Het Wiel 2022-3

Hoe gaat het nu met... Rafael van der Vaart

In zijn loopbaan als profvoetballer zat hij toch al nooit verlegen om doelpunten, maar zijn meest spectaculaire goal was waarschijnlijk de acrobatische backheel goal in een wedstrijd van Ajax tegen Feijenoord in 2003. Het vraagt om snel kunnen schakelen, om in een fractie van een seconde te beslissen om op je handen te gaan staan en de bal met de achterkant van je schoenen de touwen in te schieten. Daarna kwam de ontlading in de vorm van een lach van oor tot oor, zoals we zo vaak hebben gezien bij Rafael van der Vaart. Rafael houdt van voetballen, dat is duidelijk. Hoe gaat het met hem nu zijn carrière als profvoetballer ten einde is?

 

Over voor woonwagenbewoners stigmatiserend en discriminerend beleid 

Als het gaat om bewoners van woonwagens en bewustwording van stigmatisering en discriminatie, is er nog een lange weg te gaan. Dat blijkt maar weer uit een controlelijst ('checklist') waarmee meerdere gemeenten werken in de strijd tegen ondermijning, en die afkomstig is van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Woonwagencentra en hun bewoners worden daarin expliciet als ‘signaal’ voor criminaliteit genoemd. Sylvana Simons van Bij1 heeft er inmiddels kamervragen over gesteld. In Het Wiel onder andere: wat is er aan de hand, om welke gemeenten gaat het zoal, en wat is de reactie van het ministerie.
Verder ook: de Rotterdamwet in Nijmegen en discriminerende Bibob-regels in meerdere gemeenten voor bewoners van woonwagens. 

 

Woonwagenrecht: Uitsterfbeleid 2.0 en Bibob

Er zijn gemeenten in Nederland die hun woonwagenstandplaatsen jaren leeg laten staan en daar mee weg denken te komen. Zo ook de gemeente Rijssen-Holten. In deze gemeente liggen twee woonwagencentra die al jaren vrijwel helemaal leeg staan. Hoe kan dat vraag je je dan af. Nou dat gaat zo….
Plus: Sommige gemeenten zijn ook nog steeds verhuurder van de woonwagenstandplaatsen en zij kunnen dan in hun beleidsregels vastleggen dat vastgoedtransacties vallen onder de Bibob. Of dat houdbaar is, is maar de vraag. 

 

Wat is er nou leuker dan voor je eigen stad iets te kunnen betekenen

Gulsen Metz (48) is een, zoals dat ook wel wordt genoemd, mensenmens. In maart is ze met voorkeursstemmen gekozen als gemeenteraadslid in - wat is uitgeroepen tot mooiste vestingstadje van Nederland - Gorkum. Vanuit die positie wil de versbakken politica zich gaan inzetten voor de inwoners van haar stad. En dan vooral op sociaal gebied, oftewel daar waar onrecht valt te bespeuren.

 

Herinnering in beeld

Kip ik heb je... Zo luidt de titel bij deze unieke foto op de voorpagina van Het Wiel van oktober 1980: Jan Hoedt in een hartelijke begroeting met wijkagent Bot. Verderop in Het Wiel is de tegenactie van wijkagent Bot te zien: Jan Hoedt wordt opgetild door agent Bot. De foto's maken deel uit van een reportage op het voormalige regionale centrum Vroneroord bij Heerhugowaard. Vanwege rijksbeleid moest het centrum weer worden opgeheven en de bewoners worden verspreid over kleine locaties in omliggende gemeenten. Het Wiel bracht de gemoedelijke sfeer die op het centrum heerste in beeld, en interviewde een familie die niets liever wil dan op dit centrum blijven wonen.

En verder

  • Tonny zoekt talent: Supporter
  • Nieuws van de VSRWN: Het zwarte schaap op de "zwarte lijst"?
  • Onrust in het Twentse landschap: agrariërs zien nieuw woonwagencentrum niet zitten 
  • De belangrijkste wijzigingen na 1 juli
  • Nieuws Kort en Opgemerkt

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Uitsterfbeleid – hoe nu verder

De meeste lezers zullen nu wel op de hoogte zijn van het nieuwe beleid van onze regering voor woonwagenstandplaatsen. Beleid is papier en dat is geduldig. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat in uw gemeente standplaatsen gebouwd gaan worden, of opgeheven standplaatsen weer terugkomen, of geblokkeerde standplaatsen opnieuw verhuurd gaan worden. Advocaat woonwagenzaken Sjoerd Jaasma geeft tips.

