woonwagen en standplaats is eind april door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) naar de Tweede Kamer gestuurd. Net te laat om mee te nemen in het vorige Wiel. Zoals verwacht, en eigenlijk ook al bekend, zijn de kosten van vooral de woonwagen explosief gestegen.

 

Sjef Weber de sloper

Het is geen gebruikelijke handelswaar die zaterdag 17 juni op een kraam op de markt in hartje Helmond ligt. Geen appels, peren, kaas of noten worden er aan de man gebracht, maar een nieuw boek. Sjef de sloper is de titel, en het bevat het levensverhaal van sloper annex autohandelaar en bokstrainer Sjef Weber. Vooral bekend als trainer van schoonzoon en meervoudig wereldkampioen kickboksen Nieky Holzken. 

 

Wesley Wolters, judoka

In Tonny zoekt talent duikt Tonny Pruijmboom dit keer in de wereld van Judo. Het is de passie van de tienjarige Wesley Wolters uit Hollandscheveld. Wesley wil liefst professioneel judoka worden en timmert daarvoor al aardig aan de weg. Hij is al twee keer districtskampioen geworden. 'Dat is het allerhoogste dat je kunt bereiken onder de twaalf jaar', legt hij uit. 

 

En verder in dit Wiel o.a.

  • Vijf generaties vrouwen 
  • Nieuws kort met onder meer: 21 extra standplaatsen voor Haarlemmermeer en 14 voor Sneek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strijd voor een nieuwe huurwoonwagen

Guus Wolters en Hendrikje Wolters-Smit uit Hollandscheveld hebben een verouderde woonwagen in eigendom. Ze willen graag een nieuwe huurwoonwagen, maar die wil woningcoporatie Woonconcept niet verstrekken. Daarom hebben ze een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Omdat ze vinden dat ze als woonwagenbewoner gediscrimineerd worden.

Recht op een huurwoonwagen?

Heb ik recht op een huurwoonwagen? Dat lijkt een vrij eenvoudige vraag, maar het is onmogelijk daar een duidelijk antwoord op te geven. Er bestaat namelijk geen wet of regeling waarin iets staat over het verstrekken van huurwoonwagens. Datzelfde geldt voor een eigen woonwagen op een huurstandplaats. Mag een woningbouwvereniging je verplichten een huurwoonwagen te nemen, terwijl je eigenlijk liever een eigen wagen op de huurstandplaats zet? Advocaat Sjoerd Jaasma gaat in op het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in een soortgelijke zaak.

Eindelijk nieuwe woonwagen, na slopend gevecht tegen Mill

Het is een lange strijd geweest en heeft haar heel wat stress en slapeloze nachten bezorgd. Maar sinds kort ziet een bewoonster uit Mill de toekomst weer zonnig tegemoet. Haar oude tochtige en lekkende huurwagen is net voor de winter vervangen door een gloednieuwe woonwagen. En als het goed is, gaat de gemeente Mill en Sint Hubert de opgeheven standplaatsen ook weer in ere herstellen. Want ook die strijd is ten gunste van de bewoonster beslecht.

Nog altijd veel onduidelijkheid over hypotheekverstrekking

Uit reacties op een bericht op onze facebookpagina's (Het Wiel en Woonwagennieuws), blijkt dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats. Volgens de een kun je wel een hypotheek krijgen bij - overigens alleen - de Rabobank, volgens een ander weigert hun plaatselijke bank. Het Wiel nam contact op met de bank en vroeg hoe het nu eigenlijk zit.

Hypotheekverstrekker Aegon discrimineert oordeelt mensenrechtencollege

Mag een hypotheekverstrekker een hypotheek voor een woning weigeren omdat deze op een woonwagenlocatie staat? Nee, heeft het College voor de Rechten van de Mens onlangs beoordeeld. De hypotheekverstrekker, in dit geval Aegon Hypotheken BV, maakt zich daarmee schuldig aan onderscheid op grond van ras. 

Amsterdamse woonwagenvrouwen in beweging

Sinds 1 januari is de nieuwe Overlegwet van kracht. Deze wet verplicht verhuurders om over tal van zaken overleg te voeren met de huurders. In deze wet worden woonwagenbewoners ook genoemd als overlegpartners. Cathy Kabalt van het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) zag haar kans en begon rond te bellen. Inmiddels heeft zij al een groepje enthousiaste woonwagenvrouwen om zich heen verzameld.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.