In gesprek met Gents’ burgemeester Daniël Termont

Hij schreef ooit een boek over zijn leven. En als je een boek over je leven kunt schrijven, dan heb je het een en ander te vertellen. Een kleine greep: burgemeester van Gent, de beste burgemeester van Europa en nummer twee van de wereld, ereburger van de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, grote delen van de wereld gezien en hoge onderscheidingen uit België, Polen en Chili. Dit is het verhaal van Daniël Termont, geboren in de woonwagen in het Belgische Mariakerke en terugkijkend op een boeiend leven. Onze verslaggever zocht hem op in het prachtige gemeentehuis van Gent en had een open gesprek in de 200 jaar oude burgemeesterskamer.

(Foto: Michiel Hendryckx - Gent)

Tik op vingers gemeente Leudal vanwege wachttijd

Een nieuwe doorbraak in de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Kregen eerder nog alleen gemeenten en woningcorporaties het oordeel discriminatie omdat zij woonwagenstandplaatsen opheffen; nu heeft het College ook een tik op de vingers uitgedeeld aan een gemeente die woonwagenbewoners te lang laat wachten op een plek. De gemeente Leudal voert namelijk een zogenaamd stilstand beleid: het aantal standplaatsen blijft gelijk. Het gevolg daarvan, stelt het College voor de Rechten van de Mens, is dat woonwagenbewoners te lang moeten wachten op een standplaats en daardoor niet kunnen leven volgens de woonwagencultuur. En daarmee discrimineert de gemeente woonwagenbewoners.
Het College weegt in haar oordeel ook me dat de gemeente geen huurwoonwagens meer verstrekt. Wat overigens in veel gemeenten het geval is. Vrijkomende standplaatsen zijn daardoor alleen beschikbaar voor bewoners met een eigen woonwagen. Het gevolg daarvan is dat de balans tussen voorraad en behoefte alleen maar schever worden, stelt het College. Woonwagenbewoners kunnen immers geen hypotheek afsluiten om een woonwagen te kopen.

Ook de gemeente Deventer discrimineert woonwagenbewoners, omdat zij woonwagenstandplaatsen opheft en omdat zij de behoeften van woonwagenbewoners niet in kaart brengt, zoals zij dat wel doet bij bewoners van huurwoningen, oordeelde het college eind vorig jaar. 
De gemeente Deventer is inmiddels in actie gekomen en gaat niet langer standplaatsen opheffen.
Ook de gemeente Eindhoven, Wooninc en Woonstichting 'thuis hebben inmiddels officieel gereageerd op eerdere oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.
...Lees meer in Wiel 1 van 2017. (Foto: woonwagenlocatie in Heythuysen)

Ombudsman kijkt mee over schouders college B en W

De Nationale Ombudsman heeft er geen gras over laten groeien. Het onderzoek is nog niet afgerond, of de eerste resultaten zijn al zichtbaar. In Hardinxveld-Giessendam heeft het college van B en W eind januari besloten om de zes standplaatsen aan de Rijnstraat te behouden. Na bemoeienis van de ombudsman.

Op 17 oktober vorig jaar besloot de ombudsman onderzoek te doen naar het woonwagenbeleid van gemeenten en de landelijke overheid. Via een oproep in het Wiel werd mensen gevraagd bij de ombudsman aan de bel te trekken als zij klachten hebben. Daarop kwamen meldingen over ruim 50 gemeenten binnen. De belangrijkste klachten betroffen: een tekort aan standplaatsen; geen zicht op een plek voor de jonge generatie; moeizame communicatie met de gemeente; onduidelijk beleid van de gemeente.
Het onderzoeksrapport van de ombudsman komt in maart uit. We houden u op de hoogte!

 

Verder in Het Wiel:

Verder in dit Wiel:

  • Woonwagenbewonersvereniging Gouda vraagt uitspraak over rijksbeleid, met steun van PILP (een initiatief van het Nederlands Juristen Comité)
  • Woonwagenrecht: Schulden en wettelijke schuldsanering
  • Het verhaal achter… Schilderij met drie woonwagens
  • Jeffrey Verspaget over tolerantie en acceptatie van homoseksuelen (m/v)
  • Terug in de tijd – Een kijkje in het Hilversumsche kamp van 1935
  • Korte nieuws
  • Foto’s uit 1961 van Dordrecht en Zoetermeer

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.