Nieuw beleid minister gepresenteerd

Een memorabele dag was het 12 juli 2018 voor bewoners van woonwagens. En helemaal voor vertegenwoordigers van de organisaties die zich al lange tijd sterk maken voor meer woonwagenstandplaatsen. Het langverwachte nieuwe Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werd die dag in een gemoedelijke sfeer gepresenteerd. Doel van het nieuwe beleidskader: Sinti, Roma en woonwagenbewoners (inclusief kermis- en circusreizigers) beschermen tegen discriminatie bij huisvesting; hun (culturele) rechten waarborgen; en rechtszekerheid en duidelijkheid bieden.
In Het Wiel meer over het nieuwe beleidskader, wat dit in de praktijk betekent voor gemeenten en woningcorporaties, en de reacties van de organisaties van woonwagenbewoners.

 


"Als je gedetailleerder bericht, krijgen mensen toch een ander beeld"

Ze is voor zover bekend de tweede vrouw uit de wagen die is afgestudeerd als journalist. In juni behaalde Rieky (23) haar diploma aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Haar afstudeerthema: berichtgeving over woonwagenbewoners in drie landelijke kranten. “Er was nog niet eerder onderzoek naar gedaan. Dus dacht ik, dan doe ik het.”


Tweede Woonwagencultuurdag in teken van eenheid

Foto-impressie van een geslaagde Woonwagencultuurdag op 16 augustus in Hilversum. Belangrijkste nieuws deze dag: de drie organisaties van woonwagenbewoners - Behoud Woonwagencultuur in Nederland, de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland en Travellers United Nederland - hebben de handen ineen geslagen en besloten dat Sabina Achterbergh de aangewezen persoon is om op te treden als woordvoerder van alle drie organisaties.


Een indrukwekkende reis naar Auschwitz

"Vanaf mijn vroege kinderjaren ben ik opgegroeid met het feit dat veel van mijn voorouders en familie in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt door de Nederlandse politie, NSB-ers en nazi's en zijn omgekomen in concentratiekampen. Als jong kind maakte ik mij boos dat er op school niets in de geschiedenisboeken stond en zei hier wat van. Dit was de vroege start van mijn actievoeren voor erkenning van onze cultuur."
Een persoonlijk verslag van een bezoek aan Auschwitz


Verder in dit Wiel
  • Woonwagenrecht: nieuw beleid minister; wat kunnen we er mee en wat kunt u zelf verder doen.
  • Jeugdsentiment en nostalgie
  • Reactie burgemeester Leerdam n.a.v. artikel 'Voetbalkooi-ellende'
  • Woningcorporatie Woonpartners Midden-Hollend stapt naar rechter vanwege weigering te verhuizen naar woonwagenwoning
  • Kraakactie tegen opgeheven standplaatsen Rotterdam
  • Uit de oude doos
  • Liefs van

Actie tegen uitsterfbeleid Capelle geslaagd

Groot was de jubelstemming 16 mei in Capelle aan den IJssel. Na nog geen dag standplaatsen kraken, waren de verantwoordelijke wethouder en directeur woningcorporatie ingegaan op de eisen van de krakers. De locatie aan de Schalijlaan, die opgeheven zou worden als ook de laatste bewoner vertrekt, wordt opnieuw verhuurd. Dat hebben de actievoerders alvast zwart op wit. Maar krijgen de bewoners, die voor hun actie ook al naar het College voor de Rechten van de Mens zijn gestapt, ook die belangrijke tweede toezegging: dat zij ook degenen zijn die straks op de vakken mogen wonen? Dat antwoord laat nog even op zich wachten...

