Teleurstelling over houding nieuwe minister

Minister Blok van Wonen is niet van plan de huisvestingssituatie en maatschappelijke positie van woonwagenbewoners nog te monitoren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanleg van standplaatsen en de positie van de groep, vindt Blok, en de landelijke overheid wil zich daar niet in mengen. De stand van zaken. 

Een meter boven het maaiveld

Sinds het afschaffen van de Woonwagenwet in 1999 geldt een woonwagen als een gewone woonvorm. Maar zo gewoon is die wagen bij nader inzien kennelijk ook weer niet. Zo voeren veel gemeenten een uitsterfbeleid. Ze willen van de kleine kampjes af. Mensen die er nu in een wagen wonen, mogen blijven staan, maar hun kinderen of familieleden krijgen geen vergunning.

Muziek, zang en dans als brug

Net de soundcheck voor een optreden achter de rug, heeft Roger Moreno van Sinti-ensemble Tabor wel tijd om even te praten; hij moet nog uren wachten totdat het ensemble het podium opgaat. Geduld is de andere kant van het applaus. Ondertussen druppelen andere mensen binnen die meespelen op het Gipsyfestival van die avond, er worden handen geschud. Hier en daar klinkt een piano of een gitaar.

Verder in Het Wiel:

Woonwagenrecht: de bouwvergunning
Henk Damen: Een jongensdroom die uitkomt
Zo woon ik: in een caravan
Foto’s uit de oude doos


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.