Eerste nul-op-de-meter woonwagens een feit

Lang hebben de woonwagenbewoners in Bergen op Zoom ervoor gestreden. Nu komen ze er eindelijk. Acht nieuwe standplaatsen. Met acht nieuwe huurwoonwagens. Geen doorsnee woonwagens. Maar woonwagens die zijn voorbereid op een toekomst zonder gas. Met zonnepanelen op het dak en
infraroodverwarming in de wagen.

Foto: Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom met twee toekomstige bewonertjes, tijdens een kleine feestelijke bijeenkomst om de aanleg van de nieuwe locatie in te luiden.

 

Bewoners Bethaniënstraat nog niet verlost van verontreinigde wal

Bewoners van de locatie aan de Bethaniënstraat in Arnhem zochten deze zomer de media op. Reden: pal achter hun woonwagens ligt een wal met ernstig verontreinigde grond. De wal had bovendien in 1992 al afgebroken moeten zijn. Daar kwamen de bewoners pas dit jaar achter. Dankzij onderzoek van een journalist van de Gelderlander. Het Wiel bezocht de bewoners in augustus en tekende hun verhaal op. Sindsdien is er het nodige gebeurd...

Grad Damen terug bij zijn eigen stijl

'Voor ieder komt er eens een dag (…) dat iemand waar je veel van houdt uit het leven wordt gesleurd.' Een liedtekst die menigeen mee kan zingen. Een tekst recht uit het hart ook. En dan wel uit het hart van volkszanger Grad Damen. Na een ietwat rustiger periode op de bühne is hij weer helemaal terug in muziekland. En Grad Damen blijkt over meer talenten te beschikken. Een gesprek over de reizigercultuur, tekenen, tatoeëren, en uiteraard de muziek.

Het relaas van Crasa Wagner en de familie Hanstein-Grünholz, slachtoffers van de Holocaust

Zestien was Theresia 'Crasa' Wagner toen ze samen met haar vader, moeder, vier zusjes en een broertje werd opgepakt tijdens de ‘zigeunerrazzia’ van 16 mei 1944. Alleen Crasa overleefde de oorlog Haar relaas is een van de vijf indrukwekkende maar tegelijkertijd gruwelijke getuigenissen van Sinti en Roma in Me hum Sinthu (Ik ben zigeuner). Het boek uit 1980 van journalist Jan Beckers was bijna in de vergetelheid geraakt, totdat Helena Franchimont, kleindochter van Crasa,  het initiatief nam tot een herdruk. Opdat nooit vergeten wordt wat haar oma en haar familie tijdens de oorlog is aangedaan.

Struikelsteen voor de familie Hanstein-Grünholz

Op 25 september onthulde nabestaande Wim Hanstein samen met burgemeester Elly Blanksma een grote struikelsteen en een plaquette in Helmond. Het monumentje is ter herdenking van de omgekomen familie Hanstein-Grünholz. Het is geplaatst in het Maurickplantsoen, op de plek waar vroeger het woonwagenkamp Scheidijk was. Midden in de nacht van 15 op 16 mei 1944 werd hier op de deur gebonkt van de enige Sinti familie die er woonde. De hele familie werd van bed gelicht en op de trein gezet naar Westerbork en van daaruit naar de vernietigings- en werkkampen van de nazi's. Slechts twee zonen overleefden de hel.

Onvrede over NS-regeling Tweede Wereldoorlog

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord of gelezen: de NS gaat slachtoffers van de Holocaust een tegemoetkoming uitkeren. De regeling geldt alleen voor slachtoffers van Joodse, Sinti en Roma komaf. En daarop is kritiek. Vooral bij nabestaanden van verzetsmensen. Maar ook binnen de Sinti en Roma gemeenschap heeft de regeling de nodige emoties losgemaakt. Vooral omdat onder andere broers, zussen en kleinkinderen als nabestaanden geen beroep kunnen doen op de regeling.

Foto: De spoorlijn in voormalig kamp Westerbork die symbool staat voor het transport van ruim 110.000 Joden, Sinti en Roma vanuit Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen.

ZON op het dak in Schinnen

In Bergen op Zoom staan straks de allereerste energiezuinige woonwagens. Maar het zijn niet de allereerste woonwagens met zonnepanelen. Die staat hoogstwaarschijnlijk in het Limburgse Schinnen. Twee jaar geleden al lieten Jaantje en Roger zonnepanelen op hun dak leggen. En ze zijn inmiddels niet meer de enige op de locatie. Een buurman is hun voorbeeld gevolgd, aangestoken door hun goede ervaringen.

Verder in Het Wiel:

  • Apeldoorn en Arnhem hebben standplaatsenbehoefte in kaart gebracht
  • Woonwagenrecht: de woonwagen en de omgevingsvergunning
  • Rechtbank: Rotterdam mag standplaatsen niet ontruimen
  • Column Tonny: Winnen van het systeem
  • Jan Beckers, schrijver boek Me hum Sinthu, vertelt
  • Energie besparen, hoe doe je dat – deel I
  • VSRWN dient klacht in bij Raad voor de Journalistiek tegen EénVandaag
  • En verder kort nieuws en natuurlijk Liefs van…

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.