Rijk aan de slag met aanbevelingen Nationale ombudsman

Goed nieuws van het front van de Rijksoverheid. De minister van Binnenlandse Zaken gaat, samen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nieuwe handvaten ontwikkelen voor gemeenten om ervoor te zorgen dat het woonwagenbeleid niet langer indruist tegen de mensenrechten. Dat staat in een brief die minister Plasterk 15 september naar de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens heeft gestuurd.
(foto voorpagina: Marcel van de Kerkhof)

Woonwagen Awards uitgereikt

Voor het zevende achtereenvolgende jaar vond zondag 1 oktober de Roma Pride plaats. Tien landen deden dit jaar mee. In Nederland was de organisatie in handen van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Zij greep de Roma Pride aan om Woonwagen Awards uit te reiken aan mensen die zich hebben ingezet voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Onder de winnaars: voormalig minister Stef Blok van Wonen, Arnhems wethouder Wonen Geert Ritsema en journalist Felix Nijland uit Oldenzaal.
(foto: Peter Jorna)

Tik op vingers gemeente Leudal vanwege wachttijd

Een nieuwe doorbraak in de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Kregen eerder nog alleen gemeenten en woningcorporaties het oordeel discriminatie omdat zij woonwagenstandplaatsen opheffen; nu heeft het College ook een tik op de vingers uitgedeeld aan een gemeente die woonwagenbewoners te lang laat wachten op een plek. De gemeente Leudal voert namelijk een zogenaamd stilstand beleid: het aantal standplaatsen blijft gelijk. Het gevolg daarvan, stelt het College voor de Rechten van de Mens, is dat woonwagenbewoners te lang moeten wachten op een standplaats en daardoor niet kunnen leven volgens de woonwagencultuur. En daarmee discrimineert de gemeente woonwagenbewoners.
Het College weegt in haar oordeel ook me dat de gemeente geen huurwoonwagens meer verstrekt. Wat overigens in veel gemeenten het geval is. Vrijkomende standplaatsen zijn daardoor alleen beschikbaar voor bewoners met een eigen woonwagen. Het gevolg daarvan is dat de balans tussen voorraad en behoefte alleen maar schever worden, stelt het College. Woonwagenbewoners kunnen immers geen hypotheek afsluiten om een woonwagen te kopen.

Ook de gemeente Deventer discrimineert woonwagenbewoners, omdat zij woonwagenstandplaatsen opheft en omdat zij de behoeften van woonwagenbewoners niet in kaart brengt, zoals zij dat wel doet bij bewoners van huurwoningen, oordeelde het college eind vorig jaar. 
De gemeente Deventer is inmiddels in actie gekomen en gaat niet langer standplaatsen opheffen.
Ook de gemeente Eindhoven, Wooninc en Woonstichting 'thuis hebben inmiddels officieel gereageerd op eerdere oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.
...Lees meer in Wiel 1 van 2017. (Foto: woonwagenlocatie in Heythuysen)

Ombudsman kijkt mee over schouders college B en W

De Nationale Ombudsman heeft er geen gras over laten groeien. Het onderzoek is nog niet afgerond, of de eerste resultaten zijn al zichtbaar. In Hardinxveld-Giessendam heeft het college van B en W eind januari besloten om de zes standplaatsen aan de Rijnstraat te behouden. Na bemoeienis van de ombudsman.

Op 17 oktober vorig jaar besloot de ombudsman onderzoek te doen naar het woonwagenbeleid van gemeenten en de landelijke overheid. Via een oproep in het Wiel werd mensen gevraagd bij de ombudsman aan de bel te trekken als zij klachten hebben. Daarop kwamen meldingen over ruim 50 gemeenten binnen. De belangrijkste klachten betroffen: een tekort aan standplaatsen; geen zicht op een plek voor de jonge generatie; moeizame communicatie met de gemeente; onduidelijk beleid van de gemeente.
Het onderzoeksrapport van de ombudsman komt in maart uit. We houden u op de hoogte!

 

Weer gemeenten en woningstichtingen op vingers getikt wegens discriminatie

w16_5_oranjetip-son-en-bruegelHet College voor de Rechten van de Mens heeft opnieuw uitspraken gedaan over het opheffen van standplaatsen in gemeenten. Dit keer naar aanleiding van klachten uit Son en Breugel en Eindhoven. Beide gemeenten en twee woningstichtingen discrimineren, omdat zij woonwagenbewoning uiteindelijk onmogelijk maken, oordeelde het College.
(foto: Eindhovens Dagblad)

Oss neemt woonwagenbeleid onder de loep na oordeel discriminatie

De gemeente Oss gaat haar woonwagenbeleid onder de loep nemen. Aanleiding: de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens dat de gemeente discrimineert door een uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen te voeren. De indieners van de klacht zijn tevreden. Zij hopen dat woonwagenbewoners eindelijk gaan meetellen in Oss.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.