Nee dit is niet Sinterklaas… het is de koning!

Langzaam maar zeker begint het tot de bewoners van Beukbergen in Huis ter Heide door te dringen: er is iets gaande op het centrum. Althans, in het buurthuis. Want de burgemeester is er, twee agenten houden wacht, samen met een groep journalisten, cameramensen en fotografen. Als de deur van het buurthuis opengaat, valt al snel het kwartje. Voor de meesten tenminste. Is dit Sinterklaas?, klinkt het uit de mond van een kinderstemmetje. Nee dit is niet Sinterklaas, maar koning Willem Alexander die de Beukbergenaren 22 november met een onverwacht bezoek verrast.

Ministerie zegt actie toe tegen discriminerend woonwagenbeleid

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat zich actief inzetten tegen discriminerend beleid van gemeenten en vóór een standplaatsenbeleid dat is gebaseerd op de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Dat heeft het ministerie 30 november laten weten tijdens een hoorzitting in Den Haag die was georganiseerd door de VSRWN (Vereniging Sinti Roma Woonwagenbewoners Nederland) en PILP, een project van het Nederlands juristen comité. De bijeenkomst werd bijgewoond door bewoners uit verschillende hoeken van het land en diverse belangenbehartigers.

Woonwagenrecht: Bij overlijden hoofdhuurder huur voortzetten ja of nee?

Niet zo lang geleden heeft het Gerechtshof uit Den Bosch uitspraak gedaan in het hoger beroep dat was aangespannen tegen het vonnis van de Kantonrechter. De woonwagenbewoner uit Oss die de huur van zijn overleden moeder voort wilde zetten, werd opnieuw in het gelijk gesteld. Nu door een hogere rechter. Dat betekent dat u en ik hier meer mee kunnen dan met de uitspraak van de kantonrechter. Hoe hoger de rechter hoe meer kracht de uitspraak heeft.
Hoe zit het ook al weer na overlijden van de hoofdhuurder?

De kerstgroeten van… Jannes!

Elk jaar vraagt het Wiel een bekende woonwagenbewoner naar zijn herinneringen en gevoel bij kerst. Dit jaar het kerstgevoel van Jannes. Zijn kerstgedachte? “Houden van, het gevoel van samen zijn. Gewoon lief met mekaar omgaan, stilstaan bij degene die je liefhebt.” 

Sprookjesboek voor de ‘grommen’

Een koning en koningin verlangen al heel lang naar een grommetje. Als de koningin in bad scheft om zich te plompen, scheft er plots een kikker uit het majem en preuvelt: "Als het jaar voorbij is, zul je grannig raken en een grommetje bedissen"
….
Geen idee wat hier staat? Dan is het misschien tijd voor een lesje Bargoens: de geheimtaal die oudere woonwagenbewoners misschien nog wel redelijk onder de knie hebben, maar die onder de jongere generatie tot uitsterven is gedoemd. Tijd, vond Cees Groenendaal (alias Coen de Raere) om kinderen het bargoens spelenderwijs eigen te maken. En zo ontstond zijn Sprookjesboek voor de 'grommen'

Verder in Het Wiel:

  • Tom de Booij, een lieve en markante woonwagenactivist, overleden
  • Pietso Halberstadt, vertegenwoordiger van Sinti, Roma en woonwagenbewoners, overleden
  • Column Tonny: 150 jaar strijd tegen de overheid, deel II
  • Fotoreportage bezoek koning aan woonwagencentrum Zeist
  • Nieuwe uitspraken College voor de Rechten van de Mens
  • ‘Ja ik wil’
  • Radar Den Bosch klaagt verzekeraar Reaal aan
  • En verder: Muziek uit de wagen, Liefs van… en een niet al te bewerkelijk kerstrecept.

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.