“Ik vraag me wel eens af: hoe hebben die mensen kunnen leren leven met wat ze hebben meegemaakt”

Op 27 januari wordt jaarlijks wereldwijd de Holocaust herdacht. Naast ongeveer 6 miljoen Joden zijn daarbij ook naar schatting 500.000 Sinti en Roma omgekomen. In de Amsterdamse Aäron en Mozeskerk wordt de genocide op de Sinti en Roma herdacht met de tentoonstelling O Lungo Drom (De lange weg). Initiatiefnemer Beike Steinbach wil met de tentoonstelling meer bekendheid geven aan de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland. En vooral aan de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Zelf is Beike het kind van overlevenden van de Holocaust. Vooral haar moeder kwam zwaar getraumatiseerd terug uit de Duitse concentratiekampen. Dat heeft z'n sporen nagelaten tot op de dag van vandaag en tot in de tweede generatie, vertelt Beike.

 

“Als u het goedkoop wilt, moet u een cd’tje kopen en dat opzetten”

Ze vormen het vaste begeleidingsorkest bij de tentoonstelling O Lungo Drom. Speelden in de tv-serie De maatschap, over de bekende advocatenfamilie Moszkowicz. En toevalligerwijs ook tijdens de boekpresentatie De bokser, over het leven van Max Moszkowicz. We zijn niet alleen een van de laatste traditionele zigeunerorkesten, zegt eerste violist Gino Brandt met gepaste trots, we zijn ook nog een echt familie-zigeunerorkest.
Een orkest dat overigens misschien nooit had bestaan als de (over)grootouders Brandt niet vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Nederland waren gevlucht, en ook in ons land wisten te ontkomen aan de vervolging van Sinti en Roma. 

Foto: Gino, Django, Soenie, Prala en Moréno Brandt bij de opening van de tentoonstelling O Lungo Drom in het stadhuis van Weert. Op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op 27 januari speelt orkest Brandt tijdens de officiële herdenking bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in Amsterdam.

 

De kerstgroeten van… Antje Monteiro

Elk jaar vraagt de redactie een bekende Nederlander met roots in de wagen naar zijn of haar herinneringen en gevoel bij kerst. Dit jaar het kerstgevoel van duizendpoot Antje Monteiro. Eind juni bracht ze haar nieuwste album ‘Hou me vast’ uit, en sinds september straalt ze alweer vijf keer in de week als Donna in de musical Mamma Mia.
Hoe vierde Antje als kind kerst? Wat is voor haar de kerstgedachte? Waarom wilde ze zo graag de hoofdrol in Mamma Mia? En in hoeverre herkent zij zichzelf in de hoofdpersonage Donna?

Antje: "Behandel iemand zoals jezelf behandeld zou willen worden. Ik denk dat je daarmee een kleine bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld om je heen"

Verder in Het Wiel:

  • NS wil slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tegemoet gaan komen; Sinti en Roma willen meepraten in de commissie die zich daarover gaat buigen.
  • Leegte, indrukwekkend gedicht van Zoni Weisz uit zijn in 2016 verschenen boek Zoni – De vergeten Holocaust.
  • Colum Tonny: Hoe word je honderd?
  • VSRWN wil aangifte doen wegens discriminatie tegen drie burgemeesters
  • Foto-impressie opening tentoonstelling O Lungo Drom in het stadhuis van Weert
  • Woonwagenrecht: Kraken of protesteren – stand van zaken
  • GTST verwijdert fragment na klacht van VSRWN
  • Kerstverhaal uit 1939: Waar blijft opoe toch?
  • En verder: kort nieuws, tip voor het kerstmaal en Liefs van… 

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.