Bewoners van woonwagens voeren landelijk actie voor standplaatsen

Er is nogal wat gebeurd sinds de presentatie van de nieuwe beleidsrichtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor woonwagens en standplaatsen. In alle delen van het land, van zuid tot noord en oost tot west, zijn (oud-)bewoners van woonwagens de bres opgegaan. Caravans werden uit de stalling gehaald, soms van de sloop gered getuige de foto’s, en met spandoeken opgetuigd. Al liepen de teksten uiteen, de boodschap was eensgezind: wij willen wonen op een woonwagenstandplaats! Enkele voorbeelden van acties en de reacties van gemeenten, VNG, de minister van Binnenlandse Zaken en de organisaties van woonwagenbewoners.  (foto: protest in Elst, foto Omroep Gelderland)

‘Uitsterfbeleid – hoe nu verder

De meeste lezers zullen nu wel op de hoogte zijn van het nieuwe beleid van onze regering voor woonwagenstandplaatsen. Beleid is papier en dat is geduldig. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat in uw gemeente standplaatsen gebouwd gaan worden, of opgeheven standplaatsen weer terugkomen, of geblokkeerde standplaatsen opnieuw verhuurd gaan worden. Advocaat woonwagenzaken Sjoerd Jaasma geeft tips.

“Heb gewoon respect voor elkaar”

Zelfs in het drukke uitgaanscentrum van Rotterdam is hij een opvallende verschijning met zijn tattoos en gestileerde wenkbrauwen: El Tjabo, wat ‘jongen van het kamp’ betekent. In 2016 kreeg hij bekendheid met een televisieprogramma bij RTL Reality, waarin hij werd gepromoot als de Rotterdamse beauty-expert. Maar daar is hij mee gestopt. Hij wilde geen karikatuur zijn of een typetje, maar wilde iets vertellen over zijn leven. En daar kreeg hij in het programma de kans niet voor.

U bent nummer 251 in de wachtrij…

Het College voor de Rechten van de Mens heeft de afgelopen maanden opnieuw oordelen geveld over klachten van (oud-)bewoners van woonwagens. In alle drie gevallen luidde het eindoordeel: de gemeente maakt zich schuldig aan discriminatie. In het beklaagdenbankje zaten deze keer de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Heusden en Pijnacker-Nootdorp. In alle drie gemeenten hebben woonwagenbewoners geen reëel uitzicht op een eigen plek - in dit geval een woonwagenstandplaats. Dit terwijl woningzoekenden in de 'gewone' huursector wel uitzicht hebben op een huurwoning. Daarmee maken de gemeenten onderscheid op grond van ras bij sociale bescherming, aldus het mensenrechtencollege.

Het verhaal van… ‘Bloemetjes Piet’

Dit is het verhaal van 'Bloemetjes Piet'. Een onbekende voor de redactie van Het Wiel, tot Sien uit Putten belde. Dé Sien die wel vaker met bijzondere verhalen en anekdotes aanklopt. En dat blijkt ze niet van een vreemde te hebben. Want 'Bloemetjes Piet', een bekend schildersmodel in Nunspeet en volgens de overlevering ook een vat vol anekdotes, blijkt niemand minder dan haar overgrootvader te zijn.

Verder in Het Wiel:

  • Brief aan de minister namens de organisaties van woonwagenbewoners
  • Column Tonny: Vaarwel Koos!
  • Sfeerimpressie Latcho Diewes Festival 2018
  • Inventarisatie aantal standplaatsen gepresenteerd
  • Leudal gaat nieuw woonwagenbeleid maken
  • Buma Award voor Jannes
  • Voorbeedbrief om te sturen naar de gemeenteraad
  • Sta op tegen pesten
  • Boek Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen verschenen
  • Oproepen, tentoonstelling Sinti en Roma en natuurlijk Liefs van…

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.