Woonwagen nog steeds niet als normale woonvorm geaccepteerd door verzekeraars

W16_4_wagen_Donkervoort‘Reaal verzekert het allemaal’ was jarenlang de slogan van een van Nederlands grootste verzekeraar. En dus ook woonwagens, die net als woningen immers een geaccepteerde woonvorm zijn volgens de Woningwet. Maar groot is de verbazing en ontsteltenis bij bewoners van woonwagens als in juli plots een brief van Reaal Schadeverzekeringen N.V. in de bus valt: de verzekeraar zegt de inboedel- en opstalverzekering op. Niet omdat de klanten uit de woonwagen niet trouw hun – toch al hoge - premie hebben betaald, maar omdat Reaal verlies zou maken op de verzekering. En Reaal is zeker niet de enige die woonwagenbewoners weigert te verzekeren...

 

 

Bouwvergunning woonwagen en kosten vergunning

W15_7_SjoerdVoor het plaatsen van een woonwagen of ander soort bouwwerk is altijd een vergunning nodig. Vroeger heette dat de bouwvergunning en sinds enige tijd een omgevingsvergunning. De wetgeving op dit gebied is nog steeds in beweging. Over enige zou het zo moeten zijn dat er nog maar één wet is waarin alle zaken over bouwen en vergunningen geregeld wordt: de Omgevingswet. Advocaat woonwagenzaken Sjoerd Jaasma legt in dit artikel de bedoeling van de nieuwe wet uit, en gaat in op de kosten van een bouwvergunning.

Sfeerbeeld woonwagenfestival Zeewolde

W16_4_woonwagenfeest2Geen code rood en oranje dit jaar op het woonwagenfestival van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland. Maar een festival van regen maar vooral ook zonneschijn, en met volop vertier voor jong en oud. Een sfeerreportage van een geslaagd kampeerfestijn dat voor de tweede keer in Zeewolde werd gehouden en honderden deelnemers trok.

De strijd om een vak in Doorn

W16_4_DoornSinds een paar maanden liggen twee vakken er onbewoond bij in Doorn. Oorzaak: familieproblemen. Maar sinds het vertrek van twee gezinnen is het pais en vree op het kampje. De overgebleven familie strijdt nu voor herbewoning van het vak achter hen. Voor zoon Gerard van 23, die graag zelfstandig wil wonen en vanwege epilepsie niet buiten de zorg van zijn familie kan.

 

Verder in Het Wiel:

Verder in dit Wiel:

Tonny’s column: “Kan ik u ergens mee van dienst zijn, meneer?’
Ter herinnering aan Sebastiaan (Bats) Visser
Gediscrimineerd? Meld het!
Toen het Wiel begon te rollen, deel 3. Over revolutionair Klompen Jan (Schneider) en over het stempel ‘crimineel’
En verder: kort nieuws, muziek uit de wagen, allemaal familie en liefs van…


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.